ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΗΣ CITIBANK

Εισαγγελέας για τα «τοξικά» της Lehman Brothers

* Νικ. Πιτσούλης: Σημαντική απόφαση που μας δικαιώνει και αποδεικνύει την ασυδοσία των τραπεζών

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2009 1:58 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:21
Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δικαίωσης χιλιάδων Ελλήνων επενδυτών, θυμάτων των «τοξικών» ομολόγων της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers, αποτελεί η παραπομπή της υπόθεσής τους στις δικαστικές αρχές.
Η παρέμβαση της δικαιοσύνης σε μια υπόθεση που ξεκίνησε από τη Λάρισα και την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» συνταράσσοντας το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, γίνεται ύστερα από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Ευ. Ζερβέας, προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, από τον οποίο ζητεί να διερευνήσει τη διάπραξη απάτης σε βάρος των καταναλωτών που απέκτησαν τα προϊόντα αυτά από τη CITIBANK, η οποία καλυπτόμενη πίσω από την πτώχευση της Lehman. αρνείται μέχρι και σήμερα να τους αποζημιώσει.
Ο κ. Ζερβέας, που ηγείται της ανεξάρτητης αυτής διοικητικής αρχής της χώρα μας και προς τον οποίο προσέφυγαν ομαδικά δεκάδες αποταμιευτές προκειμένου να δικαιωθούν και να διασφαλίσουν την επιστροφή των χρημάτων τους, στην ογκώδη αναφορά του, απαριθμεί τις αθέμιτες μεθόδους που ακολούθησε η τράπεζα για να πείσει τους 2.100 συνολικά πελάτες της, να αγοράσουν τα προϊόντα αυτά και ζητά από τον εισαγγελέα να διερευνήσει και το ενδεχόμενο ευθυνών από μέρους των στελεχών της τράπεζας. Επιπρόσθετα, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, μετά την άρνηση της Citibank, να του παράσχει αναλυτικά στοιχεία για τις πράξεις της από το 2004 έως σήμερα, ζητά από τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει και την ενδεχομένως ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά των εκπροσώπων της CITIBANK έναντι της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στις οποίες η τράπεζα παρουσίασε τα συγκεκριμένα ομόλογα ως καταθετικά προϊόντα που αναπτύσσει η ίδια μέσω του ομίλου CITIGROUP, αναλαμβάνοντας έτσι και την εξόφληση των ομολόγων στη λήξη τους.
ΠΙΤΣΟΥΛΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Σχολιάζοντας την επικείμενη εισαγγελική παρέμβαση για τη διαδρομή των δομημένων προϊόντων από τα γκισέ της CITIBANK μέχρι τα χαρτοφυλάκια των αποταμιευτών, ο Λαρισαίος επιχειρηματίας κ. Νίκος Πιτσούλης, ο οποίος πρωτοστάτησε σε πανελλαδικό επίπεδο στο αγώνα δικαίωσης των επενδυτών, τόνισε στην «Ε» πως «σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα διότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κατέληξε ύστερα από ενδελεχή έλεγχο της υπόθεσής μας στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς εναντίον της Citibank. Η απόφαση αυτή μας δικαιώνει ενώπιον όλης της Ελληνικής κοινωνίας και αποδεικνύει περίτρανα την ασύδοτη λειτουργία των τραπεζών και ιδιαίτερα της Citibank στην Ελλάδα.
Αισθάνομαι υπερήφανος για την ενεργό συμμετοχή όλων των ανθρώπων που συστρατεύθηκαν μαζί μου και πίστεψαν ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε το δίκιο μας όταν είμαστε ενωμένοι.
Προσκαλώ όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν είναι μαζί μας και έχουν αγοράσει «τοξικά» ομόλογα της Lehman Brothers, να πάρουν την απόφαση και να διεκδικήσουν δικαστικά τις οικονομίες τους γιατί μόνο με την ενεργό συμμετοχή και την συσπείρωση μπορούμε να πετύχουμε τους δίκαιους στόχους μας και να χτίσουμε μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία».
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ
Παρενθετικά να σημειώσουμε ότι ο κ. Πιτσούλης είναι ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ένωσης Πολιτών κατόχων τίτλων Lehman Brothers στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 700 άτομα από όλη την Ελλάδα. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές έχουν οργανωθεί από καιρό, έχοντας δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.fpolites.gr, ως ένα χώρο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και συντονισμού των ενεργειών τους. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα παρέχονται πληροφορίες, ανταλλάσσονται απόψεις, δίνονται νομικές συμβουλές και κοινοποιούνται οι τελευταίες εξελίξεις για την υπόθεσή τους.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ
Όσον αφορά στην παραπομπή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη, να επισημάνουμε πως στη μηνυτήρια αναφορά του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ζητείται η διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων από μέλη της διοίκησης, επενδυτικών συμβούλων και υπαλλήλων των 85 υποκαταστημάτων της εγκαταστημένης στην Ελλάδα CITIBANK σχετικά με τη διαδικασία διάθεσης στην ελληνική αγορά σύνθετων τραπεζικών προϊόντων - δομημένων της Lehman Brothers – τα οποία εμφανίζονταν σε διαφημιστικά φυλλάδια και έντυπα αιτήσεων αγοράς τίτλων, πείθοντας τους καταναλωτές να τα αποκτήσουν ως προϊόντα «100% εγγυημένου και προστατευμένου κεφαλαίου».
Ωστόσο όπως σημειώνεται στην αναφορά, η οποία βρίσκεται στα χέρια των νομικών εκπροσώπων των επενδυτών, μετά την πτώχευση της Lehman (το Σεπτέμβριο του 2008), η αξία των τίτλων εμφανίζεται στα έντυπα της τράπεζας προς τους πελάτες της ως μηδενική. Και αυτό, όπως ισχυρίζεται η CITIBANK, λόγω της έλλειψης δευτερογενούς αγοράς για τη διάθεση τους. Συνεπεία αυτού υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης εξαιρετικά σημαντικής βλάβης συνολικού ύψους περίπου 110 εκ. ευρώ για 2.100 Έλληνες καταναλωτές.
Ο κ. Ζερβέας αναφέρει ακόμη ότι η τράπεζα και τα στελέχη της αποσιωπούν κρίσιμα για τη διερεύνηση της υπόθεσης στοιχεία, τα οποία καταγράφει ως εξής:
* Απέφυγε να παράσχει αναλυτική τεκμηρίωση από το 2004 έως σήμερα για τη διαδικασία με την οποία διατέθηκαν από την τράπεζα τα χρήματα των καταναλωτών μετά την υπογραφή των σχετικών αιτήσεων, όπως και το πού και με ποιες διαδικασίες και με ποιον έγινε η έγκρισή τους, καθώς και σε ποιο λογαριασμό της Lehman Brothers ή άλλου δικαιούχου κατατέθηκαν και πότε τα χρηματικά ποσά των φερόμενων ως παραπλανηθέντων πελατών της.
* Δεν κατατέθηκε στο Συνήγορο η σύμβαση μεταξύ της CITIBANK και Lehman Brothers ώστε να προκύψει ποιος ήταν ο εκδότης των τίτλων και ποια η διαδρομή των χρημάτων από τα ταμεία της CITIBANK προς ποια νομική οντότητα της Lehman ή θυγατρικών της εταιριών και ποιες είναι οι πλήρεις δοσοληψίες τους (εκκαθαρίσεις, προμήθειες των «τοξικών»).
* Δεν έγινε γνωστό στο Συνήγορο το ύψος της συνολικής προμήθειας όλων των ενδιάμεσων φορέων που μεσολαβούσαν στη διαχείριση των τίτλων, παρά μόνο το ύψος της δικής του προμήθειας (1,5-3%). * Μάλιστα στην αίτηση που υπέγραφαν οι καταναλωτές με την τράπεζα υπήρχε όρος που ανέφερε (καταχρηστικά και αόριστα και κατά παράβαση της νομοθεσίας) τη δυνατότητα είσπραξης εκ μέρους των πωλητών και υπαλλήλων της CITIBANK, της CITIGROUP και των θυγατρικών της και άλλες προμήθειες επιπρόσθετες της αρχικής και άλλες ανταμοιβές σε χρήμα και είδος ανάλογα με την επένδυση.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Τέλος να σημειώσουμε, πως πέραν αυτής της εξέλιξης, που κατά τα φαινόμενα θα οδηγήσει την υπόθεση σε δικαστικές αίθουσες, αναμένονται αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν δικηγορικά γραφεία για λογαριασμό επενδυτών, που απέκτησαν τα ομόλογα της Lehman Brothers μέσω και άλλων τραπεζών, ενώ έγινε γνωστό πως έχουν «ανακαλυφθεί» έγγραφα-αποφάσεις της ΤτΕ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις οποίες αναφέρεται ότι η διάθεση συγκεκριμένων επενδυτικών προϊόντων επιτρέπεται μόνο μέσω private banking (δηλαδή μόνο όταν έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση private banking μεταξύ Τράπεζας και επενδυτή).
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass