ΑΘΡΟΕΣ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΈΛΛΕΙΨΗ «ΠΙΣΤΗΣ» ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΟΕΣΘ

Διαμαρτυρία Θεσσαλών εμπόρων για ΤΕΜΠΜΕ

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2009 2:27 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:16
 Την έντονη διαμαρτυρία των εμπόρων σε πανθεσσαλικό επίπεδο έχει προκαλέσει η πορεία «υλοποίησης» του προγράμματος ενίσχυσης μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, καθώς, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, οι τράπεζες επικαλούνται διάφορες αιτιολογίες για την απόρριψη σωρηδόν των αιτημάτων. Σύμφωνα με τη διοίκηση του φορέα, που «σταχυολογεί» τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι τράπεζες, γίνεται επίκληση από έλλειψη πιστοληπτικής ικανότητας, μέχρι και έλλειψη «εσωτερικών εγκυκλίων» στα κατά τόπους τραπεζικά καταστήματα.
Σε επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, η ΟΕΣΘ υπογραμμίζει ότι έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος χρηματοδότησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, αλλά μέχρι και σήμερα, τα αποτελέσματα όχι μόνον δεν είναι ικανοποιητικά, αλλά μάλλον απογοητευτικά χαρακτηρίζονται. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας αφήνει αιχμές όχι μόνον εναντίον των τραπεζών, για τα «προσκόμματα» που δημιουργούν κατά τη διαδικασία της αίτησης, αλλά και εναντίον του ίδιου του Ταμείου.
«ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΣΗ»
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, τα περισσότερα καταστήματα των τραπεζών δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμα εσωτερικές εγκυκλίους για να ξεκινήσουν να δέχονται αιτήσεις, τις αιτήσεις που δέχονται οι τράπεζες τις εξετάζουν με τέτοια κριτήρια ώστε να απορρίπτουν το σύνολο των αιτημάτων, κυρίως λόγω «μειωμένης πιστοληπτικής ικανότητας», ενώ θέτουν όρους στον αιτούνται ακόμα και πέραν των προβλεπομένων στη σχετική απόφαση, όπως πρόσθετες εγγυήσεις για άνοιγμα λογαριασμού ή καταθέσεις χρημάτων ακόμα και υποχρεωτικής ασφάλισης χώρου ή προσώπου.
Με βάση τα όσα έχει «σταχυολογήσει» η Ομοσπονδία, από τις διαμαρτυρίες των μελών της, οι τράπεζες απορρίπτουν αιτήματα επιχειρήσεων, λόγω οφειλής στο ΙΚΑ -ενώ οι αιτούντες επιχειρηματίες έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις οφειλές. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της ΟΕΣΘ, οι τράπεζες, αφαιρούν τον πληρωμένο με βάση την περαίωση φόρο από το τζίρο της επιχείρησης, αλλοιώνοντας έτσι τη θετική ως προς τα κέρδη εικόνα της και απορρίπτουν το αίτημα ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Και τέλος, όπως καταγγέλλει ο φορέας, οι αιτήσεις που απορρίπτονται από το ΤΕΜΠΜΕ στερούνται των απαιτούμενων διευκρινίσεων, των λόγων δηλαδή για τους οποίους έχουν απορριφθεί.
«Κύριε υπουργέ, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα κατανοήσετε τις αδυναμίες που παρουσιάζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πιστεύουμε στην προσωπική σας παρέμβαση προκειμένου τόσο οι διοικήσεις των τραπεζών, όσο και το ίδιο το Ταμείο Εγγυοδοσίας να ξεπεράσουν τέτοιου είδους προσκόμματα. Θα θέλαμε, κυρίως, να σας επισημάνουμε ότι η αξιολόγηση εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να γίνεται πιο ουσιαστικά και αντικειμενικά, ώστε να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα και να ωφεληθούν της ανάλογης χρηματοδότησης, με τη βεβαιότητα ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα αποτελέσει ένα δυνατό «εργαλείο» στα χέρια του Έλληνα επιχειρηματία, χωρίς να αντιβαίνει με τον γενικότερο σκοπό των προγραμμάτων, που είναι η ουσιαστική ενίσχυση της οικονομίας και ιδιαίτερα η στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων», καταλήγει η επιστολή.
 
Συνέλευση ΕΣΛ
Την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας. H πρώτη γενική συνέλευση έχει οριστεί για την Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 6.00 μ. μ., η δεύτερη την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009 την ίδια ώρα. Επειδή όμως δεν θα επιτευχθεί η προβλεπόμενη από το καταστατικό απαρτία και προς αποφυγή ταλαιπωρίας των συναδέλφων, θα πρέπει να έλθουν στη γενική συνέλευση που θα γίνει οριστικά στις 19 Φεβρουαρίου 2009, ημέρα Πέμπτη και ώρα 6.00 μ.μ. στην αίθουσα «Αριστοτέλης» του ξενοδοχείου Divani Palace Λάρισας (Παπαναστασίου 19 – ισόγειο) με οποιοδήποτε αριθμό παρόντων μελών. Επί τάπητος θα βρεθούν, μεταξύ άλλων τα ζητήματα για την κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής και η λειτουργία των καταστημάτων τα Σάββατα του καλοκαιριού. Μετά τη λήξη των εργασιών της γενικής συνέλευσης θα κοπεί η πίτα του Συλλόγου και θα ακολουθήσει δεξίωση προς τιμή των μελών του φορέα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass