ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ EUROGROUP

Αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης η Ελλάδα

Στο 96,3% του ΑΕΠ αυξάνεται το χρέος

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2009 2:39 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:19
Επί τάπητος θα βρεθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης και του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της ΕΕ το ζήτημα του εξαιρετικά υψηλού δημοσίου χρέους των «αδύναμων κρίκων», όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο.Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα συμβούλια, θα επιχειρήσει να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που συντηρούν ορισμένοι κύκλοι στην ΕΕ για τη χώρα, λόγω του υψηλού χρέους που οδήγησε στην εκτίναξη των spreads (της διαφοράς απόδοσης των ελληνικών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά) πάνω από τις 300 μονάδες βάσης.
Το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα (αν και έχει να κάνει κυρίως με αυτή), παρ' ότι καλλιεργείται η άκρως αρνητική εικόνα, ότι δηλαδή η χώρα θα βρεθεί αργά ή γρήγορα σε αδυναμία εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της. Το υπουργείο Οικονομίας αναφέρει σχετικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, αλλά η ανάγκη νέων δανειοδοτήσεων, προς εξόφληση παλαιοτέρων υποχρεώσεων, με δυσμενέστερους όρους.
Το υψηλό κόστος δανεισμού αφορά και άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης και της ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τα προβλήματα που προκάλεσε η διεθνής οικονομική κρίση (πτώση οικονομικής δραστηριότητας, μειωμένα φορολογικά έσοδα, δαπανηρά μέτρα για τη στήριξη τραπεζών, αύξηση των δαπανών για επιδόματα ανεργίας, στήριξη ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, κτλ.).
Στο πλαίσιο αυτό, οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους δέχονται πιέσεις και οι επενδυτές ζητούν υψηλότερες και ασφαλέστερες αποδόσεις. Ως εκ τούτου, μια ενιαία για την ευρωζώνη υπηρεσία έκδοσης χρέους θα κόστιζε λιγότερο. Τη θέση αυτή υποστηρίζει και ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς μεγάλη ικανοποίηση των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος, ενώ συγχρόνως φαίνεται ότι περιορίζονται οι αντιρρήσεις άλλων συντελεστών της διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής.
ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011, το οποίο διαβίβασε το υπουργείο Οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί εκ νέου εφέτος, με πρόβλεψη για οριακή μείωση το 2010 και μείωση κατά 1,4% το 2011.
Όπως αναφέρεται, στο «βασικό σενάριο» του προγράμματος το δημόσιο χρέος ήταν ίσο με το 94,6% του ΑΕΠ το 2008 και θα αυξηθεί κατά 1,7% το 2009, φτάνοντας στο 96,3% του ΑΕΠ.
Για τα έτη 2010 και 2011 προβλέπεται μείωση του δημοσίου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, στο 96,1% και στο 94,7%, αντιστοίχως.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass