ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ

Με ΑΜΚΑ από αύριο οι συναλλαγές στα Ταμεία

* Τι πρέπει να κάνετε όσοι δεν τον έχετε να αποκτήσει και τι πρέπει να ξέρετε για τη νέα σας «ταυτότητα»

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2009 3:21 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:31
Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκίνησε και από αύριο όλοι οι Λαρισαίοι ασφαλισμένοι θα χρησιμοποιούν τον ΑΜΚΑ για τις συναλλαγές με το Ταμείο τους. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για την απόκτηση του αριθμού, (να θυμίσουμε ότι η εφαρμογή θα ξεκινούσε από την 1η Ιουνίου αλλά δόθηκε 4μηνη παράταση) αλλά επειδή ακόμη δεν έχουν απογραφεί  
όλοι οι υπόχρεοι τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ΚΕΠ θα συνεχίσουν και μετά την Πέμπτη να αποδίδουν τον ΑΜΚΑ στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους.
Όπως διευκρίνισε στην «Ε» ο γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δημοσθένη Μαμμωνάς ο ΑΜΚΑ είναι ένας προσωπικός αριθμός που συνοδεύει το ονοματεπώνυμο και περιλαμβάνει την ημερομηνία γέννησης και τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο είναι ασφαλισμένος ο κάθε πολίτης και είναι απαραίτητος ως μια «ταυτότητα» για την εργασία, την ασφάλιση και τις παροχές. Είναι υποχρεωτικός για όλες τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (συνταγογραφήσεις, είσπραξη επιδομάτων από τα ταμεία κ.άλ.) ενώ θα χρειάζεται για την ασφάλιση και την απονομή σύνταξης. Όσοι δεν έχουν αποκτήσει ακόμη τον και για κάποιο λόγο από αύριο θα τους είναι απαραίτητος, τα ασφαλιστικά Ταμεία θα τους τον αποδίδουν άμεσα μέσω εσωτερικής διαδικασία». Στα ΚΕΠ εννοείται ότι η απογραφή θα συνεχίσει να γίνεται και μετά την αυριανή ημέρα. Όσοι έχουν ήδη ΑΜΚΑ δεν υπάρχει λόγος να προσφεύγουν στα ΚΕΠ ή στα σχετικά γραφεία των Ταμείων. Στα ΚΕΠ ή στα γραφεία ΑΜΚΑ των Ταμείων θα πρέπει να προσφύγουν μόνον όσοι έχουν διαπιστώσει ότι δεν έχουν ΑΜΚΑ, θέλουν να διορθώσουν κάποια στοιχεία του, ή να εγγράψουν τα προστατευόμενα μέλη τους.
 Να επισημάνουμε πως ο ΑΜΚΑ θα αποτελέσει το μέσο για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που θα γίνονται με στόχο την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, τη μείωση των δαπανών υγείας (αφού θα εντοπίζονται οι δαπάνες κάθε ατόμου χωριστά) και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας σε κάθε συναλλαγή με τα Ταμεία.  
Προκειμένου να έχετε μια γενική εικόνα για τον ΑΜΚΑ και την Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης, που από αύριο μπαίνει στη ζωή μας σας παραθέτουμε ορισμένες πληροφορίες με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων:
* Τι είναι ο ΑΜΚΑ;
- Είναι ένας ενιαίος αριθμός μητρώου για την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση. Είναι ουσιαστικά η ασφαλιστική ταυτότητα όλων των πολιτών που θα αντικαταστήσει σταδιακά τους παλιούς αριθμούς μητρώου όλων των ασφαλιστικών ταμείων και θα βοηθήσει στο να γίνονται οι συναλλαγές με τα ασφαλιστικά ταμεία πιο εύκολα και πιο γρήγορα.
* Ποιοι πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ;
- Όλοι όσοι ασφαλίζονται (άμεσα ή έμμεσα), εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν και όσοι λαμβάνουν σύνταξη ή επίδομα ανεργίας.
* Πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ και τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας - έμμεσα ασφαλισμένοι (παιδιά, σύζυγοι, γονείς, κλπ.);
- Ναι, είναι υποχρεωτικός για όλα τα έμμεσα μέλη.
* Πώς μπορώ να δω αν έχω ΑΜΚΑ;
- Μπορείτε να τον δείτε στην ιστοσελίδα www.amka.gr
* Πού και από πότε μπορώ να πάρω ΑΜΚΑ;
- Μπορείτε να λάβετε τον προσωπικό σας αριθμό σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή στα 125 γραφεία ΑΜΚΑ ασφαλιστικών ταμείων.
* Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για την έκδοση του ΑΜΚΑ;
- Για Έλληνες υπηκόους: Απαιτείται Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Δελτίο Ελληνικής Στρατιωτικής Ταυτότητας. Για ανήλικα άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας και δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το γονέα ή το νόμιμο εκπρόσωπό του.
Για ξένους υπηκόους: Απαιτείται το Δελτίο Ταυτότητας ομογενούς ή Δελτίο Ταυτότητας (αντίστοιχο της ελληνικής αστυνομικής) ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά, όταν δεν υπάρχει δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο. Για ανήλικα άτομα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα αρκεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης.
* Τι είναι η Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης;
- Είναι ένα παραστατικό του προσωπικού σας ΑΜΚΑ και σας αποστέλλεται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.)
* Πρέπει να την έχω μαζί μου;
- Δεν είναι υποχρεωτικό να την έχετε μαζί σας, αρκεί να γνωρίζετε τον αριθμό σας.
* Αντικαθιστά η κάρτα το βιβλιάριο ασθενείας;
- Όχι, θα πρέπει όμως να αναγράφεται ο ΑΜΚΑ στο βιβλιάριο ασθενείας, προκειμένου αυτό να ισχύει.
* Είναι δυνατή η απόκτηση ΑΜΚΑ τηλεφωνικά;
- Όχι, θα πρέπει να πάει ο ίδιος ο πολίτης σε κάποιο ΚΕΠ ή γραφείο ΑΜΚΑ. Σε περίπτωση που δεν μπορεί ο ίδιος, μπορεί να πάει εκπρόσωπός του, έχοντας μαζί του τις ταυτότητες του εκπροσώπου και του εκπροσωπούμενου.
* Υπάρχει η δυνατότητα μεταβολής ή επικαιροποίησης οποιουδήποτε στοιχείου (όπως π.χ. ταυτότητα, δ/νση κατοικίας, κ.αλ.).
- Μπορεί να γίνει οποτεδήποτε επιθυμείτε με την επίσκεψη σε κάποιο ΚΕΠ ή γραφείο ΑΜΚΑ.
* Εάν υπάρχει ΑΜΚΑ από δύο ασφαλιστικά Ταμεία ποιος αριθμός θα διαγραφεί;
- Θα πρέπει να υποβάλετε σχετική αίτηση διπλοεγγραφής σε ΚΕΠ ή γραφείο ΑΜΚΑ. Σε αυτήν την περίπτωση, θα διατηρηθεί ένας μόνο ΑΜΚΑ, τον οποίο θα επιλέξει η ΗΔΙΚΑ ΑΕ και θα σας τον γνωστοποιήσει αργότερα.
* Πώς και πότε θα αποσταλεί η Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης;
- Θα αποσταλεί στη δ/νση κατοικίας ή εργασίας σας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος, εφόσον οι κάρτες αποστέλλονται μαζικά. Ωστόσο, όσο και να καθυστερήσει δεν υπάρχει πρόβλημα, εφόσον γνωρίζετε τον ΑΜΚΑ σας.
* Σε περίπτωση απογραφής μέσω εκπροσώπου τι επιπλέον απαιτείται;
- Εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών απαιτείται επιπλέον η ταυτότητα του εκπροσώπου και μια υπεύθυνη δήλωση ότι εκπροσωπεί τον υπόχρεο, την οποία υποβάλετε εκείνη τη στιγμή στο ΚΕΠ ή σε κάποιο γραφείο ΑΜΚΑ.
* Όσοι έχουν απογραφεί στα ΚΕΠ έως 31.12.2008, χρειάζεται να ξαναπάνε στα ΚΕΠ;
- Μόνο σε περίπτωση που δεν έχετε ήδη ή δεν μπορείτε να βρείτε τον ΑΜΚΑ σας από το www.amka.gr
* Αν δω τον ΑΜΚΑ μου στο www.amka.gr , πρέπει να πάω σε ΚΕΠ ή γραφείο ΑΜΚΑ;
- Όχι, δεν απαιτείται. Σε περίπτωση όμως που έχετε μεταβολή σε κάποιο από τα προσωπικά σας στοιχεία (όπως π.χ.ταυτότητα, δ/νση κατοικίας, κλπ.) θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή σε κάποιο γραφείο ΑΜΚΑ ασφαλιστικών φορέων.
* Αν έρθει στο σπίτι μου η κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης, πρέπει να πάω σε ΚΕΠ ή γραφείο ΑΜΚΑ;
- Όχι, δεν απαιτείται. Σε περίπτωση όμως που έχετε μεταβολή σε κάποιο από τα προσωπικά σας στοιχεία (όπως π.χ.ταυτότητα, δ/νση κατοικίας, κλπ.) θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή σε κάποιο γραφείο ΑΜΚΑ ασφαλιστικών φορέων
* Πού μπορώ να λάβω πληροφορίες και διευκρινίσεις για τον ΑΜΚΑ;
Στα ασφαλιστικό σας ταμεία, στα ΚΕΠ, στο τηλέφωνο: 11131, στην ιστοσελίδα www. amka. gr και στο e-mail: amka@idika.gr           
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass