ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

Μέτρα για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας

* Συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων, ζητά η διοίκηση των Θεσσαλών βιομηχάνων

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2009 2:34 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:19
 Δέσμη μέτρων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας άμεσα καταθέτει η διοίκηση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων Βιομηχανιών, σε μια προσπάθεια για αναθέρμανση του ευρύτερου επιχειρηματικού κλίματος. Στα μέτρα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η άμεση εξόφληση των οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, έστω και με τη μορφή εγγυήσεων προς τις τράπεζες, η ουσιαστική εκκίνηση του ειδικού προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ, κατάργηση της εισφοράς 0,6% στα πάσης φύσεως επιτόκια δανείων, πάγωμα τιμολογίων ΔΕΚΟ και δημοτικών τελών, φορολογικές ελαφρύνσεις για επενδύσεις που θα γίνουν το 2009, καθώς επίσης και εξαίρεση των ιδιοχρησιμοποιούμενων στην παραγωγή κτισμάτων από το «βιομηχανικό» ΕΤΑΚ.Σε επιστολή προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, η διοίκηση του ΣΘΕΒ επισημαίνει ότι «μοναδική ρεαλιστική επιλογή να αντεπεξέλθει η χώρα μας στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία που διανύουμε είναι η λήψη μέτρων για την άμεση στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη στήριξη της απασχόλησης καθώς και τη βελτίωση των δομικών υστερήσεων της ελληνικής οικονομίας». Το «πακέτο» μέτρων που προτείνει η διοίκηση του ΣΘΕΒ περιλαμβάνει δράσεις σε τρία επίπεδα: άμεσης λήψης για τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, πλέγμα δράσεων για διατήρηση της απασχόλησης καθώς και σειρά προτάσεων για την επίλυση πιο μακρόχρονων προβλημάτων. «Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι θεσσαλικές επιχειρήσεις να συμβάλουν στη διατήρηση της απασχόλησης και την ενίσχυση των επενδύσεών τους, για να βγει η χώρα από την κρίση όσο πιο δυνατή γίνεται», καταλήγει η επιστολή του ΣΘΕΒ
ΑΜΕΣΑ
Στο πρώτο επίπεδο των προτάσεων του ΣΘΕΒ περιλαμβάνονται η ταχύτερη εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, καθώς στη δύσκολη οικονομική συγκυρία δημιουργείται πρόσθετο πρόβλημα, τουλάχιστον σε επίπεδο εξυπηρέτησης υποχρεώσεων. Οι Θεσσαλοί βιομήχανοι ζητούν να γίνει η εξόφληση έστω και με τη μορφή παροχής εγγυήσεων, οι οποίες να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «ενέχυρο» στο τραπεζικό σύστημα.
Παράλληλα, η αποτελεσματική εκκίνηση του ΤΕΜΠΜΕ –αμέσως, το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των δημοτικών τελών, ιδιαίτερα για επιχειρήσεις κλάδων που εμφανίζουν φθίνουσα πορεία, η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2009, καθώς και η κατάργηση της εισφοράς 0,6% που προβλέπεται με το Νόμο 128/1975 στα πάσης φύσεως επιτόκια καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων υπέρ του Δημοσίου, εκτιμούνται ως μέτρα που μπορούν να ληφθούν άμεσα, προκειμένου να υπάρξει άμεση στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
ΚΡΙΣΙΜΑ
Ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα είναι το θέμα της επιτάχυνσης των εγκρίσεων των επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στον Επενδυτικό Νόμο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΣΘΕΒ, υπάρχει αναμονή μέχρι και 9-10 μηνών, κάτι που σημαίνει καθυστέρηση και σε νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, σαν πρόσθετο μέτρο για να γίνονται πιο γρήγορα οι διαδικασίες, προτείνεται η αύξηση του ορίου προϋπολογισμού των επενδυτικών σχεδίων που κατατίθενται στις κατά τόπους Περιφέρειες –να σημειωθεί ότι για επενδύσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία (το ίδιο όριο υπάρχει και σε πολλές άλλες περιφέρειες), η υποβολή του σχετικού φακέλου και η έγκριση γίνεται από τα «κεντρικά» των Αθηνών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις.
Κρίσιμο είναι ακόμη και το θέμα της επίσπευσης των εισροών από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ, ΕΤΕΠ), καθώς και η αύξηση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2009. Οι προτάσεις της διοίκησης του ΣΘΕΒ καλύπτουν και το σκέλος της εφαρμογής του επονομαζόμενου και βιομηχανικού ΕΤΑΚ. Οι Θεσσαλοί βιομήχανοι ζητούν την εξαίρεση όλων των κτισμάτων που ιδιοχρησιμοποιούνται στην παραγωγή από την καταβολή του ελάχιστου τέλους του ενός ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (Ν.3634/2008) και τη φορολόγησή τους βάσει του οικείου συντελεστή – να σημειωθεί ότι αυτό είναι και παλαιότερο αίτημα των παραγωγικών φορέων, με το σκεπτικό ότι τα εν λόγω κτίρια είναι προαπαιτούμενο στην παραγωγική διαδικασία και δεν αποτελούν «εμπορεύσιμο» περιουσιακό στοιχείο, όπως λ.χ. συμβαίνει με την κατοχή εμπορικών ακινήτων (καταστήματα και διαμερίσματα).
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ
Τέλος, η δέσμη προτάσεων της διοίκησης του Συνδέσμου περιλαμβάνει –αναπόφευκτα- και μέτρα για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, τα οποία ωστόσο μεγεθύνονται υπό τον «φακό» της δεδομένης δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Ο ΣΘΕΒ ζητά τη συστηματική διασταύρωση φορολογικών στοιχείων, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και απομάκρυνση των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στην κατασκευή νέων μεγάλων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μεγάλων επενδύσεων σε ΑΠΕ, την περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας συμμετοχής σε δημόσιες προμήθειες και υπηρεσίες, με την εμφανή ανάρτηση στην ιστοσελίδα όλων των φορέων, όλων των προκηρύξεων, προμηθειών και υπηρεσιών, ανεξαρτήτως ύψους, και την αντίστοιχη δημοσιοποίηση όλων των κατακυρώσεων, την άμεση προώθηση όλων των ΣΔΙΤ και διεύρυνση της εφαρμογής του θεσμού, την υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων του ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν τους εργαζομένους και την ενθάρρυνση δράσεων πράσινης οικονομίας και αναζήτηση εφαρμογής νέων κινήτρων, οικονομικής φύσεως.
 Μέτρα ΣΘΕΒ για ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας
 - Ταχύτερη εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις
- Επιτάχυνση εγκρίσεων των προτάσεων μέσω Επενδυτικού Νόμου
- Αύξηση του ορίου προϋπολογισμού επενδύσεων στις περιφέρειες
- Αμέσως αποτελεσματική εκκίνηση του ΤΕΜΠΜΕ
- Επίσπευση των εισροών από την Ευρωπαϊκή Ένωση
- Αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων για το 2009
- Συστηματική διασταύρωση φορολογικών στοιχείων
- Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των δημοτικών τελών
- Μείωση των φόρων για επενδύσεις εντός του 2009-02-03
- Κατάργηση της εισφοράς 0,6% του Ν.128/1975 στα επιτόκια
- Εξαίρεση όλων των ιδιοχρησιμοποιούμενων κτισμάτων από το ΕΤΑΚ
- Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τέλος στις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις
- Περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας συμμετοχής σε δημόσιες προμήθειες
- Άμεση προώθηση όλων των ΣΔΙΤ και διεύρυνση της εφαρμογής του θεσμού
- Συνεργασία επιχειρήσεων-ΟΑΕΔ για κατάρτιση ανέργων
- Ενθάρρυνση δράσεων πράσινης οικονομίας
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass