ΜΕΧΡΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΕ ΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Σε μποϋκοτάζ προϊόντων καλεί το ΙΝΚΑ

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2009 2:57 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:22
Συμμετοχή των καταναλωτών σε μποϋκοτάζ προϊόντων εταιρειών που ανεβάζουν άκριτα τις τιμές τους είτε είναι επώνυμα είτε ιδιωτικής ετικέτας ζητάει το Νέο ΙΝΚΑ ενώ ζητά και και από το υπουργείο Ανάπτυξης να εξακολουθήσει την πολιτική του, της δημοσιοποίησης τέτοιων στοιχείων και ονομάτων εταιρειών ώστε να κηρυχθεί ένα διαρκές μποϋκοτάζ μέχρι οι τιμές τους να μειωθούν σε λογικά επίπεδα.
Το νέο ΙΝΚΑ σε ανακοίνωσή του ζητάει:
- να επανεξεταστεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο η δυνατότητα διατίμησης σε βασικά βιοτικά αγαθά.
- νομοθετικό καθορισμό της αισχροκέρδειας, σε ποσοστό επιτρεπόμενου καθαρού κέρδους για κάθε εμπορική πράξη. ''Πρέπει για λόγους κοινωνικής προστασίας να καθοριστεί με νόμο το ανώτατο ποσοστό καθαρού κέρδους για κάθε εμπορική πράξη, πέραν του οποίου η συναλλαγή είναι άκυρη και ο ενεργών κατά αυτό τον τρόπο να διώκεται ποινικά, αστικά και διοικητικά'' αναφέρει το νέο ΙΝΚΑ.
- Ελάχιστη επιτρεπόμενη τιμή πώλησης για κάθε παραγόμενο προϊόν. Ο ορισμός της ανώτατης τελικής λιανικής τιμής του προϊόντος θα προκύπτει με βάση την ελάχιστη τιμή πολλαπλασιάζοντας το κόστος του παραγωγού επί ένός νομοθετημένου συντελεστή. Οι τιμές λιανικής οι οποίες θα υπερβαίνουν τον ανωτέρω υπολογισμό να χαρακτηρίζονται αισχροκερδείς και να επισύρουν συγκεκριμένες κυρώσεις.
- Νομοθετική καθιέρωση της τραπεζικής αισχροκέρδειας. Κανένα δάνειο που χορηγεί οποιαδήποτε τράπεζα και με οποιονδήποτε τρόπο το επιτόκιο που επιβαρύνει το δάνειο να μην πορεί να είναι μεγαλύτερο από το διπλάσιο του επιτοκίου χορηγήσεων της Ε.Κ.Τ.
Όταν το επιτόκιο υπερβαίνει το διπλάσιο η σύμβαση να χαρακτηρίζεται αισχροκερδής.
- Κανένα ενοίκιο να μην μπορεί να είναι σε ετήσια βάση υψηλότερο από ένα νομοθετημένο ποσοστό το οποίο θα υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Ενοίκιο μεγαλύτερο από το νομοθετημένο ποσοστό να χαρακτηρίζεται αισχροκερδές.
 - Καμμία αύξηση να μην επιτρέπεται να είναι ανώτερη από τον επίσημο δείκτη των τιμών καταναλωτή ή το ποσοστό αύξησης της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., εάν αυτό είναι μικρότερο του Της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εάν αυτό είναι μικρότερο του Δείκτη τιμών καταναλωτή
- Κατάργηση η μείωση του Φ.Π.Α. σε είδη πρώτης ανάγκης που εξυπηρετούν τις βιοτικές ανάγκες του ανθρώπου.
- Μείωση των τιμών στα αγαθά, τις υπηρεσίες και την ενέργεια σε ποσοστό εξομοίωσης με τις διεθνείς τιμές.
- Να υπάρξουν ενδεικτικές ανώτατες τιμές σε μία σειρά αγαθών που αφορούν και στηρίζουν άμεσα την ζωή των πιο αδύναμων οικονομικά ανθρώπων.
- Να ληφθεί υπουργική απόφαση ώστε να δημοσιεύονται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο με ευθύνη των παραγωγών και των εμπόρων όλες τους οι τιμές, σε όλα τους τα προϊόντα, ώστε να μπορεί να διευκολυνθεί ο καταναλωτής στην ενημέρωση και την επιλογή του.
- Να καθοριστεί νομοθετικά η αισχροκέρδεια ως ποινικά κολάσιμη πράξη για όλες τις εμπορικές συναλλαγές όλων των κλάδων.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass