ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ «ΜΠΙΛΙΕΤΑΚΙΑ» ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΙΜΗΝΟ

«Τσουρουφλίστηκαν» οι καταναλωτές φυσικού αερίου

* 15% πάνω το φυσικό αέριο, 30% κάτω το πετρέλαιο θέρμανσης, το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου * Επανέρχονται σε καθοδική τροχιά οι τιμές του «εναλλακτικού» καυσίμου, σύμφωνα με την ΕΠΑ Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2009 2:41 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:19
«Το... φυσάνε και δεν κρυώνει» οι Λαρισαίοι καταναλωτές φυσικού αερίου, που καλούνται να πληρώσουν «φουσκωμένους» κατά πολύ σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο λογαριασμούς. Οι λογαριασμοί του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2008 είναι αυξημένοι κατά περίπου 15%, σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο –κάτι που οδήγησε έξαλλους ορισμένους καταναλωτές στα γραφεία της ΕΠΑ Θεσσαλίας. Για την εξέλιξη αυτή είχε προειδοποιήσει η «Ε» σε δημοσίευμά της στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου. Όπως είναι γνωστό, οι εγχώριες τιμές του φυσικού αερίου «παρακολουθούν» τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου με καθυστέρηση έξι μηνών. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές φυσικού αερίου πληρώνουν τώρα τα απανωτά ρεκόρ των τιμών του μαύρου χρυσού που σημειώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. Τα... «μαντάτα» είχαν αρχίσει ήδη να φαίνονται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν υπήρξε μια άνοδος της τάξης του περίπου 6% στις τιμές χρέωσης του κυβικού μέτρου σε σχέση με τα τιμολόγια του Αυγούστου. Οι τιμές του φυσικού αερίου βρέθηκαν στο ζενίθ τους τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ήδη έχει αρχίσει να σημειώνεται αποκλιμάκωση –η οποία, ωστόσο, θα φανεί στον επόμενο λογαριασμό. Προς το παρόν, οι Λαρισαίοι καταναλωτές του φυσικού αερίου καλούνται να πληρώσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τον μαύρο χρυσό του περασμένου καλοκαιριού σε μια χρονική στιγμή υψηλών καταναλώσεων, εξαιτίας των εορτών και του καιρού, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί τους να είναι δυσανάλογα υψηλοί σε σχέση με τα ποσά στα οποία είχαν συνηθίσει.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ-ΑΕΡΙΟ
Φέτος, φαίνεται ότι ήταν η τυχερή χρονιά των καταναλωτών του πετρελαίου θέρμανσης, μιας και ιδίως όσοι μπόρεσαν και περίμεναν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου για να φουλάρουν τις δεξαμενές τους «απόλαυσαν» μια υποχώρηση των τιμών της τάξης του 30% από την έναρξη διάθεσης του καυσίμου. Βεβαίως, θα πρέπει κι εδώ να επισημανθεί ότι και οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης καθυστέρησαν σχεδόν δύο μήνες για να «συμμορφωθούν» με τη δραστική πτώση των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού και την επίσης δραστική υποχώρηση των διεθνών τιμών διύλισης. Αντιθέτως, οι καταναλωτές του φυσικού αερίου, καλούνται να καταβάλλουν ποσά αυξημένα κατά 15%, για περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα.
Να διευκρινιστεί, επίσης, ότι το φυσικό αέριο «βγαίνει» κατά περίπου κατά 20% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης για τις τσέπες των καταναλωτών ισχύει με βάση τη σύγκριση των τιμών σε ετήσια βάση –όπως έχει επανειλημμένα αναφέρει και η εταιρία. Δεν έχει, ωστόσο, καμία «εφαρμογή» για τους χρήστες φυσικού αερίου δεύτερης και τρίτης χρονιάς, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν τη σύγκριση όχι με το τι θα πλήρωναν εάν είχαν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά με το τι πλήρωσαν στους περσινούς λογαριασμούς φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται επίσης ότι πρόπερσι, δηλαδή τη σεζόν Οκτωβρίου 2007-Φεβρουαρίου 2008, οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης στέναξαν, ενώ οι καταναλωτές φυσικού αερίου ήταν κατά πολύ ωφελημένοι. Οι πιο ενημερωμένοι καταναλωτές –και έχοντες μονοκατοικία- φρόντισαν να «διατηρήσουν» και τα δύο συστήματα, δηλαδή πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι), με αποτέλεσμα να έχουν την ευχέρεια κάθε χρόνο να εκτιμήσουν τι τους συμφέρει περισσότερο.
ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ
Πάντως, σύμφωνα με την ΕΠΑ Θεσσαλίας, ήδη έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση των εγχώριων τιμών του φυσικού αερίου –κάτι που θα φανεί στον επόμενο λογαριασμό, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις αναμένονται από τον Απρίλιο –οπότε και με καθυστέρηση έξι μηνών θα εμφανιστεί και στο φυσικό αέριο η δραστική μείωση των τιμών του μαύρου χρυσού. Βεβαίως, η μείωση από τον Απρίλιο και μετά είναι «δώρον άδωρο», μιας και οι ανάγκες για θέρμανση θα έχουν περιοριστεί κατά πολύ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass