ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ THΣ AXA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, ΜΩΥΣΗ ΜΑΝΟΥΑΧ

Ανακατατάξεων συνέχεια στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά

* Τι μπορούν να κάνουν οι ασφαλισμένοι στις πέντε ασφαλιστικές, των οποίων ανακλήθηκαν οι άδειες

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2009 3:22 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:31
Την εκτίμηση ότι οι «ανακατατάξεις» στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα εξέφρασε ο περιφερειακός διευθυντής Θεσσαλίας της Axa Ασφαλιστικής, Μωϋσής Μανουάχ, υπογραμμίζοντας ότι με την υπόθεση των πέντε ασφαλιστικών εταιρειών (του Ομίλου της Ασπίδας) των οποίων οι άδειες λειτουργίας ανακλήθηκαν, «άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου». Σύμφωνα με τον κ.Μανουάχ, η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, σε ανακοίνωσή της έχει ξεκαθαρίσει το σύννομο τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου αυτοκινήτου, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια στην αγορά για ζημιογόνες εταιρείες –κάτι που σημαίνει ότι οι ασφαλιζόμενοι θα πρέπει να στραφούν σε εταιρείες αξιόπιστες.
Όπως ανέφερε στην «Ε» ο κ.Μανουάχ, μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, δηλαδή για διάστημα 30 ημερών από την ανακοίνωση της απόφασης για την ανάκληση των αδειών των πέντε εταιρειών, οι ασφαλισμένοι σε αυτές καλύπτονται από το Επικουρικό Ταμείο, αλλά μόνον στη βασική κατηγορία ασφάλισης αυτοκινήτου –αυτό σημαίνει ότι οποιεσδήποτε επιπλέον καλύψεις (όπως πχ για κλοπή, φθορά, πυρκαγιά, κλπ) δεν ισχύουν. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει άμεσα να αναζητήσουν άλλη ασφαλιστική εταιρία, είπε.
Το πρόβλημα δημιουργείται στην κατηγορία των γενικών ασφαλειών, όπως πυρός, φυσικών καταστροφών, κλπ σε κτιριακές υποδομές και επιχειρήσεις, καθώς για αυτή την κατηγορία δεν υπάρχει καμία κάλυψη ή εγγύηση. «Όσοι έχουν πληρώσει, δυστυχώς, χάνουν τα χρήματα που έχουν καταβάλει και θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στη σύναψη νέων συμβολαίων, σε άλλες εταιρείες», σημείωσε ο κ.Μανουάχ.
ΚΛΑΔΟΣ ΖΩΗΣ
Όσο για τα συμβόλαια στον κλάδο ζωής, το ελληνικό δημόσιο, μέσω του εκκαθαριστή που θα τοποθετηθεί, αναλαμβάνει την κάλυψη της ελάχιστης εγγυημένης αξίας κάθε συμβολαίου, αλλά αυτό αφορά στα παραδοσιακά επενδυτικά/αποταμιευτικά προγράμματα, βάσει και σχετικού όρου που θα πρέπει να υπάρχει στα συμβόλαια. Η τρέχουσα ελάχιστη εγγυημένη αξία, βάσει των σχετικών δεικτών που λαμβάνονται υπόψη (όπως λχ ο πληθωρισμός), βρίσκεται περίπου στα 3,35% για τα νέα συμβόλαια, ενώ για τα παλαιότερα βρισκόταν στο 4,25%. Οτιδήποτε πάνω από αυτά τα ποσοστά δεν θα είναι δυνατό να καλυφθεί.
Ο σοβαρός προβληματισμός για τους ασφαλισμένους αφορά στα συμβόλαια (προγράμματα) unit linked, τα οποία προωθήθηκαν από την εγχώρια ασφαλιστική αγορά –και τις εν λόγω πέντε εταιρείες- τα τελευταία χρόνια. Σε αυτά τα προϊόντα δεν υπάρχει ελάχιστη εγγυημένη αξία, προς «χάριν» υψηλότερων αποδόσεων σε επενδυτικά προϊόντα που πρότεινε η κάθε εταιρεία. Σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρξει τροποποίηση των όρων των συμβολαίων. Ωστόσο, όπως τονίζει τόσο ο κ.Μανουάχ, όσο και ο ασφαλιστικός πράκτορας Μίνως Αλμπελανσής, οι ασφαλισμένοι του κλάδου ζωής σε αυτή την κατηγορία προϊόντων (unit linked) θα πρέπει να περιμένουν, πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, για περαιτέρω ανακοινώσεις (από την εταιρεία εκκαθάρισης), κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
AXA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Στο μεταξύ με διπλάσιους ρυθμούς κινήθηκε η παραγωγή ασφαλιστικών συμβολαίων στον κλάδο αυτοκινήτου για την Axa Ασφαλιστική στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στα ανταγωνιστικά προϊόντα που «έτρεξε» η Axa στην ελληνική αγορά. Να σημειωθεί ότι το μέσο ασφάλιστρο (βασική κατηγορία, εξάμηνη διάρκεια) διαμορφώνεται περίπου στα 320 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ.Μανουάχ, «μικρή, αλλά ελεγχόμενη» υποχώρηση σημειώθηκε στην παραγωγή συμβολαίων του κλάδου ζωής, κάτι που οφείλεται κυρίως στην επιφυλακτικότητα των καταναλωτών και των υποψηφίων επενδυτών σε τέτοιου είδους προγράμματα (αποταμιευτικά/συνταξιοδοτικά), λόγω της συγκυρίας. Ωστόσο, το ίδιο διάστημα ήταν πολύ λιγότερες οι εξαγορές συμβολαίων για την Axa, κάτι που σημαίνει ότι το δίκτυο των υπηρεσιών της εταιρείας έχει προχωρήσει στη σύναψη ποιοτικών συμφωνιών –«έχει γίνει πολύ καλή δουλειά», σημείωσε ο περιφερειακός διευθυντής.
Για το 2010 η εταιρεία θα συνεχίσει τη δυναμική της επέκταση στον κλάδο του αυτοκινήτου, και συγκεκριμένα αναφορικά με την ασφαλιστική κάλυψη ΙΧ επιβατικών οχημάτων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στον κλάδο των γενικών ασφαλειών. Παράλληλα, η Axa ενισχύει το δίκτυο συνεργατών και συνεργαζόμενων πρακτόρων στη Θεσσαλία.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass