17 ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ 10,2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

Τσουχτερά πρόστιμα για καταχρηστικές χρεώσεις

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2009 2:48 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:16
 Συνολικά πρόστιμα ύψους 10,2 εκατ. ευρώ επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε 17 τράπεζες, για την καταχρηστική χρέωση με την παρακράτηση ποσού ως προμήθεια, υπέρ της τράπεζας, στις αναλήψεις μετρητών μέσω πιστωτικής κάρτας.
Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος, επιβάλλονται πρόστιμα, ύψους 10.200.000 ευρώ, σε βάρος 17 τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Προστασίας της γενικής γραμματείας Καταναλωτή, ύστερα από αυτεπάγγελτο έλεγχο, που πραγματοποίησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σε ορισμένα βασικά τραπεζικά προϊόντα που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα, διαπίστωσε παραβατική συμπεριφορά από την πλευρά 17 τραπεζών.
Η παράβαση αφορά σε χρέωση από την πλευρά των τραπεζών προς τους καταναλωτές, που έχει κριθεί καταχρηστική με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και απαγορεύεται από την Υπουργική Απόφαση 798/2008 («Σχετικά με απαγόρευση αναγραφής Γενικών Όρων Συναλλαγών που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις»).
Οι προμήθειες για την ανάληψη μετρητών μέσω πιστωτικής κάρτας φτάνουν ακόμα και τα 20 ευρώ ανά συναλλαγή (ανάλογα με την τράπεζα και το ύψος της ανάληψης) και προστίθενται στο ήδη υψηλό επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες επιβαρύνουν τους πελάτες τους.
Παρά τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και την υπουργική απόφαση, οι τράπεζες συνεχίζουν να επιβάλουν τη συγκεκριμένη χρέωση.
«Οι θεσμικές μας παρεμβάσεις, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες μας, σε ό,τι αφορά την τραπεζική αγορά, σκοπό έχουν να λειτουργεί με κανόνες και ευκαιρίες για όλους. Δυστυχώς οι τράπεζες, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιμένουν να εφαρμόζουν καταχρηστικές χρεώσεις και να εισπράττουν παράνομες προμήθειες από τους καταναλωτές» είπε ο κ. Βλάχος.
«Η συμπεριφορά αυτή, δεν μπορεί να είναι ανεκτή και έχει τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος. Ιδιαίτερα, σήμερα, μέσα σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική συγκυρία, για την αντιμετώπιση της οποίας η κυβέρνηση, ανάμεσα στα άλλα, φρόντισε έγκαιρα να θωρακίσει και να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου αυτό να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Είναι αδιανόητο οι τράπεζες με ορισμένες συμπεριφορές, να βάζουν εμπόδια στην προσπάθεια αυτή» συμπλήρωσε.
Πρόστιμο, χρηματικού ποσού 600.000 ευρώ έκαστη θα πληρώσουν οι εξής τράπεζες: Αlpha Bank, Ασπίς, Citibank, Eurobank, Μarfin Εγνατία, Millenium, Proton, Αγροτική, Γενική, Εθνική, Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία, Εμπορική, Πανελλήνια Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αττικής, Κύπρου και Πειραιώς.
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass