«ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΛΕΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Κόντρα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2009 3:13 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:26
Σκληρή κόντρα με αφορμή τη φορολογική πολιτική ξέσπασε χθες ανάμεσα στις οικονομικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε η υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία, Λούκα Κατσέλη, η μεγάλη αλλαγή στη φορολογία θα είναι «η θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας όπου θα μπαίνουν εισοδήματα από όλες τις πηγές: μισθωτή εργασία, μερίσματα, τόκοι κ.τλ.».
Προσέθεσε ότι θα υπάρξει φορολογική ανακούφιση για ετήσια εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, αλλά επιβάρυνση για τα υψηλά εισοδήματα και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και κατάργηση του ΕΤΑΚ).
Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, το «πάγωμα» μισθών και συντάξεων και η πολιτική σκληρής λιτότητας σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων είναι πολιτική που θα βυθίσει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, θα εντείνει τη δημοσιονομική εκτροπή και θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε «αμύθητα ποσά» που εισπράττουν τα golden boys του Δημοσίου, δήλωσε ότι δεν διαφωνεί κανένας με την πρόταση του κ. Καραμανλή για περικοπή των υπερωριών ή περικοπή των δαπανών για ταξίδια των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά διερωτήθηκε αν αυτό από μόνο του θα λύσει το πρόβλημα του Δημοσίου, το οποίο έχει φορτωθεί με 100 δισ. ευρώ χρέος την τελευταία πενταετία.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμη ότι θα γίνουν περικοπές σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και στα νοσοκομεία, «όπου γίνεται πάρτι με τις προμήθειες». Για φορολόγηση των κερδών των τραπεζών μίλησε και η πολιτική εκπρόσωπος για θέματα Απασχόλησης Εύη Χριστοφιλοπούλου. Όπως διευκρινίστηκε, αυτό αφορά τη φορολογία των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) που θα γίνεται με βάση τη φορολογική κλίμακα.
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΜΑΠ Η ΝΔ
Αντίθετη με την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας είναι από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία, καθώς ουδέποτε απέφερε σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, σχολιάζοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την επαναφορά του ΦΜΑΠ. H κ. Κατσέλη οφείλει να απαντήσει συγκεκριμένα και όχι αόριστα. Πώς θα καλύψει το πρόσθετο έλλειμμα των 800 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από την κατάργηση του ΕΤΑΚ;
Γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να είναι η μοναδική χώρα μέλος του ΟΟΣΑ, η οποία θα φορολογεί τη μεταβίβαση και όχι την κατοχή της ακίνητης περιουσίας;
Ποιο είναι το αφορολόγητο όριο που θέτει το ΠΑΣΟΚ και για τον ΦΜΑΠ και για τον φόρο κληρονομιάς; Σήμερα ένα πολίτης με ακίνητη περιουσία 200.000 ευρώ δεν πληρώνει ούτε φόρο κληρονομιάς ούτε ΕΤΑΚ. Ενώ με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πλήρωνε και φόρο κληρονομιάς και φόρο μεταβίβασης. Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ;
Γιατί άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες η πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ για τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με βάση την κλίμακα; Ενώ το πρωί η κ. Κατσέλη σε συνέντευξή της δήλωσε ότι «θα εφαρμοσθεί ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα», το απόγευμα δήλωσε ότι «εξαιρούνται οι τόκοι των καταθέσεων που συνεχίζουν να φορολογούνται αυτοτελώς, όπως σήμερα». Τι μεσολάβησε;
Τέλος, η κ. Κατσέλη όφειλε να γνωρίζει:
Πρώτον: Το ποσοστό του φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι 4,7%, σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Με απλά λόγια, οι πολίτες πληρώνουν αναλογικά λιγότερους φόρους από τις χώρες του ΟΟΣΑ. Και όχι περισσότερους, όπως υποστηρίζει η κ. Κατσέλη. Μόνο υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές πληρώνουν οι πολίτες στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά, εξ όσων γνωρίζω, ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέσει θέμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
Δεύτερον: Η Ελλάδα, μετά τη Φιλανδία, έχει το μεγαλύτερο αφορολόγητο ποσό για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Ας πάψουν λοιπόν το ΠΑΣΟΚ και η κ. Κατσέλη να ζουν με τους μύθους που έχουν δημιουργήσει. Ας προσγειωθούν επιτέλους στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα και ας μην αλλάζουν μέσα σε λίγες ώρες τις θέσεις τους, προσπαθώντας να κρύψουν την προχειρότητά τους και να παραπλανήσουν τους Έλληνες πολίτες».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass