ΦΡΑΓΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

«Ασπίδα» και για χρέη μεταξύ ιδιωτών

* Οι φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν αδικήματα φοροδιαφυγής και επισύρουν ποινικές κυρώσεις

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2009 2:17 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:22
«Ασπίδα» και για χρέη μεταξύ ιδιωτών που οδηγούν στην προσωποκράτηση του οφειλέτη βάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των προθέσεών της πολιτικής ηγεσίας του να θέσει «φραγμούς» στο επαχθές αυτό μέτρο και για οφειλές προς το Δημόσιο. Και όλα αυτά τη στιγμή που η κατάργηση της προσωποκράτησης εκκρεμεί ενώπιον του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που θα επιλύσει τη διαφωνία μεταξύ Αρείου Πάγου και Συμβουλίου της Επικρατείας και το μέτρο παραμένει σε ισχύ...
Ειδικότερα χθες ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης αυξάνεται στα 30.000 ευρώ
το κατώτατο όριο για προσωποκράτηση λόγω μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ των ιδιωτών, αντί για το ποσό των 1.500 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Δένδια, «η αναπροσαρμογή γίνεται αφενός διότι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, κατά συνταγματική επιταγή, είναι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, πυρήνας της οποίας είναι η προσωπική ελευθερία, αφετέρου δε διότι, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αρκετοί πολίτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προσωρινές δυσχέρειες για την έγκαιρη εξόφληση των οφειλών τους".
Να σημειώσουμε πως μια εβδομάδα πριν ο κ. Δένδιας κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου για θέματα επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης, είχε ανακοινώσει ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα προωθήσει στη Βουλή τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα απαγορεύεται η προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ. Ο κ. Δένδιας είπε ακόμη ότι είναι και σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας για να επεκταθεί το μέτρο και για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
ΣΕ «ΔΙΚΗ» Η ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ
Το επαχθές μέτρο της προσωποκράτησης παραμένει προσωρινά σε ισχύ, μετά τις εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις των δύο ανωτάτων δικαστηρίων. Η μεν Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει κρίνει ότι είναι συνταγματική η επιβολή της προσωποκράτησης, η δε Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε αποφανθεί για τον θεσμό πως είναι αντισυνταγματικός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε κρίνει στο παρελθόν ότι είναι ανεκτή η ρύθμιση που επιτρέπει υπό όρους (π.χ. κακοπιστία οφειλέτη) την προσωποκράτηση για χρέη μεταξύ ιδιωτών.
Έτσι η υπόθεση θα απασχολήσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί οριστικά και αμετάκλητα και επί της ουσίας της διαφοράς.
ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
Πάντως επειδή η προσωποκράτηση δεν είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί να υποστεί ο πολίτης και ειδικά ο φορολογούμενος πολίτης, για αυτό ας αναφέρουμε ποιες ποινικές κυρώσεις μπορεί να αντιμετωπίσει σε διάπραξη κάποιων συγκεκριμένων φορολογικών παραβάσεων.
Ειδικότερα οι φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν αδικήματα φοροδιαφυγής είναι:
- Η παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που απεκρύβησαν από οποιαδήποτε πηγή εισοδήματος, υπερβαίνει σε κάθε διαχειριστική περίοδο το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ.
- Η μη απόδοση στο Δημόσιο του φόρου πλοίων, εφόσον ο φόρος που δεν αποδόθηκε για κάθε διαχειριστική περίοδο υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ.
- Η μη απόδοση ή η ανακριβής απόδοση στο Δημόσιο του Φ.Π.Α., του φόρου κύκλου εργασιών και των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, εφόσον το προς απόδοση ποσό του κατά περίπτωση κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του Φ.Π.Α. που συμψηφίστηκε ή επιστράφηκε ή δεν αποδόθηκε, υπερβαίνει σε ετήσια βάση το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ.
Για όλα τα παραπάνω αδικήματα φοροδιαφυγής προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους έως κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, ανάλογα με το ύψος των κατά περίπτωση ποσών.
- Η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων καθώς και η αποδοχή εικονικών ή η νόθευση φορολογικών στοιχείων, ανεξάρτητα αν ο δράστης διαφεύγει ή μη την πληρωμή φόρου.
Για το αδίκημα αυτό φοροδιαφυγής προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών.
Ειδικά, η έκδοση ή η αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για συναλλαγή ανύπαρκτη στο σύνολό της ή για μέρος αυτής και εφόσον η συνολική αξία αυτών υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, τιμωρείται με μεγαλύτερη ποινή και συγκεκριμένα με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους έως κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.
Στις πιο πάνω περιπτώσεις, αν η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, προβλέπονται επίσης ιδιαίτερες αυστηρότερες για το φορολογούμενο διαδικασίες ως προς το χρόνο υποβολής της μηνυτήριας αναφοράς στον αρμόδιο εισαγγελέα και εκδίκασης της υπόθεσης.
Όταν η συνολική αξία των πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, για την πλαστότητα ή εικονικότητα των οποίων καταδικάζεται ο δράστης, υπερβαίνει το ποσό των 235.000 ευρώ, επιβάλλεται ως παρεπόμενη ποινή το κλείσιμο της επαγγελματικής εγκατάστασης αυτού μέχρι ένα μήνα.
- Η παραβίαση ή παραποίηση φορολογικών μηχανισμών και συστημάτων ή η επέμβαση κατά οποιοδήποτε τρόπο στη λειτουργία του μηχανισμού ή η διάθεση ή χρησιμοποίηση παραβιασμένου ή διαφοροποιημένου ή παραποιημένου τέτοιου μηχανισμού. Για το αδίκημα αυτό προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών με ανάλογη εφαρμογή των προβλεπόμενων για τη χρήση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass