ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΦΟΡΟ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεκινά φοροκυνηγητό για τα έσοδα

Το οικονομικό επιτελείο δύσκολα θα αποφύγει τη «λύση» της αύξησης των έμμεσων φόρων Για «πολιτική κωλοτούμπα με σχέση με όσα έλεγε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ» κάνει λόγο ο Αντώνης Σαμαράς

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2009 2:19 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:37
 Η έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της μείωσης του ελλείμματος και της προσπάθειας για εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ εντός του 2010.Καθώς το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να κλείσει φέτος κοντά στο 12% του ΑΕΠ, ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση σε «μονοψήφιο ποσοστό», δηλαδή κοντά στο 9%, μέσω της εξοικονόμησης δαπανών ύψους 7,5 δισ. ευρώ περίπου.Παράλληλα, θα πρέπει να βρεθούν άλλα 2,5 δισ. ευρώ για το πακέτο ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων και της τόνωσης τς ρευστότητας στην αγορά. 
Από τα 10 δισ. ευρώ, τα 5 θα βρεθούν από τη φορολογία και τα υπόλοιπα 5 από τις περικοπές δαπανών στο Δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά το -πολύ πιθανό- ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, το κριτήριο θα είναι το ύψος της κερδοφορίας, ώστε να αποφευχθεί η φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. To μέτρο της έκτακτης εισφοράς μπορεί να ισχύσει και για τη χρήση του 2009.
 «Εξετάζουμε προτάσεις που θα βοηθήσουν στη μείωση του ελλείμματος, αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία απόφαση για τα τελικά μέτρα», διευκρίνισε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Σημειώνεται πως στο θέμα αναφέρθηκε και ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. «Μας προετοιμάζουν για έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις» είπε και χαρακτήρισε αυτή την πολιτική ως «πολιτική κωλοτούμπα με σχέση με όσα έλεγε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι εάν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο θα χτυπήσει τη μεσαία τάξη, που είναι το θερμόμετρο της οικονομίας, όπως είπε, και εξέφρασε την ελπίδα να το σκεφτεί η κυβέρνηση από την αρχή.
Ο υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται διαφορετικά σχέδια για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 και πολλά απ' αυτά θα ανακοινωθούν με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Το οικονομικό επιτελείο δύσκολα θα αποφύγει τη «λύση» της αύξησης των έμμεσων φόρων, ενώ αποκλείεται κατηγορηματικά η πιθανότητα αύξησης του ΦΠΑ. Από μία «λελογισμένη» αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα και τσιγάρα, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να ελπίζει σε έσοδα της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ περίπου.
Από το 2010, χωρίς να έχει αποκλειστεί η ισχύς για τα εισοδήματα του 2009, θα ισχύει η νέα ενιαία τιμαριθμοποιημένη κλίμακα με τη φορολόγηση των μερισμάτων με βάση την κλίμακα, όπως και των εισοδημάτων που φορολογούνται αυτοτελώς.
Επίσης, στόχος είναι το έντονο κυνήγι της φοροδιαφυγής για την αύξηση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ, νέα αυστηρότερα τεκμήρια διαβίωσης στους κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων, ακινήτων και σκαφών αναψυχής και η κατάργηση του ΕΤΑΚ και του φόρου 1% στις γονικές παροχές και στις κληρονομιές με επαναφορά του ΦΜΑΠ.
Πολύ πιθανή είναι και μία νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Αναγκαίος είναι και ο νέος δανεισμός, την ώρα που ο ακαθάριστος κρατικός δανεισμός για το 2009 αγγίζει τα 63 δισ. ευρώ. Για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν έως το τέλος του 2009, θα απαιτηθεί πρόσθετος δανεισμός της τάξεως των 10 δισ. ευρώ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass