ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΑΝΑΘΕΩΡΕΙ Ο ΟΠΕΚ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟ 2009

Δράση για τη «σταθεροποίηση» της αγοράς πετρελαίου

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2009 2:12 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:22
ΒΙΕΝΝΗ
Μεγαλύτερη της αναμενόμενης θα είναι η μείωση, φέτος, της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο, εκτιμά ο ΟΠΕΚ, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης. Ο διεθνής οργανισμός απευθύνει, παράλληλα, έκκληση στις χώρες-μέλη του για «ανάληψη δράσης», με στόχο τη «σταθεροποίηση» της αγοράς πετρελαίου, σύμφωνα με την έκθεση Φεβρουαρίου.
Ενώ στην προηγούμενη μηνιαία έκθεση ο ΟΠΕΚ είχε προβεί στην εκτίμηση ότι η παγκόσμια ζήτηση θα μειωθεί κατά 0,22% το 2009, η νέα εκτίμηση κάνει λόγο για μείωση κατά 0,67%, σε ετήσια βάση.
«Η εκτίμηση για την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο το 2009 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, ποσότητα η οποία σημαίνει μείωση της ζήτησης κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με πέρυσι» διευκρινίζεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να ανέλθει φέτος σε 85,13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. «Αυτή η επί τα χείρω αναθεώρηση αντικατοπτρίζει την επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, η οποία επεκτείνεται και στις αναδυόμενες οικονομίες» επισημαίνεται στην έκθεση.
Η μεγαλύτερη του φυσιολογικού πτώση της θερμοκρασίας αυτόν τον χειμώνα δεν κατάφερε παρά μόνον μερικώς να αντισταθμίσει τη μείωση -λόγω ύφεση - της κατανάλωσης πετρελαίου στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ.
Εκτός από τα χαμηλά επίπεδα των τιμών του αργού, η πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας στις πλούσιες χώρες οδήγησε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τα διαθέσιμα, εμπορικά αποθέματα πετρελαίου και πετρελαιοειδών, διαπιστώνει ο διεθνής οργανισμός. Διαβλέπει σε αυτό νέα απειλή για τη σταθεροποίηση της αγοράς.
«Η παρούσα κατάσταση της αγοράς, υπό την επίδραση των αβεβαιοτήτων όσον αφορά τη ζήτηση και την προσφορά, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αναδεικνύουν την ανάγκη και τη σημασία της λήψης μέτρων εκ μέρους του ΟΠΕΚ για τη σταθεροποίηση της αγοράς» αναφέρεται στην έκθεση.
Η επόμενη σύνοδος του ΟΠΕΚ, σε υπουργικό επίπεδο, είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου στη Βιέννη.
Στην προηγούμενη έκτακτη σύνοδο του οργανισμού στο Οράν της Αλγερίας, οι υπουργοί είχαν αποφασίσει να μειώσουν τη συνολική παραγωγή του καρτέλ κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Στην έκθεση Φεβρουαρίου ο ΟΠΕΚ σημειώνει ότι αυτή η μείωση «επέτρεψε, κατά τα φαινόμενα, να αποτρέψουμε την πτώση των τιμών σε νέα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα».
Χθες Παρασκευή, η τιμή του αργού ενισχύθηκε έως και 1,4% στα 34,45 δολάρια. Χθες, είχε υποχωρήσει κατά 5,5% στα 33,98 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Δεκεμβρίου.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass