ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ

Επέλαση... made in China με δεκάδες τετραγωνικά

* Σε όλη τη Θεσσαλία το «φαινόμενο» - Επί τάπητος στη συνέλευση της ΟΕΣΘ την ερχόμενη Τρίτη, στον Αλμυρό Μαγνησίας, το θέμα των κινεζικών καταστημάτων

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2009 2:19 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:37
«Πυρετός» κινεζικών καταστημάτων, και μάλιστα εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, έχει πέσει και στη Λάρισα, με τις νέες επιχειρήσεις να καταλαμβάνουν χώρους σε κεντρικές οδικές αρτηρίες στην πόλη. Πρώην αποθήκες, συνεργεία και μικρές βιοτεχνίες φαίνεται να συγκεντρώνουν την προτίμηση των Κινέζων επενδυτών, οι οποίοι δείχνουν να επιλαμβάνονται προσωπικώς των εργασιών που απαιτούνται για την ανακαίνιση και λειτουργία των καταστημάτων τους. Το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους σε όλη τη Θεσσαλία, ενώ τα προηγούμενα χρόνια απασχόλησε και τη Βόρεια Ελλάδα, όπως και την Κρήτη.
Η εντεινόμενη λειτουργία νέων κινεζικών καταστημάτων προκαλεί νέο «πονοκέφαλο» στους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, που πλέον καλούνται να αντεπεξέλθουν στον ισχυρό ανταγωνισμό, από Δύση και Ανατολή. Μάλιστα, το θέμα της λειτουργίας ολοένα και περισσότερων κινεζικών καταστημάτων αναμένεται να απασχολήσει τη συνεδρίαση του συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας (ΟΕΣΘ), που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009, στον Αλμυρό Μαγνησίας.  
 ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Δύο από τα μεγαλύτερα κινεζικά καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα στη Λάρισα. Το πρώτο βρίσκεται επί της οδού Φαρσάλων (σε πρώην αρτοποιείο-εργαστήριο), είναι διώροφο και πάνω από 1.000 μ2. Ήδη στην πρόσοψη του κτιρίου έχουν αναρτηθεί αφίσες που διαφημίζουν τα είδη που θα πουλά το κατάστημα. Να σημειωθεί ότι από την περασμένη άνοιξη περίπου, επί της οδού Φαρσάλων, στην εγκατάσταση πρώην συνεργείου αυτοκινήτων, λειτουργεί ακόμη ένα κατάστημα με κινέζικα είδη, με τα χαρακτηριστικά χάρτινα φαναράκια στην πρόσοψή του.
Ακόμη ένα κινεζικό κατάστημα ετοιμάζεται στη συμβολή των οδών Εχεκρατίδα και Σαρίμβεη, επίσης εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, όπου οι εργασίες είναι σε εξέλιξη.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ανάλογο θέμα απασχόλησε –και συνεχίζει να απασχολεί- και την πόλη των Τρικάλων, όπου στη θέση των πρώην εγκαταστάσεων του ΚΤΕΛ θα λειτουργήσει ακόμη ένα υπερ-κατάστημα κινεζικής αγοράς. Στην Κατερίνη, ο τοπικός εμπορικός σύλλογος διοργανώνει ειδική ημερίδα για το θέμα, ενώ σε διερευνητικές κινήσεις για τις συνθήκες αδειοδότησης και λειτουργίας έχουν προχωρήσει από τις αρχές του έτους και οι έμποροι στην Κρήτη. Το περασμένο έτος (2008), στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη η τοπική αγορά είδε να πολλαπλασιάζονται τα κινεζικά καταστήματα, ενώ έγινε και μια πάρα πολύ μεγάλη επένδυση (υπερ-αγορά), στη δυτική πλευρά της πόλης.
 ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία και λειτουργία κινεζικών καταστημάτων και στην Ελλάδα άρχισε να γίνεται πιο έντονη από το 2005 και μετά, οπότε και καταργήθηκε ο περιορισμός των ποσοστώσεων στις κινεζικές εξαγωγές ειδών ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας προς τις χώρες της ΕΕ. Από τότε μέχρι και σήμερα, οι επιχειρήσεις των δύο αυτών κλάδων, τόσο μέσω του ΣΕΠΕΕ όσο και μέσω της Euratex, έχουν δώσει «μάχες» σε πάρα πολλά επίπεδα, προσπαθώντας να βάλουν φραγμό στην αθρόα εισροή κινεζικών ειδών ένδυσης-υπόδησης, αξεσουάρ και ειδών οικιακού εξοπλισμού. Ωστόσο, οι συνθήκες εγκατάστασης και λειτουργίας κινεζικών καταστημάτων είναι τουλάχιστον νομότυπες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι εταιρίες που τα λειτουργούν φέρονται να ανήκουν σε Ευρωπαίους υπηκόους, οι εισαγωγές στην Ελλάδα γίνονται μέσω χωρών της ΕΕ, κυρίως από τη γειτονική Ιταλία, ενώ και στη Λάρισα, αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις είναι και μέλη του Επιμελητηρίου.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass