ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Αυτοβούλως στις Εφορίες για την περαίωση

* Ετοιμάζονται σημειώματα και για τους εμπόρους καυσίμων - Αυτοπεραίωση και φέτος μέσω του Ε3

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2009 2:16 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:21
Την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης των τροπολογιών για την περαίωση και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών περιμένουν φορολογούμενοι και Εφορίες. Οι διατάξεις που ενεργοποιούν την παράταση και των δύο μέτρων μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, ψηφίστηκαν από τη Βουλή αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει αριθμό ΦΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι ένα 20ημερο θα έχουν τελικά στη διάθεσή τους οι χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες της Λάρισας για να περαιώσουν χωρίς έλεγχο τις εκκρεμείς φορολογικές των ετών 2000 - 2006 αλλά και οι οφειλέτες του Δημοσίου για να εξοφλήσουν με ακόμη πιο ευνοϊκούς όρους τα χρέη τους.
 Υπ΄αυτές τις προϋποθέσεις κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει σιωπηρή παράταση…
Ωστόσο, όσοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έλαβαν το σχετικό σημείωμα της περαίωσης με ημερομηνία έως 31-12-2008 μπορούν να μεταβούν στις Εφορίες τους και να περαιώσουν τις ανέλεγκτες υποθέσεις τους. Στο μεταξύ οι Εφορίες της Λάρισας τυπώνουν σε καθημερινή βάση σημειώματα περαίωσης και μόλις δημοσιευτεί ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης θα ταχυδρομηθούν αμέσως.
Τα σημειώματα που ετοιμάζονται αφορούν και στους εμπόρους πετρελαίου θέρμανσης επειδή ειδικά γι αυτούς επήλθαν κάποιες αλλαγές στη φορολόγησή τους. Το Υπ. Οικονομικών θεωρεί ότι πλέον η περαίωση γι αυτούς έγινε ελκυστικότερη και όσοι δεν αποδέχτηκαν σε πρώτη φάση τα σημειώματα τώρα τους συμφέρει να το κάνουν.
Να σημειώσουμε πως η περαίωση είναι προαιρετική και σε αυτήν υπάγονται επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 9 εκατ. ευρώ.
Οι επιτηδευματίες μπορούν να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006 με την προϋπόθεση ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου 2008 να έχουν υποβάλει αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και εκκαθαριστικές ΦΠΑ (εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα) και ότι οι επιτηδευματίες που έχουν ήδη λάβει το σημείωμα της περαίωσης και δεν προσήλθαν στην εφορία τους εντός της προθεσμίας των 10 ημερών, για να υπαχθούν στη ρύθμιση έχουν την ευκαιρία να το κάνουν από σήμερα.
ΑΥΤΟΠΕΡΑΙΩΣΗ ΜΕΣΩ Ε3
Στο μεταξύ να σημειώσουμε πως και φέτος όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα
να κλείσουν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με τη συνοπτική διαδικασία της «αυτοπεραίωσης». Αυτό μπορεί να γίνει όταν υποβάλλουν το νέο έντυπο Ε3 μαζί με το Ε1 της φορολογικής δήλωσης.
Η διαδικασία της «περαίωσης χωρίς έλεγχο» θα εφαρμοστεί για όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιες ακαθάριστες αμοιβές μέχρι 150.000 ευρώ. Το νέο έντυπο Ε3, που έχει ταχυδρομηθεί ήδη στις Εφορίες της Λάρισας, περιλαμβάνει στην τρίτη σελίδα του τον πίνακα Ι’, τον οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν όσοι δικαιούνται και επιθυμούν την «αυτοπεραίωση». (Πάντως η μόνη αλλαγή που έχει το φετινό έντυπο σε σχέση με το περσινό είναι η αναφορά στα πληροφοριακά στοιχεία που αναγράφουν οι εκμεταλλευτές αυτοκινήτων Δ.Χ. και ειδικών περιπτώσεων, στους πίνακες ΙΕ και ΙΣΤ της τέταρτης σελίδας).
Σχετικά με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, οι υπαγόμενοι επιτηδευματίες απαλλάσσονται από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους, αρκεί να προσδιορίσουν οι ίδιοι τα καθαρά κέρδη του 2008 όχι μόνο λογιστικά (με αφαίρεση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδά τους) αλλά και εξωλογιστικά, δηλαδή με πολλαπλασιασμό των ακαθάριστων εσόδων επί το μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους της ασκούμενης δραστηριότητας.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις εμπορίας ή παραγωγής αγαθών, τα ακαθάριστα έσοδα για τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των καθαρών κερδών προσδιορίζονται και με τη μέθοδο της «συνάφειας». Εάν τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα είναι μεγαλύτερα από τα προκύπτοντα με βάση τη «συνάφεια», τότε για τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των καθαρών κερδών λαμβάνονται υπόψη τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα, ενώ εάν είναι μικρότερα, λαμβάνονται υπόψη τα προκύπτοντα με βάση τη «συνάφεια». Στην τελευταία αυτή περίπτωση, οι υπόχρεοι οφείλουν να καταβάλουν και επιπλέον ΦΠΑ για να περαιώσουν αυτόματα όλες τις φορολογικές τους εκκρεμότητες.
 
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass