ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΣΥΝΙΣΤΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΟΕΒΕ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

«Ιφιγένεια» η εργασία στο βωμό της επιβίωσης

* «Είναι σκληρό, αλλά είναι πραγματικό – δεν θα επιβιώσουν όλοι οι μικρομεσαίοι από αυτή την κρίση», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κωνσταντίνος Καγκελάρης * Ή άνεργος ή εργαζόμενος – Όχι μεσοβέζικες καταστάσεις

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2009 2:36 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:17
Να μείνουν μακριά από το δανεισμό όσο περισσότερο μπορούν και να περικόψουν θέσεις εργασίας εάν δεν μπορούν να επιβιώσουν αλλιώς είναι οι επισημάνσεις της ηγεσίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων του νομού Λάρισας, προκειμένου να μπορέσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν από αυτή την κρίση. Στην «τραγωδία» της οικονομικής πραγματικότητας της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης, η διανομή των ρόλων αναδεικνύει ως «Ιφιγένεια» τις θέσεις εργασίας, που, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Καγκελάρη, είναι αναπόφευκτο να θυσιαστούν στο βωμό της επιβίωσης. «Το γνωρίζω πως είναι σκληρό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα», σημειώνει χαρακτηριστικά.Στο περιθώριο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΟΕΒΕ Ν. Λάρισας, που έγινε χθες το βράδυ στο Επιμελητήριο, ο κ. Καγκελάρης, μιλώντας στην «Ε» υποστήριξε πως το 30% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θα σβήσει από το «χάρτη» της αγοράς, εξαιτίας τόσο της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αλλά κυρίως εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια –που δεν είχαν καμία σχέση με τη στήριξη και ανάπτυξη της μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης.
«Η κρίση θα έχει βάθος χρόνου. Σαν Γενική Συνομοσπονδία ήδη εδώ και πολλά χρόνια τα λέγαμε και φωνάζαμε για να μην φτάσουμε ως εδώ. Το τριτοβάθμιο σωματείο μας πάντοτε έκανε προτάσεις, όχι με βάση αυτό που θα θέλαμε, αλλά με γνώμονα αυτό που ήταν εφικτό να γίνει –με κορυφή των προτάσεων τη στήριξη και την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, στο όνομα της ελεύθερης αγοράς, στο όνομα του καταναλωτή, στο όνομα των επενδύσεων –της έλευσης επενδύσεων- εγχώριοι και ξένοι επενδυτές καρπώθηκαν ένα τεράστιο κομμάτι της πίτας. Στο όνομα της καινοτομίας έχουμε τα «μοντέρνα» εμπορικά κέντρα. Στο όνομα της χρηματοδότησης αυτοί που απέκτησαν στα χέρια τους το χρήμα, ήρθαν και «επένδυσαν», μπήκαν στο μετρητό της αγοράς, δημιουργώντας σημεία πώλησης που κανείς δεν τα είχε ανάγκη. Ήταν λάθος όλες οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν για τη στήριξη των πολυεθνικών. Εφαρμόστηκαν χωρίς κανόνες. Κι έτσι συντελέστηκε αυτή η τρομερή αλλαγή στο ποιος καρπώνεται τον παραγωγικό πλούτο. Το 50% του πλούτου που παράγεται στη χώρα πηγαίνει σε αυτές τις επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο «κρίκος» -διότι όλα είναι αλληλένδετα- της αγοράς έσπασε», τόνισε.
ΔΥΣΟΙΩΝΟ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕ του νομού Λάρισας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στη χειρότερή τους περίοδο και προβλέπονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες από τον ερχόμενο Μάρτιο και μετά. Ο κ. Καγκελάρης υπογραμμίζει πως ήδη δύο μεγάλοι κλάδοι, η οικοδομή και η αγροτική παραγωγή χτυπούν «καμπανάκια» και πως το αγροτικό εισόδημα βρίσκεται σε αδιέξοδο, και γι’ αυτό οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους. «Είναι σίγουρο ότι ένα 30% των επιχειρήσεων θα χαθεί. Όποιες κινήσεις και να κάνει σήμερα η κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις που είναι αδύναμες και ευάλωτες σε αυτή την κρίση δεν θα γλιτώσουν. Τώρα είναι αργά. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε να βγούμε από την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες», τόνισε. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως η πλειοψηφία των μικρομεσαίων δεν μπορούν να ενταχθούν στο ειδικό πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ, εξαιτίας των όρων που έχουν επιβληθεί.
ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ
Ο κ.Καγκελάρης απευθύνει σύσταση προς τους επιχειρηματίες να αποφύγουν με οποιοδήποτε τρόπο τον δανεισμό ή την επέκταση των δανειακών τους υποχρεώσεων. «Να μην περάσουν σε ξένα χέρια το οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο διαθέτουν», λέει. «Και να κάνουν περικοπές. Ακόμη και προσωπικού αν χρειαστεί. Εδώ μπαίνει θέμα επιβίωσης. Το ξέρω, είναι σκληρό όπως ακούγεται αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας την «τακτική» της μείωσης ωρών εργασίας ή μισθών, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ ξεκαθαρίζει πλήρως τη θέση του: «Είμαι κάθετα αντίθετος με αυτή τη λογική. Ή θα είναι άνεργος κάποιος ή θα εργάζεται. Μεσοβέζικες καταστάσεις –να είναι δηλαδή συνέχεια «άρρωστος» δεν γίνεται να υπάρξουν. Να καταγραφεί η ανεργία, ώστε το κράτος, να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του», είπε προδιαγράφοντας πως στο μέλλον θα έχουμε και νέες κοινωνικές αναταραχές.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass