ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

«Πρεμιέρα» στα 50 λεπτά για τη θέρμανση στη Λάρισα

* Στα 1,031 ευρώ/λίτρο η μέση τιμή της αμόλυβδης – Υποχώρησε κατά 3,5% σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2009 3:23 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:36
«Πρεμιέρα» στην περιοχή των 50 λεπτών αναμένεται να κάνει το πετρέλαιο θέρμανσης στη Λάρισα, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες της τοπικής αγοράς, αυτή περίπου θα είναι η τιμή του, η οποία να σημειωθεί ότι κυμαίνεται στα επίπεδα των περσινών τιμών στη λήξη της περιόδου διάθεσης. Σε επίπεδο χώρας «ακούγονται» τιμές της τάξης των 62-63 λεπτών ανά λίτρο. Απομένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν τα χαρμόσυνα για τους Λαρισαίους, τουλάχιστον, καταναλωτές.
Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο διάστημα πέρυσι, οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έναρξη στα 70 –μέχρι και 75 λεπτά. Τελικά, η εκκίνηση έγινε στα 69-70 λεπτά το λίτρο, μια τιμή εξαιρετικά «τσουχτερή» και αδικαιολόγητη, καθώς η υποχώρηση των διεθνών τιμών (και κατά συνέπεια του κόστους διϋλιστης διεθνώς) ήταν ραγδαία. Οι εξελίξεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα οι καταναλωτές να κρατηθούν και να μην προβούν σε αγορές νωρίς –βοήθησαν, βεβαίως, και οι ήπιες καιρικές συνθήκες. Τελικά, χρειάστηκε να υποχωρήσει η διεθνής τιμή του πετρελαίου περίπου στα 43 δολάρια (για το brent), περί τον Φεβρουάριο του 2009, εν μέσω κρίσης, ώστε να υποχωρήσουν οι εγχώριες (τοπικές) τιμές πετρελαίου θέρμανσης στα 46-48 λεπτά το λίτρο. Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για έναρξη στα 50 λεπτά, τότε θα έχουμε μια υποχώρηση της τάξης του 28% σε σχέση με τις περσινές τιμές εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης. Σημαντικό ρόλο στις διαφορετικές εκτιμήσεις διαδραματίζουν και τα αποθέματα που έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρίες και οι πρατηριούχοι από πέρυσι. Ανάλογα με τα υπόλοιπα και το κόστος της «αποθήκης» γίνεται και η εκτίμηση για την τιμή εκκίνησης.
ΑΜΟΛΥΒΔΗ
Στο μέτωπο της αμόλυβδης συνεχίστηκε και την περασμένη εβδομάδα η πτωτική πορεία των τιμών. Σε τοπικό επίπεδο, χθες, Παρασκευή, η μέση τιμή του καυσίμου διαμορφώθηκε στα 1,031 ευρώ ανά λίτρο, με οριακή υποχώρηση της τάξης του 0,29% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη Παρασκευή. Ωστόσο, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, δηλαδή από την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στο νομό Λάρισας υποχώρησε κατά 3,5%.
ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ
Με μικρά κέρδη έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η ανάκαμψη του δολαρίου από τα χθεσινά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών και η ανησυχία από μερίδα των επενδυτών για το βαθμό υπερβολής του τελευταίου ράλι, οδήγησε σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων για το «μαύρο χρυσό». Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,1% στα 71,77 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη από την αρχή της εβδομάδας 2,6%. Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά το αργό έφτασε να χάνει ακόμα και 1,07 δολάρια. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου brent ενισχύθηκε κατά 0,4% στα 70,02 δολάρια το βαρέλι.
Παράλληλα, σε υψηλό δύο μηνών σκαρφάλωσε το δολάριο έναντι του γιεν, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Ben S. Bernanke, ότι η τράπεζα θα είναι έτοιμη να «σφίξει» τη νομισματική πολιτική μόλις οι προοπτικές για την οικονομία «βελτιωθούν σημαντικά» ενίσχυσαν την ελκυστικότητα του αμερικάνικου νομίσματος. Το δολάριο ενισχύεται έναντι των 15 από τα 16 βασικά νομίσματα. Μάλιστα ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,6% στις 76,414 μονάδες.
Tο γιεν υποχωρεί έναντι 15 από τα 16 βασικά νομίσματα, καθώς η αύξηση χαμηλότερα των εκτιμήσεων των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία, προστίθεται στις ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας θα καθυστερήσει. Νωρίτερα, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,4730 δολάρια, ενώ η ισοτιμία δολαρίου/γιεν διαμορφωνόταν στα 88,82 γιεν, με το δολάριο να ενισχύεται κατά 1,7% σε σχέση με την προηγούμενη ισοτιμία του με το ιαπωνικό νόμισμα.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass