ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΑΦΗΝΕΙ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Εφιάλτης» για την τοπική αγορά το νέο Εμπορικό

* Καλεί τη Νομαρχία και το ΤΕΕ να παρέμβει και ζητά από τη νέα κυβέρνηση ξεκάθαρους κανόνες ανταγωνισμού

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2009 3:12 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:26
Θέμα τροποποίησης των νόμων (3377/2005 και 3557/2007), αναφορικά με τους όρους λειτουργίας και ελέγχου στους μεγάλους εμπορικούς πολυχώρους που αναπτύσσονται στους μικρούς δήμους, δηλαδή κάτω των 15.000 κατοίκων, θα θέσει στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΕΣΛ-ΟΕΣΘ και γενικό γραμματέα της ΕΣΕΕ, Νίκο Τζίκα, θα πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες στη δημιουργία αυτών των καταστημάτων, χωρίς να υπάρχουν «παραθυράκια». Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου ήδη έχει ξεκινήσει ενέργειες για την ακύρωση της άδειας που έχει δοθεί σε υπερκατάστημα και εμπορικό πολυχώρο που αναπτύσσεται σε γειτονικό της Λάρισας δήμο, ενώ απευθυνόμενος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ζητά τη σύγκληση κοινής σύσκεψης, παρουσία και της δημοτικής αρχής του γειτονικού δήμου και των πολεοδομικών υπηρεσιών, άμεσα.
 Όπως επισημαίνει στην παρέμβασή του ο κ.Τζίκας, όταν πολυεθνικές, πολυκαταστήματα, πολυχώροι, εμπορικά κέντρα εγκαθίστανται σε μια περιοχή, χωρίς έλεγχο και προγραμματισμό, προκαλούν κλυδωνισμούς στην αγορά και πλήττουν ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ο κίνδυνος, σημειώνει ο ίδιος, για την συγκράτηση και την ανταγωνιστικότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας είναι προφανής.
«Ο ν. 2323/1995, που ρυθμίζει τα των υπερκαταστημάτων, έτσι όπως τροποποιήθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό Ι.Παπαθανασίου, με τους δικούς του νόμους 3377/2005 και 3557/2007 αφήνει ένα «ικανό παραθυράκι», εκτοπίζοντας από τον έλεγχο τα υπερκαταστήματα που εγκαθίστανται σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 15.000 κατοίκων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι πολυεθνικές εμπορικές επιχειρήσεις να ψάχνουν να βρουν μικρούς δήμους δίπλα στους μεγάλους, ώστε έτσι να εγκατασταθούν κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα, χωρίς να ελεγχθούν από την τοπική κοινωνία. Ένα από τα πρώτα αιτήματα που έθεσα τόσο προσωπικά όσο και σαν μέλος της διοίκησης της Ε.Σ.Ε.Ε. κατά τις πρόσφατες συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή και με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γ.Παπανδρέου, ήταν η προστασία των μικρών επιχειρήσεων και η εμπορική χωροταξία καθώς και ξεκάθαροι κανόνες για τη δημιουργία αυτών των καταστημάτων, χωρίς παραθυράκια. Πρώτο μέλημά μας προς την νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί τον Οκτώβρη, είναι να τροποποιηθούν οι πιο πάνω νόμοι και να σταματήσουν να καταστρατηγούνται με αυτόν τον τρόπο έτσι ώστε να ελέγχονται παντού τα υπερκαταστήματα, ανεξαρτήτως πληθυσμιακών δεδομένων, όπως ακριβώς ήταν πριν το 2005», τονίζει ο κ.Τζίκας.
ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ
Όπως τονίζει η διοίκηση του ΕΣΛ, ο Σύλλογος τάσσεται διαχρονικά κατά της εγκατάστασης μεγάλων καταστημάτων, με κύρια επιχειρήματα το ότι δημιουργούνται τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα από τη λειτουργία τέτοιων υπερ-χώρων, προκαλείται ζωτική αφαίμαξη στην τοπική αγορά, απαξιώνονται οι πόροι της, μεταφέρονται τα κέρδη εκτός Ελλάδας. «Διαλύουν τον ανταγωνισμό στην περιοχή μας και απλά αναδιανέμουν προς όφελος των πολυεθνικών και εις βάρος των συντοπιτών συναδέλφων μας τον ήδη περιορισμένο, λόγω κρίσης, τζίρο της αγοράς. Εξετάζουμε με τους συμβούλους μας, νομικούς και μηχανικούς, την δικαιολογητική βάση και την κανονικότητα της πολεοδομικής άδειας που έχει παρασχεθεί στο συγκεκριμένο υπερκατάστημα – εμπορικό κέντρο, προκειμένου να προχωρήσουμε στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την ακύρωσή της», αναφέρει ο κ. Τζίκας. Παράλληλα, ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία της τοπικής αγοράς και τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο του επίπλου και τον εξοπλισμό κατοικίας, με αφορμή την έλευση μεγάλης πολυεθνικής αλυσίδας. Σε πρώτο επίπεδο, ζητά να πραγματοποιηθεί άμεσα κοινή σύσκεψη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της υπηρεσίας Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με το Δήμο Νίκαιας (με τις υπηρεσίες και τους αρμόδιους αντιδημάρχους), καθώς επίσης και με τους φορείς που εμπλέκονται. Σε δεύτερο επίπεδο, ζητά από τον πρόεδρο του ΤΕΕ να παρέμβει εξετάζοντας με την επιστημονική του ομάδα τη νομιμότητα των αδειών του παραπάνω συγκροτήματος και επίσης ζητά απάντηση για την ομόφωνη απόφαση – έγκριση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, η οποία δεν έλαβε υπόψη τις αλυσιδωτές καταστροφικές συνέπειες για τις εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θίγονται άμεσα.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass