ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΡΟΪΤΕΡ Ο ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Άμεσα μέτρα και νέος δανεισμός για το έλλειμμα

*Τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας θα εφαρμοστούν κυρίως το 2010 *Διαψεύδονται τα σενάρια για τη δημιουργία κρατικής «υπερτράπεζας»

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2009 2:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:37
Η κυβέρνηση θα λάβει άμεσα μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.Οι αλλαγές, τόνισε ο υπουργός, θα γίνουν τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο (με τη μείωση των κρατικών δαπανών) όσο και σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κ.ά.). «Αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις, τα πράγματα δεν είναι όπως συνήθως. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι το κλειδί», υπογράμμισε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ξεπεράσει πιθανότατα το 10% του ΑΕΠ φέτος και ίσως χρειαστούν 3-4 χρόνια για να μειωθεί κάτω από το όριο 3% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 1,5% φέτος, χειρότερα απ' ότι υπολογιζόταν προηγουμένως» δήλωσε.
«Είναι εντυπωσιακό πόσο μεγαλύτερος είναι ο ρυθμός μείωσης των εσόδων, απ' αυτόν που αναμενόταν, σε σχέση με την υποχώρηση του ΑΕΠ. Είναι η χειρότερη αναλογία στην μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας» σημείωσε.
«Ο στόχος μας είναι να μειώσουμε το έλλειμμα με μόνιμα και όχι έκτακτα μέτρα, με ένα ισορροπημένο μείγμα στα έσοδα και τις δαπάνες, και να τα συνοδεύσουμε με ένα σημαντικό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών» ανέφερε.  
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει πιθανότατα σε «μικρό» επιπρόσθετο δανεισμό για την κάλυψη των ελλειμμάτων, ενώ τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που είχε υποσχεθεί προεκλογικά θα εφαρμοστούν κυρίως το 2010, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Δυστυχώς, δεν υπήρχε 'μαξιλάρι' [ρευστότητας], όπως μας είχε πει η προηγούμενη κυβέρνηση» τόνισε.
Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών αποτέλεσαν την αφορμή για τη διεύρυνση του spread στα κρατικά ομόλογα, στις 137 μονάδες βάσης (1,37%), από 132 νωρίτερα. Η απόδοση του ελληνικού κρατικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ευρωζώνη μετά την Ιρλανδία.
Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε και αυτός με τη σειρά του (είχε προηγηθεί η διάψευση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου) τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά για τη δημιουργία κρατικής «υπερτράπεζας» με την πιθανή συγχώνευση Αγροτικής Τράπεζας - Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
«Από την πλευρά του Δημοσίου δεν υπάρχει πρόθεση αυτή τη στιγμή να φτιάξουμε μια υπερτράπεζα» σημείωσε. Όπως είπε, δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής όσον αφορά τις διασυνοριακές κινήσεις και τις συγχωνεύσεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.
 
«Δεν θα σηματοδοτήσουμε μία αλλαγή πολιτικής. Εάν υπάρξουν κινήσεις ιδιωτικών τραπεζών για να συγχωνευτούν τότε είναι δικό τους θέμα. Οι συγχωνεύσεις σε έναν κατακερματισμένο κλάδο, όπως ο τραπεζικός στην Ελλάδα, δεν κάνουν κακό», είπε.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμα ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την πλήρη ανεξαρτησία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ώστε, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της χώρας. «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει θέμα αξιοπιστίας και μέρος της ανάκτησης της αξιοπιστίας είναι να είμαστε πολύ ανοιχτοί για την πραγματική κατάσταση των οικονομικών» είπε.
Τέλος, αναφερόμενος σε φήμες για αλλαγή του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης της ναυτιλίας από τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο. «Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση αυτή τη στιγμή. Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του ελληνικού στόλου», είπε.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass