ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

Βουτιά στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2009 2:11 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:22
 Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Ιανουάριο καταποντίστηκαν κατά 27%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των δύο τελευταίων δεκαετιών και δίνοντας έτσι ακόμη περισσότερα επιχειρήματα σε χώρες όπως η Γαλλία που επιθυμούν ενίσχυση του τομέα αυτού, με κάθε κόστος.
Είναι ο ένατος διαδοχικός μήνας που οι νέες ταξινομήσεις σημειώνουν πτώση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).
Η ACEA υπολογίζει μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων κατά 15% για το 2009, ύστερα από την υποχώρηση κατά 5% που σημειώθηκε το 2008, την οποία οι ευρωπαίοι κατασκευαστές φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν κυρίως διαφημίζοντας αγορές με δάνεια χαμηλού επιτοκίου.
Η ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία, η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, η οποία εξάγει το 80% της παραγωγής της, είδε τις πωλήσεις της τον Ιανουάριο να μειώνονται κατά 41,6%, η Ιταλία κατά 32,6% και η Βρετανία κατά 30,9%. Σε καλύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία όπου οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση κατά 14,2%, παρόλα αυτά πρόκειται για τον έκτο συνεχόμενο μήνα με αρνητικό πρόσημο.
Η Γαλλία, η μόνη με μονοψήφιο ποσοστό, έχει περιορίσει τις απώλειές της στο 7,9%. Οι δύο τελευταίες αυτές χώρες έχουν θεσπίσει εκπτώσεις (2.500 ευρώ η Γερμανία και 1.000 η Γαλλία) για την αγορά νέων και λιγότερο ρυπογόνων αυτοκινήτων. Η ιδέα βρήκε επίσης πρόσφορο έδαφος και στην Αυστρία, την Ιταλία και τη Ρουμανία.
Οι Βρυξέλλες αναμένεται να καθορίσουν κοινούς όρους για όλα τα κράτη-μέλη, προκειμένου να αποφευχθούν οι διαφορές στον ανταγωνισμό. Ειδικά η Γαλλία έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Επιτροπής, ύστερα από την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα δανείων ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων προς τη PSA Peugeot Citroen, τη Renault και τη Renault Trucks, υπό τον όρο ότι θα διατηρήσουν τα εργοστάσιά τους στο γαλλικό έδαφος.
Η κρίση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος στην Ευρώπη αριθμεί συνολικά 2,2 εκατομμύρια άμεσες θέσεις εργασίας και 10 εκατομμύρια έμμεσες, έχει έντονο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας. Ο γαλλικός όμιλος PSA Peugeot Citroen έχει αναγγείλει 11.000 εκούσιες αποχωρήσεις ή συνταξιοδοτήσεις, ενώ δεν αποκλείει απολύσεις εκτός γαλλικού εδάφους. Η Renault υπολογίζει σε 9.000 αποχωρήσεις.
Η γερμανική Volkswagen αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κατάργησης «πάνω από 8.000» εποχιακών θέσεων εργασίας, ενώ έχει θέσει σε μερική ανεργία τα δύο τρίτα των 92.000 εργαζομένων της στη Γερμανία, για μία εβδομάδα. Στην Ιταλία, η Fiat έθεσε μαζικά τους 78.000 εργαζομένους της, σε τεχνική ανεργία.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass