ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΤΟΠΟΙΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΕΛΑΧΙΣΤΗ Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΑΛΕΥΡΩΝ

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις στο ψωμί»

* Σε βιομηχανικά αρτοσκευάσματα η σύγκριση των τιμών της Eurostat * Φθηνότερο κατά 30%-40% το ελληνικό φρέσκο ψωμί, επιμένουν

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2009 2:31 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:19
Δεν υπάρχουν περιθώρια, επί του παρόντος, για μείωση της τιμής του φρέσκου ψωμιού, ούτε καν για 5 ή 10 λεπτά, ανέφερε στην «Ε» ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών του νομού Λάρισας, Φαίδων Ζαμπούρας, τονίζοντας πως, παρά τη μείωση των τιμών των σιτηρών το 2008 σε σχέση με το 2007, δεν συνέβη το ίδιο και με τις τιμές των αλεύρων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Λαρισαίου προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Μιχάλη Μούσιου, ο οποίος σημείωσε πως η μείωση στις τιμές των αλεύρων ήταν ελάχιστη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα –δεδομένης και της συγκυρίας- για υποχώρηση της τελικής τιμής. «Μόνον εάν υποχωρήσουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο κατά 20% οι τιμές των αλεύρων θα μπορέσουμε να παραινέσουμε τους αρτοποιούς για μείωση της τιμής του άρτου», είπε.Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης και της εκδήλωσης για την πρωτοχρονιάτικη πίτα της Συντεχνίας Αρτοποιών του νομού Λάρισας, ο κ. Ζαμπούρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως το 2007, που οι τιμές των σιτηρών είχαν διπλασιαστεί-τριπλασιαστεί και η αύξηση στις τιμές των αλεύρων ήταν συνολικά στο έτος κοντά στο 90%, οι αρτοποιοί έδειξαν αυτοσυγκράτηση και δεν ανέβασαν τις τιμές αναλογικά με την αύξηση στην πρώτη ύλη τους.
«Έχουν υποχωρήσει οι τιμές των σιτηρών, δεν έχουν υποχωρήσει, όμως, αντίστοιχα και οι τιμές των αλεύρων. Η μείωση ήταν ελάχιστη. Και δεν μπορούμε να μειώσουμε τις τιμές στο φρέσκο ψωμί», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν έχει παρατηρηθεί μείωση της κατανάλωσης του φρέσκου ψωμιού σε καθημερινή βάση, τουλάχιστον όχι στην πόλη –έχει παρατηρηθεί μια υποχώρηση σε πόλεις της επαρχίας και μικρότερους οικισμούς, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν εργατικά χέρια στα χωράφια ή σε οικοδομές αυτό το διάστημα. «Αυτό που έχει συμβεί, όμως, είναι ότι οι καταναλωτές έχουν περιορίσει ακόμη περισσότερο τα άλλα είδη του αρτοποιείου, όπως κουλούρια, κουλουράκια, κρουασάν. Είναι πολύ πιο συγκρατημένοι», ανέφερε.
ΠΕΡΙ ΜΕΙΩΣΕΩΝ
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2007, οι τιμές του μισού κιλού φρέσκου ψωμιού (κυρίως σιμιγδάλι και χωριάτικο) από τα 0,60-0,65 ευρώ βρέθηκαν στα 0,80-0,85 ευρώ – μια αύξηση της τάξης του 30%. Τότε, οι αρτοποιοί είχαν επικαλεστεί την αύξηση στις τιμές των σιτηρών, που οδήγησε σε αύξηση των τιμών της πρώτης ύλης (αλεύρων) περίπου κατά 90% στο σύνολο του 2007. Πέρυσι, δηλαδή το 2008, οι τιμές των σιτηρών έπεσαν κατακόρυφα –κάτι που αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ίδιοι οι αγρότες, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων και των διεκδικήσεών τους. Αλλά οι τιμές του φρέσκου ψωμιού παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. «Οι τιμές της πρώτης ύλης, των αλεύρων, δεν επέστρεψαν στα επίπεδα προ της σοδειάς του 2007. Δεν υποχώρησαν παρά ελάχιστα. Άρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε κι εμείς τις τιμές», είπε ο κ.Μούσιος. Ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών ανέφερε πως αναμένεται μια υποχώρηση των τιμών των αλεύρων το επόμενο διάστημα. «Εάν αυτή η υποχώρηση, μέσα στο επόμενο τρίμηνο είναι της τάξης του 20%, τότε άμεσα θα συστήσουμε στους αρτοποιούς να περάσουν αυτή την μείωση και στην κατανάλωση», είπε. Όσο για τα στοιχεία της Eurostat που είδαν το φως της δημοσιότητας προχθές, αναφορικά με τις υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα σε βασικά είδη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ.Μούσιος υπογραμμίζει πως η σύγκριση γίνεται σε βιομηχανικά είδη, δηλαδή στο ψωμί μεγάλων αρτοβιομηχανιών που διατίθεται μέσω των σούπερ-μάρκετ και δεν αφορά στις τιμές του φρέσκου άρτου. «Οι τιμές του ελληνικού φρέσκου ψωμιού, από τον φούρνο της γειτονιάς, είναι κατά 30%-40% πιο χαμηλές από το φρέσκο ψωμί στα αρτοποιεία άλλων χωρών», επιμένει.
ΛΑΓΑΝΑ
Πάντως, η διοίκηση της Συντεχνίας παροτρύνει τα μέλη της να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι τις τιμές της λαγάνας. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η λαγάνα (350 γρ.) είχε διαμορφωθεί στα 1,6-1,8 ευρώ (αυξημένη κατά 3% σε σχέση με το 2007). «Συστήνουμε στα μέλη μας η ανώτερη τιμή να μην ξεπεράσει τα 1,8 ευρώ/350 γρ. Αλλά ο καθένας θα κρίνει και θα τιμολογήσει ανάλογα, εμείς μόνον σύσταση μπορούμε να κάνουμε», είπε ο κ. Ζαμπούρας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass