ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ - ΜΕΛΩΝ

Από 1/11 οι επιβαρύνσεις για τις διασυνοριακές πληρωμές

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2009 3:21 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:36
Σε λιγότερο από ένα μήνα και συγκεκριμένα από την πρώτη Νοεμβρίου 2009, οι επιβαρύνσεις για τις διασυνοριακές πληρωμές, που γίνονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι ίδιες με τις επιβαρύνσεις για τις πληρωμές που γίνονται στο εσωτερικό των κρατών μελών της, σύμφωνα με τον κανονισμό 924/2009 της ΕΕ «για τις διασυνοριακές πληρωμές στην Κοινότητα και την κατάργηση του κανονισμού 2560/2001».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 3 του κανονισμού αυτού, «οι επιβαρύνσεις που χρεώνονται από έναν πάροχο υπηρεσιών πληρωμών για διασυνοριακές πληρωμές έως το μέγιστο ποσό των 50.000 ευρώ, είναι οι ίδιες με τις επιβαρύνσεις που χρεώνονται από τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμής στους χρήστες υπηρεσιών πληρωμών για τις αντίστοιχες εθνικές πληρωμές της ίδιας αξίας και με το ίδιο νόμισμα».
Ο κανονισμός εφαρμόζεται στις διασυνοριακές πληρωμές που εκφράζονται σε ευρώ, η στα εθνικά νομίσματα αυτών των κρατών - μελών, που δεν έχουν εισάγει το ευρώ και έχουν γνωστοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αποφασή τους να επεκτείνουν την εφαρμογή του κανονισμού στο εθνικό τους νόμισμα. Ο κανονισμός δεν εφαρμόζεται στις πληρωμές που γίνονται από παρόχους υπηρεσιών πληρωμής για ίδιο λογαριασμό, η για λογαριασμό άλλων φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμής.
Διευκρινίζεται πως με τον όρο διασυνοριακές πληρωμές νοούνται, σύμφωνα με τον κανονισμό οι ηλεκτρονικά επεξεργασμένες πληρωμές, που δρομολογούνται από πληρωτή, η από δικαιούχο πληρωμής, η μέσω αυτού, στις περιπτώσεις, πού τόσο ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών του πληρωτή, όσο και αυτός του δικαιούχου πληρωμής βρίσκονται σε διαφορετικά κράτη μέλη της Ένωσης.
Με τον νέο κανονισμό η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει την αρχή των ισοδύναμων επιβαρύνσεων, προκειμένου να αποφύγει τον κατακερματισμό των αγορών πληρωμών, και να συμβάλλει στην καλύτερη και πιο συμφέρουσα εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
Με τον κανονισμό ορίζεται, ότι «ελλείψει διμερούς συμφωνίας μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών του δικαιούχου και του πληρωτή, εφαρμόζεται πολυμερής διατραπεζική προμήθεια, ύψους 0,088 ευρώ, η οποία καταβάλλεται από τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών του δικαιούχου προς τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών του πληρωτή σε κάθε διασυνοριακή πράξη άμεσης χρέωσης, η οποία εκτελείται πριν από την πρώτη Νοεμβρίου 2012, εκτός αν έχει συμφωνηθεί χαμηλότερη πολυμερής διατραπεζική προμήθεια από τους ενδιαφερόμενους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών»
Σχετικά με τη διατραπεζική προμήθεια για τις εθνικές πράξεις άμεσης χρέωσης (πράξεις που γίνονται εντός ενός κράτους μέλους) προβλέπεται, ότι στις περιπτώσεις, όπου μεταξύ παρόχων υπηρεσιών πληρωμών του δικαιούχου και του πληρωτή εφαρμόζεται μια πολυμερής διατραπεζική προμήθεια, η άλλη συμφωνημένη αμοιβή στις εθνικές πράξεις άμεσης χρέωσης, οι οποίες γίνονται πριν από την πρώτη Νοεμβρίου 2009 ( ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε εφαρμογή ο κανονισμός), αυτή ισχύει και για κάθε εθνική πράξη άμεσης χρέωσης, που γίνεται πριν από την πρώτη Νοεμβρίου 2012. Αν αυτή μειωθεί, η καταργηθεί πριν από την πρώτη Νοεμβρίου 2012, τότε η μείωση η κατάργηση εφαρμόζεται σε κάθε εθνική πράξη άμεσης χρέωσης που γίνεται πριν από αυτή την ημερομηνία. Ο κανονισμός προβλέπει μεταξύ άλλων και ρυθμίσεις σχετικά με την παροχή στοιχείων για το ισοζύγιο πληρωμών.
 
   
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass