Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕ ΚΙΝΗΣΗ «ΚΑΛΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΕΔΩΣΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ

Επεστράφησαν σε δανειολήπτη έξοδα φακέλου

* Ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες Λαρισαίους που αγόρασαν την τελευταία 20ετία αυτοκίνητο μέσω δανειοδότησης

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2009 2:17 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 12:37
Τη δυνατότητα να διεκδικήσουν και να εισπράξουν χρήματα που παρανόμως εισπράχθηκαν από τράπεζες ως έξοδα φακέλου καταναλωτικών δανείων αγοράς αυτοκινήτου έχουν χιλιάδες λαρισαίοι καταναλωτές. Ο δρόμος για την επιστροφή των εξόδων φακέλου άνοιξε με κίνηση… «καλής συνεργασίας» προς δανειολήπτη η ίδια η τράπεζα, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα πιέσεων που άσκησε η Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών και το ΙΝΚΑ αφού τα ελληνικά δικαστήρια αμετακλήτως έχουν κρίνει πως είναι παράνομα και καταχρηστικά τα έξοδα φακέλου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι Λαρισαίοι απέκτησαν αυτοκίνητο με δάνειο τράπεζας την τελευταία 20ετία μπορούν να ζητήσουν από την τράπεζα την επιστροφή των χρημάτων και σε περίπτωση άρνησης να διεκδικήσουν με μαζικές αγωγές τα ποσά που κατέβαλαν ως έξοδα φακέλου. Αυτά, ανάλογα με το ύψος του δανείου που τους χορηγήθηκε, κυμαίνονται από 170 έως 280 ευρώ. 
 Η περίπτωση του δανειολήπτη που πήρε πίσω τα 200 ευρώ που είχε καταβάλει στην τράπεζα, στην Εμπορική εν προκειμένω, αποτελεί τον «οδηγό» για το τι θα ακολουθήσει… Να σημειώσουμε πως πρόκειται για πελάτη αντιπροσωπείας οχημάτων, ο οποίος αγόρασε Ι.Χ. με δάνειο ύψους 15.390 ευρώ και η τράπεζα προχώρησε στον αντιλογισμό του ποσού των 200 ευρώ, που πλήρωσε με τη δόση του Σεπτεμβρίου.  
Σύμφωνα με τις δύο καταναλωτικές οργανώσεις, την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ και το ΙΝΚΑ/ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ η σχετική νομολογία, στην οποία βασίζονται και πετυχαίνουν την επιστροφή των συγκεκριμένων ποσών, είναι οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων:
- 430/05 και 1219/01, 15/2007 Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
- 5253/03 και 6291/00 του Εφετείου Αθηνών.
- 1119/02 και 1208/98 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
- 961/07 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στο μέρος που έχει καταστεί αμετάκλητη.
-1896/2007, 3441/2007, 726/2004 του Ειρηνοδικείου Αθηνών.
- Με αντίστοιχες θέσεις του Συνηγόρου του Καταναλωτή αλλά και της από 24-6-2008 υπ’ αρ. Ζ1 απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης, κρίθηκαν παράνομα και καταχρηστικά τα έξοδα προμήθειας που πλήρωσαν στις τράπεζες και για τα καταναλωτικά δάνεια αγοράς Ι.Χ.
Ο Λαρισαίος πρόεδρος της καταναλωτικής οργάνωσης «Κίνηση πολιτών δανειοληπτών» κ. Γιώργος Μπαρτζώκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, κάλεσε τις τράπεζες να πράξουν το ίδιο ενώ συστήνει στους δανειολήπτες να καταθέτουν στα γραφεία των δύο οργανώσεων ένα αντίγραφο της σύμβασης καταναλωτικού δανείου αυτοκινήτου και ένα αντίγραφο της απόδειξης εξόδων προμήθειας, που πλήρωσαν. Στη συνέχεια δίνεται εξουσιοδότηση στους νομικούς συμβούλους των οργανώσεων για την κατάθεση ομαδικών αγωγών προς τις τράπεζες για την είσπραξη των χρημάτων,  βάση πάντα της σχετικής νομολογίας, και κατατίθενται οι αγωγές για να εισπραχθούν τα χρήματα, με προσχώρηση της τράπεζας προ δίκης ή μετά τη δίκη.
Να σημειώσουμε πως η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ εδρεύει στην Αθήνα, οδός Ραγκαβή 101 τηλ. 2106457133 και το τηλέφωνο του κ. Μπαρτζώκη είναι 6977-417052 ενώ η διεύθυνση του ΙΝΚΑ/ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ στην Αθήνα είναι Γ’ Σεπτεμβρίου 13 τηλ. 11711, 2103632443.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Στο μεταξύ σε απάντηση του αιτήματος (για την επιστροφή των χρημάτων) που υπέβαλε ο δανειολήπτης, η τράπεζα στην επιστολή της σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η Τράπεζά μας έχει συνάψει μαζί σας την από 15/7/2009 Σύμβαση Πώλησης Αυτοκινήτου και Χρηματοδότησης Μέσω Δανείου ή Κάρτας (Σύμβαση), με βάση την οποία χρηματοδοτηθήκαμε με το ποσό των 15.390 ευρώ, για την αγορά οχήματος από την εταιρία NISSAN-AΡΜΑ Ε.Π.Ε. (Πωλητής).
Για την εξυπηρέτηση των πελατών μας που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν για τέτοιες αγορές, η Τράπεζά μας έχει συνάψει συμβάσεις συνεργασίας με αντιπροσώπους/εμπόρους αυτοκινήτων, προκειμένου να συνδυάζονται οι διαδικασίες αγοραπωλησίας του αυτοκινήτου και χρηματοδότησης αυτής στο ίδιο σημείο πώλησης και να μην υποβάλλεται ο πελάτης σε πολλαπλές επισκέψεις σε διαφορετικά μέρη. Μέσω του εμπόρου /αντιπροσώπου αυτοκινήτου παρέχεται η ενημέρωση του πελάτη για τη χρηματοδότηση και τις εξασφαλίσεις αυτής, διατίθεται το έντυπο προσυμβατικής ενημέρωσης και λοιπά σχετικά φυλλάδια, ενώ παράλληλα ο έμπορος/αντιπρόσωπος διαμεσολαβεί για τη συλλογή στοιχείων και εγγράφων του πελάτη, τη διαβίβαση αυτών και της αίτησης χρηματοδότησης στην Τράπεζα κ.λπ.
Όπως αναφέρεται στο προσάρτημα της υπογεγραμμένης από εσάς σύμβασης, η χορήγηση της χρηματοδότησής σας επιβαρύνθηκε με «έξοδα διαμεσολάβησης αντιπροσώπου/πωλητή» ποσού 200 ευρώ το οποίο ήταν πληρωτέο με την 1η δόση της χρηματοδότησής σας έως την 15/9/2009. Το ποσό αυτό αφορά λειτουργικές δαπάνες της προαναφερόμενης εταιρίας εμπορίας αυτοκινήτων για τη διαμεσολάβησή της, σύμφωνα με τα παραπάνω, στη χορήγηση της χρηματοδότησής σας, επιβάρυνση για την οποία εκ των προτέρων ενημερωθήκαμε, όπως προβλέπεται και από τον Κώδικα Τραπεζικής Δεοντολογίας, ενώ ειδικότερη μνεία για το ποσό και την αιτία των εξόδων αυτών έχει περιληφθεί και στη δανειακή σας σύμβαση.
Συνεπώς τα έξοδα έγκρισης χρηματοδότησης του δανείου σας αφενός μεν είναι δικαιολογημένα, αφετέρου διατυπώνονται στη σύμβασή σας κατά τρόπο πλήρη και σαφή, ώστε να μην χωρεί αμφιβολία για το συνολικό ποσό το οποίο έχει κληθεί να πληρώσετε.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω αναφερόμενα, σας ενημερώνουμε ότι η Τράπεζά μας, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που επιδιώκει πάντα με τους πελάτες της και ενόψει της δυσαρέσκειάς την οποία εκφράσατε ως προς την χρηματοδότηση της αγοράς σας προχώρησε στον αντιλογισμό του ποσού των 200 ευρώ».