ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΣΘΕΒ ΣΤΟ ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ

«Σπρώξτε» τις επενδύσεις για να έχουμε θέσεις εργασίας

* Μέσω Κομισιόν... επιστρέφει η πρόταση Ρώμνιου για μερική ανεργία!

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2009 2:55 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:22
Μέσω Κομισιόν... επιστρέφει η πρόταση του προέδρου του ΣΘΕΒ, Νίκου Ρώμνιου για εργάσιμη «εβδομάδα» με αμοιβές 3-4 ημερών και αναπλήρωση του μισθού με τη χρήση και κρατικών πόρων –όπως πχ μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου, ο κ.Ρώμνιος είχε «προχωρήσει» ένα βήμα παραπέρα την πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κ.Μίχαλου, προτείνοντας την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΛΑΕΚ για αναπλήρωση των μισθών στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Η διοίκηση του Συνδέσμου, με αφορμή το νέο επενδυτικό νόμο, επανέρχεται στο θέμα της καθυστέρησης των εγκρίσεων επιχειρηματικών προτάσεων, αλλά και στο ζήτημα της αύξησης του «πλαφόν» στο ύψος των προϋπολογισμών των σχεδίων ανά περιφέρεια.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου, σε δηλώσεις του στην κυριακάτικη «Ε», ο κ.Ρώμνιος είχε επισημάνει ότι η πρόταση Μίχαλου θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά, ενώ είχε προχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας τη χρήση των πόρων του ΛΑΕΚ –που διατίθενται για επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης- για την αναπλήρωση του μισθού των εργαζομένων, με εφαρμογή αμειβόμενης εργασίας 3-4 ημερών, στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.
Ο κ.Ρώμνιος εκτιμά ότι ήδη πολλές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας έχουν προχωρήσει ούτως ή άλλως στην εφαρμογή τέτοιων μεθόδων, ενώ ιδιαίτερα «δημοφιλής» είναι και η κατάτμηση μέρους της ετήσιας άδειας σε διήμερα και τριήμερα μέσα στο έτος –δηλαδή, αντί ο εργαζόμενος να πάρει όλη την άδεια περίπου τεσσάρων εβδομάδων που δικαιούται, να πάρει τις δύο εβδομάδες το καλοκαίρι και οι υπόλοιπες ημέρες να «κατανεμηθούν» σε διήμερα και τριήμερα κάθε μήνα. «Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εάν κάποιος εργαζόμενος αρνηθεί επειδή χρειάζεται συγκεντρωμένες μέρες άδειας ότι δεν θα τη λάβει. Και σε οποιαδήποτε περίπτωση τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνεννόηση και συναίνεση εργοδοσίας και εργαζομένων», διευκρίνισε.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Οι συστάσεις της Κομισιόν προς το Ecofin –το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας των χωρών-μελών της ΕΕ, αφορούν, πρακτικά, σε... μερική ανεργία –κάτι που σίγουρα είναι η «αναγκαστική» μετάλλαξη της περίφημης flexicurity (ευελιξασφάλειας), δηλαδή εισόδου μεγαλύτερης ευελιξίας στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Η Κομισιόν θέτει ως στόχο τη διατήρηση της απασχόλησης σε επίπεδο ΕΕ και το Συμβούλιο κάλεσε τις επιχειρήσεις να αποφεύγουν τις μαζικές απολύσεις, εν μέσω κρίσης, και να προτιμούν τη ...μερική ανεργία –απασχόληση, δηλαδή, του εργατικού δυναμικού λιγότερες ημέρες σε εβδομαδιαία βάση ή λιγότερες ώρες στη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, με αντίστοιχη μείωση των μισθολογικών απολαβών, ενώ για όσο χρονικό διάστημα δεν θα απασχολούνται οι εργαζόμενοι, θα μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που θα χρηματοδοτούνται και από εθνικούς πόρους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που στο πλαίσιο της περίφημης στρατηγικής της Λισαβόνας είχε θέσει ως στόχο τη δημιουργία 10 εκατ. νέων θέσεων εργασίας στο σύνολο των κρατών-μελών της, βλέπει τα «πρόσημα» να αντιστρέφονται και να βαδίζει ολοταχώς προς τη δημιουργία εκατ. θέσεων... ανεργίας. Οι εξελίξεις αυτές έχουν πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων, που φοβούνται ότι η γενικευμένη εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα συνεχιστεί κι όταν θα περάσει η κρίση –αντίδραση πλήρως δικαιολογημένη, μιας και δεν υπάρχει καμία απολύτως διασφάλιση για το αντίθετο.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
Στο μεταξύ, δεκάδες προτάσεις επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, αλλά στις κεντρικές υπηρεσίες των αρμοδίων Υπουργείων, έχουν «παγώσει» εδώ και οκτώ-εννέα μήνες, περιμένοντας την έγκριση. Πρόκειται για προτάσεις που θα μπορούσαν να τονώσουν τις τοπικές οικονομίες, αλλά και να προσφέρουν θέσεις εργασίας. Με αφορμή το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις του επενδυτικού νόμου, η διοίκηση του ΣΘΕΒ, με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι μέτρα, όπως η ίδρυση ανωνύμων εταιρειών (όπως Νομός, Δήμος και ΜΟΔ), η απαλλαγή από τη φορολογία των μη διανεμόμενων κερδών από την επένδυση καθώς και η επιδότηση νέων δραστηριοτήτων ως επιλέξιμες δαπάνες, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αντιμετωπίζουν τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν κατά την υλοποίηση των έργων του Γ΄ ΚΠΣ και του επενδυτικού νόμου. Ωστόσο, επισημαίνεται στην επιστολή, χρειάζεται να εξεταστούν περαιτέρω και να ενταχθούν στο σχέδιο νόμου σημαντικά θέματα, με απώτερο σκοπό τη μείωση των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, στους ελέγχους και την πιστοποίηση των δαπανών και στην έγκαιρη πληρωμή των επενδύσεων, όπως η αύξηση του ορίου προϋπολογισμού για τα επενδυτικά σχέδια που θα εξετάζονται στις περιφέρειες, η τήρηση της προθεσμίας αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων και σε αντίθετη περίπτωση η αποζημίωση του αιτούντος, η διεύρυνση του αριθμού των αξιολογητών και των ελεγκτικών οργάνων.
Θα πρέπει ακόμα, όπως τονίζεται στην επιστολή του ΣΘΕΒ, να ληφθεί μέριμνα για την αύξηση της παραγόμενης ισχύος από 2 MW στα 4 MW, τουλάχιστον για τα επενδυτικά σχέδια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, ως απαραίτητο κριτήριο υπαγωγής τους στον επενδυτικό νόμο, αλλά και για τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιφέρεια, μικρότερης κατηγορίας από αυτή των τεσσάρων αστέρων.
 
 
[ΣΟΣΟΣΟΣ: ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ-ΡΑΣΤΕΡ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟΥ]
 
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
Εκδήλωση
ΤΕΜΠΜΕ-ΕΒΕΛ
στη Λάρισα
 
Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Χορήγηση επιδοτούμενων και εγγυοδοτούμενων από το ΤΕΜΠΜΕ δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για κεφάλαιο κίνησης από τις τράπεζες» διοργανώνουν το Επιμελητήριο Λάρισας και το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Η εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΥΑΛ (τέρμα Λαγού).
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass