ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΜΗΝΟ-ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Βουλγαρία

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2009 2:44 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:17
 Συνεχίστηκε η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και στη Βουλγαρία, κατά τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους, με βάση την εξέλιξη του συνολικού δείκτη. Αν και η υποχώρηση κινείται σε πολύ μικρότερα επίπεδα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2008, στους τέσσερις κυριότερους υπό εξέταση κλάδους, δηλαδή βιομηχανία, κατασκευές, λιανεμπόριο και υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις του επιχειρηματικού κόσμου στη γειτονική χώρα κάνουν λόγο για «αντιστροφή» του κλίματος από το επόμενο τρίμηνο και έπειτα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας (INS), που δημοσιεύτηκαν πριν από μερικές ημέρες, και τη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, ο συνολικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα, μετά την επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας του προηγούμενου τριμήνου, παρουσίασε κάμψη, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες. Κάμψη κατέγραψε το σύνολο σχεδόν των επισκοπούμενων τομέων της οικονομίας: βιομηχανία, κατασκευές, λιανεμπόριο και υπηρεσίες.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Ειδικότερα, στον τομέα της βιομηχανίας, ο σύνθετος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2008, κατά 0,6%. Οι εκτιμήσεις των διευθυντικών στελεχών παρουσιάζονται λιγότερο μεν αισιόδοξες – σε σχέση με τον Δεκέμβριο– για την τρέχουσα κατάσταση στις επιχειρήσεις του κλάδου, περισσότερο δε θετικές για την επιχειρηματική δραστηριότητα του επόμενου εξαμήνου. Το ύψος των παραγγελιών, το οποίο κατέγραψε μείωση τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για το εξωτερικό, αναμένεται να ανακάμψει κατά το επόμενο τρίμηνο.
Ως κυριότεροι περιοριστικοί παράγοντες της δραστηριότητας στον εν λόγω τομέα αναφέρονται το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον με τις αρνητικές επιπτώσεις του στην βουλγαρική οικονομία και η υποτονική εγχώρια και εξωτερική ζήτηση.
Κατά τη χρονική περίοδο Οκτωβρίου 2008 –Ιανουαρίου 2009, το ποσοστό χρησιμοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού μειώθηκε, κατά μέσο όρο, κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο 70,6%. Επίσης, οι εκτιμήσεις για την ανταγωνιστική θέση των βιομηχανικών επιχειρήσεων, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές εντός και εκτός των χωρών της ΕΕ, ήταν μετριοπαθέστερες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ απαισιόδοξες εμφανίζονται οι προβλέψεις για την πορεία των εξαγωγών κατά το επόμενο τρίμηνο. Οι τιμές πώλησης δεν προβλέπεται να σημειώσουν αύξηση κατά τους επόμενους μήνες.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Στον κατασκευαστικό τομέα, συνεχίσθηκε και κατά τον Ιανουάριο 2009 η υποχώρηση του σύνθετου δείκτη επιχειρηματικού κλίματος, με βραδύτερο, ωστόσο, ρυθμό (-0,6%) σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2008. Οι εκτιμήσεις σχετικά με την κατάσταση στις επιχειρήσεις του τομέα ήταν κατά 7,8% χαμηλότερες ενώ, παράλληλα, οι προβλέψεις για το επόμενο εξάμηνο ήταν περισσότερο αισιόδοξες. Οι επιχειρήσεις (ο αριθμός εκείνων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα παρουσίασε αύξηση) – εκτιμούν μειωμένη σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2008 την εξασφάλιση της παραγωγής από παραγγελίες, αύξηση του αριθμού των πελατών με καθυστερούμενες πληρωμές και μείωση της απασχόλησης. Το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον παραμένει και εδώ ο κύριος ανασχετικός παράγοντας της οικονομικής δραστηριότητας. Οι σχετικές με την εξέλιξη των τιμών εκτιμήσεις προβλέπουν πτωτική τάση.
ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
Τον Ιανουάριο 2009, η οικονομική συγκυρία στο λιανεμπόριο παρέμεινε δυσμενής, σε μικρότερο, ωστόσο, βαθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Έτσι ο σύνθετος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε μόνον κατά 1,3 % σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2008 (έναντι μείωσης 16,6% του Δεκεμβρίου σε σχέση με το Νοέμβριο).
Οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών του κλάδου σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στις επιχειρήσεις παρουσιάζουν αυξανόμενη απαισιοδοξία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ, αντίθετα, βελτιωμένες εμφανίζονται οι προσδοκίες τους για την επιχειρηματική συγκυρία κατά το επόμενο εξάμηνο. Κατά το τελευταίο τρίμηνο, οι πωλήσεις κατέγραψαν ελαφρά αύξηση (με μείωση των αποθεμάτων). Το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, η μειωμένη ζήτηση και ο ανταγωνισμός ήσαν οι βασικοί παράγοντες περιορισμού της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο. Αμετάβλητες αναμένεται να παραμείνουν οι τιμές κατά το επόμενο τρίμηνο.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Στις υπηρεσίες, ο σύνθετος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διατηρήθηκε στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2008. Οι εκτιμήσεις των διευθυντικών στελεχών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στις εταιρείες του κλάδου και οι προβλέψεις τους για την εξέλιξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά το επόμενο εξάμηνο παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τις εν λόγω εκτιμήσεις η ζήτηση παρουσιάζει κάμψη ενώ για το προσωπικό προβλέπεται σχετική μείωση. Ο ανταγωνισμός αποτελεί τον κύριο παράγοντα που περιορίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Τέλος, οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες για το επόμενο τρίμηνο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass