ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Στο «αέρα» η νέα ρύθμιση χρεών

* Μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου η προθεσμία και για την περαίωση εκκρεμών υποθέσεων - Ποιες βελτιώσεις έγιναν…

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2009 2:26 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:16
 Νέα ευκαιρία για περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο με ευνοϊκότερους όρους, έχουν πλέον επιχειρήσεις και οφειλέτες. Μόνο που αυτή τη δυνατότητα, οι Λαρισαίοι φορολογούμενοι δεν μπορούν ακόμη να την αξιοποιήσουν καθώς δεν έχουν σταλεί ακόμη στις Εφορίες οι εγκύκλιοι με τις αλλαγές που επήλθαν. Η προθεσμία τόσο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών όσο και για τη ρύθμιση της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων 2000-2006 λήγει στις 27 Φεβρουαρίου και ελπίζεται… μέχρι τότε το γραφειοκρατικό κώλυμα να έχει ξεπερασθεί! Σε κάθε περίπτωση, να επισημάνουμε, ότι η ανταπόκριση των Λαρισαίων φορολογουμένων στις δύο ρυθμίσεις κατά την πρώτη φάση των ρυθμίσεων, ήταν μικρή. Ούτε στις προσκλήσεις τις Εφορίας για την περαίωση ανταποκρίθηκαν πολλοί επιχειρηματίες, ούτε ρύθμισαν τα χρέη τους αρκετοί φορολογούμενοι. Οι ελάχιστοι που υπέβαλαν αίτηση ρύθμισης χρεών, ήταν οφειλέτες των 10.000 - 15.000 ευρώ. Οι μεγαλοοφειλέτες απείχαν και μάλλον δεν πρόκειται να συγκινηθούν με τη νέα ρύθμιση…     
Και όμως στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη υπάρχουν βελτιώσεις που καθιστούν ευνοϊκότερη τη νέα ρύθμιση από την αρχική. Ενδεικτικά:
* Το ποσοστό της προκαταβολής μειώθηκε από 15% στο 5% του ληξιπρόθεσμου χρέους.
* Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης μειώθηκε από τα 300 στα 150 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων στις οποίες μπορεί ο φορολογούμενος να εξοφλήσει την οφειλή του..
* Επίσης ο χρόνος μέσα στον οποίο κατέστησαν ληξιπρόθεσμα τα χρέη έγινε μεγαλύτερος καθώς το Υπουργείο ενέταξε δε στη ρύθμιση και τα βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα το δεύτερο εξάμηνο του 2008.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να εξοφληθούν με δόσεις ακόμη και χρέη από φόρο εισοδήματος του 2008 ή ακόμη και το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και τα τέλη κυκλοφορίας των οποίων οι προθεσμίες πληρωμής έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2008. Ποιες άλλες οφειλές εντάσσονται; Από ΦΠΑ, φόρο κληρονομιών, γονικών παροχών, τέλη και εισφορές προς το Ελληνικό Δημόσιο, οφειλές από πρόστιμα του κώδικα κ.α.
Αυτό, που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι το ποσό –πάνω στο οποίο θα γίνει η ρύθμιση– αφορά στα χρέη μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2008 και τις προσαυξήσεις έως την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου. Έκτοτε, δεν υπάρχει άλλη αύξηση στις προσαυξήσεις.
Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή έως και του 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής
Οι δόσεις και οι απαλλαγές των προσαυξήσεων έχουν ως εξής:
α) Αν πληρωθούν τα χρέη σε μία δόση υπάρχει με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και από το 50% των πρόσθετων φόρων και προστίμων που έχουν βεβαιωθεί.
β) Από 2 έως 3 μηνιαίες δόσεις, υπάρχει απαλλαγή από προσαυξήσεις.
γ) Από 4 μέχρι 6 μηνιαίες δόσεις, απαλλάσσεται από το 90% των προσαυξήσεων.
δ) Από 7 μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις, απαλλάσσεται από το 80% των προσαυξήσεων.
ε) Από 13 μέχρι 18 μηνιαίες δόσεις, απαλλάσσεται από το 70% των προσαυξήσεων.
στ) Από 19 μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις, από το 60% των προσαυξήσεων.
Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, χορηγείται φορολογική ενημερότητα με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Θα σας δοθεί ενημερότητα διάρκειας ενός μηνός, η οποία θα ανανεώνεται κάθε μήνα, με την εμπρόθεσμη αποπληρωμή των δόσεων της ρύθμισης. Αν όμως ζητήσετε αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου, ο προϊστάμενος της Εφορίας μπορεί να σας την αρνηθεί, αν κρίνει ότι δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου. Εννοείται ότι για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση, προβλέπεται αναστολή αναγκαστικών μέτρων κάθε μορφής, όπως ποινική δίωξη, κατάσχεση, προσωπική κράτηση.
Η ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Όσον αφορά στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, να σημειώσουμε πως επανεργοποιήθηκε  η ευνοϊκή ρύθμιση με την οποία δίδεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 9 εκ. ευρώ να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις με απαλλαγή από τον τακτικό έλεγχο.
Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα ελέγχου των Εφοριών και τα ελεγκτικά κέντρα θα συνεχίσουν μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου να συντάσσουν ειδικά σημειώματα περαίωσης, ενώ οι φορολογούμενοι θα έχουν έως την ίδια ημερομηνία τη δυνατότητα να προσέλθουν οικειοθελώς στην Εφορία και να υποβάλουν το σχετικό σημείωμα. Οι φορολογούμενοι μπορούν να κλείσουν έως και επτά χρήσεις (2000-2006) καταβάλλοντας ελάχιστο φόρο 200 έως 600 ευρώ ανά χρήση, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούν. Τα πρόσθετα ποσά φόρων θα αναγράφονται στα ειδικά εκκαθαριστικά σημειώματα περαίωσης τα οποία θα τους στείλουν οι αρμόδιες ΔΟΥ. Σημειώνεται ότι με τις αλλαγές που επήλθαν μειώνεται το ποσό του φόρου περαίωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων, όπως είναι τα πρατήρια καυσίμων.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass