Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΙΑ «ΔΙΚΑΙΩΣΗ» ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ

Ικανοποίηση φορέων για αφορολόγητο και ΕΤΑΚ

* Στην πραγματική οικονομία και αυστηρά εντός Ελλάδος να διατεθούν οι εγγυήσεις των 28 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, λέει ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Νίκος Ρώμνιος

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2009 2:21 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:20
Της Μαρίας Μίχου - michou@eleftheria.gr
Για δικαίωση στο θέμα του αφορολογήτου ορίου κάνουν λόγοι οι εκπρόσωποι των εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών της Λάρισας, επισημαίνοντας ότι η πίεση που ασκήθηκε από όλες τις πλευρές, οι φθινοπωρινές κινητοποιήσεις των ΕΒΕ, αλλά και η δύσκολη οικονομική συγκυρία, ώθησαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί το περασμένο καλοκαίρι –σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι πρώτες αντιδράσεις για τις «διορθωτικές» κινήσεις στο ΕΤΑΚ. Ωστόσο, οι ΕΒΕ έχουν μπροστά τους το θέμα του ασφαλιστικού τους φορέα, του ΟΑΕΕ, αλλά και το θέμα του ΤΕΜΠΜΕ και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα. «Αν είχαν εισακουστεί οι προτάσεις όλων των φορέων από την αρχή, δεν θα φτάναμε σήμερα στο σημείο να τα «μαζεύουν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Νίκος Ρώμνιος, υπογραμμίζοντας πως πλέον το μείζον ζήτημα είναι η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι προς τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες είχαν πραγματοποιήσει σε πανελλαδικό επίπεδο «απεργία», βάζοντας έστω και για μερικές ώρες «λουκέτο» στα καταστήματά τους, τόσο για το θέμα της κατάργησης του αφορολογήτου ορίου, όσο και για τον προβληματικό ασφαλιστικό τους φορέα, τον ΟΑΕΕ. Η κοινή κινητοποίηση (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ), θα πρέπει να σημειωθεί, πραγματοποιήθηκε, τελικά, μετά από τις πολύ έντονες αντιδράσεις και πιέσεις της «αριστερής» πτέρυγας, τόσο των εμπόρων, όσο και των επαγγελματοβιοτεχνών, οι οποίοι ζητούσαν κινητοποιήσεις από τις αρχές του φθινοπώρου ακόμη, λίγο μετά την αναγγελία του φορολογικού μέτρου από τον τότε υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη.
ΟΑΕΕ
Για δικαίωση στο θέμα της επαναφοράς του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες έκαναν λόγο τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ νομού Λάρισας, Κωνσταντίνος Καγκελάρης, όσο και ο πρόεδρος του ΕΣΛ και γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ, Νίκος Τζίκας. Επόμενος «γύρος» για τους επαγγελματοβιοτέχνες είναι, σύμφωνα με τον κ. Καγκελάρη το ασφαλιστικό των ΕΒΕ. Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ θα έχει συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης, Φάνη Πετραλιά. «Τα σημεία στα οποία επιμένουμε είναι το θέμα της χρηματοδότησης του Οργανισμού, σε σταθερή βάση κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ, από τον ετήσιο προϋπολογισμό, καθώς και να καλυφθούν τα ελλείμματα των ταμείων που ενοποιήθηκαν, όπως άλλωστε ήταν οι προφορικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να συναινέσουμε στην ενοποίηση. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι ενώ ο ΟΑΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για όλες τις ενοποιήσεις ταμείων, δεν στηρίχθηκε όπως έπρεπε. Ήταν λάθος αυτό», σημείωσε ο κ.Καγκελάρης. Ο ίδιος τόνισε ότι «αγκάθι» παραμένει και το θέμα της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς και οι αδικίες για τους νεοασφαλισμένους και επανέλαβε ότι η πρόταση της Συνομοσπονδίας είναι με 35 έτη εργασίας (ανεξάρτητα από ασφαλιστικό φορέα) σύνταξη στα 60 χρόνια ηλικίας, ή σύνταξη στα 65 χρόνια ηλικίας, με ό,τι έχει κατοχυρώσει, ασφαλιστικά, ο κάθε ΕΒΕ, προκειμένου να μην υπάρχουν οι αδικίες –διαφορές συντάξεων μέχρι και διπλάσιες- σε ασφαλισμένους του ίδιου φορέα. Όσο για το ΕΤΑΚ, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ σημείωσε ότι είναι σε πιο σωστή κατεύθυνση η κλιμακούμενη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
ΤΕΜΠΜΕ
Στο θέμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας στάθηκε ιδιαίτερα ο πρόεδρος του ΕΣΛ, Νίκος Τζίκας, ενόψει και της συνάντησης του προεδρείου της ΕΣΕΕ, επίσης τη Δευτέρα, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη. Σύμφωνα με τον κ. Τζίκα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το θέμα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω του ειδικού προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι στα αιτήματα των εμπόρων περιλαμβάνεται η αύξηση της διάρκειας της άτοκης δανειοδότησης στα πέντε έτη και μείωση των απαιτούμενων κερδοφόρων χρήσεων σε δύο (από τρεις). Παράλληλα, ο κ. Τζίκας ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον υπουργό θα βρεθεί επί τάπητος και το θέμα του εμπορικού πολεοδομικού σχεδιασμού, ιδίως αναφορικά με το θέμα της ανάπτυξης εμπορικών πολυχώρων –οι έμποροι ζητούν να υπάρχουν πολεοδομικοί περιορισμοί, ώστε να μη θίγονται οι παραδοσιακές εμπορικές αγορές από την άναρχη ανάπτυξη πολλών τετραγωνικών εμπορικών πολυχώρων στα κέντρα των πόλεων.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Αναμενόμενες» χαρακτήρισε τις εξελίξεις, τόσο για το θέμα του αφορολογήτου ορίου, όσο και για το θέμα του ΕΤΑΚ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), Νίκος Ρώμνιος, σχολιάζοντας παράλληλα ότι εάν η κυβέρνηση είχε ακούσει τους φορείς από την αρχή, δεν θα βρισκόταν στη θέση να υπαναχωρεί τώρα. Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο κ. Ρώμνιος την «έμμεση» εξαγγελία της κυβέρνησης για αύξηση του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων, σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία. Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το θέμα των εγγυήσεων των 28 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνει αυστηρός έλεγχος στο πού θα κατευθυνθούν αυτά τα χρήματα. Με αφορμή την έκκληση της ρουμανικής κυβέρνησης προς τις ξένες τράπεζες να μην εγκαταλείψουν τις θυγατρικές τους, ο κ. Ρώμνιος ξεκαθάρισε ότι η θέση των βιομηχάνων είναι αυτά τα κεφάλαια να διατεθούν για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας επί ελληνικού εδάφους –και η κυβέρνηση να κάνει ελέγχους, ακόμη και μέσω «τοποτηρητών» στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών που θα λάβουν τις εγγυήσεις, ώστε να διαπιστωθεί ότι τα 28 δισ. ευρώ θα καταλήξουν πραγματικά στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της Ελλάδας.