«ΑΛΑΛΟΥΜ» ΣΤΙΣ ΔΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ – «ΞΑΦΝΙΚΑ» ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΘΕΜΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Πληρώστε μέχρι Δευτέρα, αλλιώς χάνετε την περαίωση…

* Η κοινοποίηση της διευκρινιστικής εγκυκλίου έφτασε στις κατά τόπους εφορίες πριν από δέκα ημέρες

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2009 3:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:29
Να καταβάλλουν το σύνολο των οφειλών τους (των ρυθμίσεων ή δόσεων διευκόλυνσης στο πλαίσιο των προηγούμενων περαιώσεων) που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι μεθαύριο, Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, αλλιώς χάνουν την περαίωση και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αυτής καλούνται χιλιάδες επιχειρηματίες και επαγγελματίες –και στη Λάρισα. Η γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου «χτυπά» για ακόμη μία φορά, φέρνοντας περίπου 500.000 φορολογουμένους –υπολογίζεται ότι τόσοι είναι οι πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές- αντιμέτωπους ακόμη και με ποινικές διώξεις, ενώ απορίας άξιον είναι τι θα πράξουν οι εφορίες το πρωί της Δευτέρας.
Το «αλαλούμ» δημιούργησε μια παράγραφος (άρθρο), όλη κι όλη δέκα σειρών –που μπήκε «σφήνα» στο πολυνομοσχέδιο 3775/2009 (21.07.2009) «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις»- και προφανώς πέρασε… «απαρατήρητη» (άγνωστο για ποιους λόγους) από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή εφορίες τε και λογιστές- «περαιωμένους» επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα να είναι πάρα πολλοί οι φορολογούμενοι που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Στην εν λόγω παράγραφο, ορίζεται ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι η περαίωση ισχύει μόνον εάν καταβληθούν οι όποιες δόσεις μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου. Όσοι δε φορολογούμενοι πήγαν μετά τις 21 Ιουλίου (μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου) και ζήτησαν διευκόλυνση ή ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, θα πρέπει επίσης να τακτοποιήσουν ολοσχερώς τα ποσά αυτά μέχρι μεθαύριο. 
Στα γραφεία της «Ε» έφτασαν καταγγελίες ότι επιχειρηματίες έχουν γίνει αποδέκτες τηλεφωνημάτων από υπαλλήλους της εφορίας μόλις μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, οι οποίοι τους ζητούν να πληρώσουν τις δόσεις μέχρι… μεθαύριο, Δευτέρα, αλλιώς χάνουν την περαίωση, την ευνοϊκή ρύθμιση δόσεων, κλπ. –και ισχύουν όχι μόνον για τις περαιώσεις (και τις ρυθμίσεις) που τυχόν έγιναν μετά
ΕΥΘΥΝΕΣ
Κύκλοι εφοριακών υπαλλήλων της Λάρισας επισημαίνουν ότι ο χειρισμός της όλης υπόθεσης της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κινείται στα όρια της νομιμότητας, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν ενημερώθηκαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για το επίμαχο χρονικό όριο. Το κύριο επιχείρημα είναι ότι η διευκρινιστική εγκύκλιος του ΥΠΟΙΟ (με ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου και με χαρακτηρισμό ΕΠΕΙΓΟΝ) που περιγράφει αναλυτικά το τι ισχύει έφτασε στις κατά τόπους υπηρεσίες μόλις την… περασμένη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι μόλις στις 2 Σεπτεμβρίου, είχε βγει ειδική πολυσέλιδη εγκύκλιος από το Υπουργείο Οικονομίας που περιέγραφε πώς θα πρέπει να γίνει η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε χρονικό όριο –και σίγουρα όχι αυτό για τις 21 Σεπτεμβρίου. Τουναντίον, στις οδηγίες προς τους προϊσταμένους των κατά τόπους οικονομικών υπηρεσιών, περιγράφεται ότι στην περίπτωση που οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμης οφειλής επικαλεστούν αδυναμία καταβολής, θα πρέπει να τους γίνει διευκόλυνση, μέχρι τρεις τμηματικές καταβολές. Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις, όπως περιγράφεται στην εγκύκλιο της κοινοποίησης του άρθρου 5 του ν.3775, υπόκεινται σε έλεγχο, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της εφορίας, κάτι που σημαίνει, το λιγότερο, ότι δεν μπορεί να βγει φορολογική ενημερότητα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τον φορολογούμενο σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass