ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ

Κουπόνι επιδότησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

* Συμφωνία ΥΠΑΝ – ΕΕΤ για να "τρεξει" το ΤΕΜΠΜΕ

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2009 2:54 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:22
Κουπόνι επιδότησης με 7.000 ευρώ σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρόκειται να χορηγήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως ανέφερε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος. Όπως τόνισε ο κ. Βλάχος στις δηλώσεις του, τα χρήματα θα δοθούν στις δικαιούχες επιχειρήσεις προκειμένου να επενδυθούν στην έρευνα. Τόνισε δε ο υφυπουργός ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει συνταχθεί και το σχετικό νομοσχέδιο για αυτό το κουπόνι επιδότησης
Όπως διευκρίνισε εξάλλου ο υπ. Κ. Χατζηδάκης το σχετικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Mάρτιο. Μέσω του EΣΠA, τόνισε ο κ. Xατζηδάκης, προωθείται μία καινούργια ιδέα, τα κουπόνια καινοτομίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Aυτό σημαίνει ότι θα επιχορηγηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κουπόνια ύψους 7.000 ευρώ για προώθηση δράσεων έρευνας και τεχνολογίας.
Iδιαίτερη προτεραιότητα δίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης στην αναβάθμιση της Eπιτροπής Aνταγωνισμού, η οποία θα κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και των καρτέλ. Tο σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Bουλή τον Mάρτιο, ενώ ο υπουργός υποσχέθηκε ότι παράλληλα θα ενισχύσει την Eπιτροπή τόσο θεσμικά όσο και σε επίπεδο στελέχωσης.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΑΝ – ΕΕΤ
Εξ άλλου δεκτό έγινε από το υπουργείο Ανάπτυξης το αίτημα των τραπεζών, τα επισφαλή δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ να μην επιβαρύνουν τις ίδιες αλλά το δημόσιο και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης στη συνάντηση του με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Με βάση την προηγούμενη συμφωνία όταν τα επισφαλή δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ έφταναν έως το 7% είχαν την εγγύηση του δημοσίου, ενώ όταν έφταναν στο 12% όλη η καθυστέρηση επιβάρυνε τις τράπεζες. Με βάση τη νέα συμφωνία εάν τα μη εξυπηρετούμενα από τους μικρομεσαίους, από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια φτάνουν στο 7% στο σύνολο των δανείων που δίνει μια τράπεζα, το ΤΕΜΠΜΕ διακόπτει εκείνη την στιγμή την συνεργασία του με την τράπεζα και θα καλύπτει τα μέχρι τότε δάνεια.
Εξάλλου ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί προσεγγίζουν τις 20.000 με 25.000, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί 5.500 δάνεια. Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης παραδέχτηκε ότι έγιναν πολλά παράπονα από τραπεζίτες για πρόστιμα που επέβαλε το υπουργείο την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις προμήθειες που εισπράττουν οι τράπεζες.
Ωστόσο, οι τραπεζίτες χαρακτήρισαν απροετοίμαστες και υπερβολικές τις αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, που αφορούσαν τόσο το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ, όσο και στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις τράπεζες για τις παράνομες χρεώσεις.
Μάλιστα, στη συνάντηση οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι καλό είναι πριν ανακοινωθούν προγράμματα όπως το ΤΕΜΠΜΕ να ζητείται και η δική τους γνώμη. Σημειώνεται ότι ο κ. Χατζηδάκης περισσότερο ήθελε τη συνάντηση με τους τραπεζίτες για να ακούσει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει σήμερα στην αγορά, παρά να κάνει παρατηρήσεις.
Οι τραπεζίτες του ανέφεραν ότι ακόμα οι συνθήκες στη διατραπεζική δεν έχουν ομαλοποιηθεί σε ότι αφορά τη άντληση μακροπρόθεσμου δανεισμού.
Ωστόσο τόνισαν ότι στόχος τους είναι να συνεχίσουν να δίνουν δάνεια.
Σχετικά με τους καταχρηστικούς όρους ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της, ενώ συμπλήρωσε πως: "θεωρεί ότι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις πρέπει στην συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις να έχουν την ισχύ νόμου. Σε αυτό είμαστε απέναντι από τις τράπεζες και παραμένουμε απέναντι. Έχουμε διαφορετική τοποθέτηση, περιμένουμε τη οριστική εκδίκαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να δούμε τις περαιτέρω εξελίξεις, αλλά η θέση της κυβέρνησης είναι σταθερή και δεν αλλάζει". 
Οι Εισπρακτικές Εταιρείες
Σε ό,τι αφορά τις εισπρακτικές εταιρείες, ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι σχεδόν έτοιμη για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. «Οι εισπρακτικές εταιρείες από δω και πέρα δεν θα μπορούν να εισπράττουν. Θα έχουν ένα σαφές και συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο απέναντι τους και κυρίως οι Έλληνες πολίτες – καταναλωτές θα σταματήσουν πια, να αντιμετωπίζονται με τρόπο απαράδεκτο και προσβλητικό από αυτές τις εταιρείες. Είναι μια υποχρέωση της πολιτείας, και την υποχρέωση αυτή την τιμούμε με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου. Δεν αφορά βεβαίως μόνο στις τράπεζες, αφορά και μια σειρά από άλλες εταιρείες η δράση των εισπρακτικών εταιρειών, για τις οποίες επ΄ ευκαιρία της συναντήσεως μας τις συζητήσαμε με τις τράπεζες».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass