ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ

«Βροχή» τα σημειώματα περαίωσης

* Ποιοι μένουν εκτός της ρύθμισης - Οδηγίες και εντολές εστάλησαν χθες στις Δ.Ο.Υ.

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2009 2:34 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:23
 Σωρηδόν θα σταλούν από σήμερα τα εκκαθαριστικά σημειώματα προς τους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες της Λάρισας προκειμένου να… υποχρεωθούν να περαιώσουν χωρίς έλεγχο τις εκκρεμείς φορολογικές των ετών 2000 - 2006. Η προθεσμία λήγει στις 27 Φεβρουαρίου και την αγωνία για τη συγκέντρωση εσόδων, αφού χθες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η ρύθμιση,  το Υπουργείο Οικονομικών τη μεταφέρει στους Εφόρους καθώς χθες με σχετική εγκύκλιο τους υποχρεώνει να ενεργοποιήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων.
«Είναι σκόπιμο κατά το διάστημα των δέκα ημερών μέχρι τη λήξη της προθεσμίας να δοθεί έμφαση από τις Δ.Ο.Υ. στην έκδοση των εν λόγω σημειωμάτων για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό υπαγόμενων υποθέσεων, με ιεράρχηση αυτών, τα οποία και θα κοινοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση στους επιτηδευματίες» τονίζει το Υπουργείο αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια των φορολογουμένων την πρόθεση να κλείσουν τις φορολογικές υποθέσεις τους.
 Πάντως σύμφωνα με την ΠΟΛ 1017 που εστάλη χθες στις Εφορίες της Λάρισας και δια της οποίας δίνονται οδηγίες για την ορθή περαίωση των χρήσεων, να σημειώσουμε πως δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις τους όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2008 εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις.
Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί κάποια από αυτές τις δηλώσεις σε ενδιάμεση χρήση, η συγκεκριμένη χρήση και οι επόμενες αυτής εξαιρούνται της ρύθμισης. Όμως μπορούν να υπαχθούν οι προηγούμενες εκκρεμείς περίοδοι αυτής της χρήσης.
Δεν εξαιρείται από την περαίωση, υπόθεση για την οποία σε μια ή περισσότερες χρήσεις δεν έχουν υποβληθεί εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά έχουν υποβληθεί μέχρι και 30/9/2008 όλες οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ αυτών των χρήσεων.
Σε περίπτωση όπου δεν έχει υποβληθεί αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ, αλλά έχει γίνει έλεγχος τα φύλα του οποίου έχουν κοινοποιηθεί μέχρι και σήμερα (16/2/2009) η υπόθεση αυτή δεν εξαιρείται και υπάγεται κανονικά στην περαίωση. Σε περίπτωση απόκρυψης φορολογητέας ύλης τα ποσά που έχουν αποκρυβεί προσαυξάνουν τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα του συγκεκριμένου φορολογικού έτους.
Σε περίπτωση που φορολογούμενος επιθυμεί να περαιώσει υπόθεση που εκκρεμεί στα δικαστήρια θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση. Πάντως όσοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έλαβαν το σχετικό σημείωμα της περαίωσης με ημερομηνία έως 31-12-2008 μπορούν να μεταβούν στις Εφορίες τους και να περαιώσουν τις ανέλεγκτες υποθέσεις τους.
Η περαίωση επαναλαμβάνουμε πως είναι προαιρετική και σ΄ αυτήν υπάγονται επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 9 εκατ. ευρώ.
Επίσης να σημειώσουμε πως άμεσα θα ανοίξει ξανά η ηλεκτρονική υπηρεσία της Γ.Γ. Πληροφορικών Συστημάτων (www.gsis.gr και www.taxisnet.gr) μέσω της οποίας οι επιτηδευματίες έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν αυτόματα τον φόρο περαίωσης και να εκτυπώνουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης το οποίο θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία για να υπαχθούν στη ρύθμιση προκαταβάλλοντας το 20% του συνολικού φόρου.
  
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Σε επιχείρηση κοινοποιήθηκε κατά το Δεκέμβριο του 2008 το Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., στο οποίο περιλαμβάνονται οι χρήσεις 2000 έως και 2006. Όμως, παρήλθε άκαρπη η προθεσμία των 10 ημερών από της κοινοποιήσεως με αποτέλεσμα να μην περαιωθεί η υπόθεση, για την οποία δεν έχει διενεργηθεί εν τω μεταξύ έλεγχος ούτε περιήλθαν στη Δ.Ο.Υ. τυχόν επιβαρυντικά στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή παρέχεται στην εν λόγω επιχείρηση εκ νέου η δυνατότητα περαίωσης των προαναφερόμενων χρήσεων με αποδοχή εκ μέρους της του ήδη εκδοθέντος Εκκαθαριστικού Σημειώματος, ως έχει. Η περαίωση θα πρέπει να γίνει το αργότερο εντός 10 ημερών από της επίδοσης σχετικής πρόσκλησης από τη Δ.Ο.Υ. ή από της υποβολής στη Δ.Ο.Υ. σχετικής αίτησης του ίδιου του επιτηδευματία. Η πρόσκληση ή η αίτηση θα πρέπει να επιδοθεί ή υποβληθεί, αντίστοιχα, το αργότερο μέχρι την 27/2/2009.
 
  
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο
 Έστω ότι η επιχείρηση του προηγούμενου παραδείγματος ελέγχθηκε εν τω μεταξύ με τακτικό έλεγχο, καθόσον δεν αποδέχθηκε το κοινοποιηθέν Εκκαθαριστικό Σημείωμα και από τον έλεγχο προσδιορίσθηκαν ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα των δηλωθέντων και περιληφθέντων στο σχετικό Εκκαθαριστικό Σημείωμα. Στην περίπτωση αυτή, με την ίδια διαδικασία (πρόσκληση ή αίτηση) και στις ίδιες προθεσμίες (αν έχουν ασκηθεί ήδη προσφυγές πρέπει να υποβληθεί και η σχετική αίτηση μέχρι 20/2/2009), μπορεί να γίνει περαίωση με επανέκδοση τροποποιημένου του αρχικού Εκκαθαριστικού Σημειώματος υπό το βάρος των νέων δεδομένων του ελέγχου (αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη κ.λ.π.), εφόσον οι κοινοποιηθείσες καταλογιστικές πράξεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί και από τον έλεγχο δεν προέκυψε λόγος εξαίρεσης. Στην περίπτωση αυτή ευνόητο είναι ότι το αρχικά εκδοθέν Εκκαθαριστικό Σημείωμα θα παραμείνει στο φάκελο της υπόθεσης. Τα ίδια ως άνω ισχύουν ανάλογα και σε περίπτωση που εν τω μεταξύ περιήλθαν στη Δ.Ο.Υ. επιβαρυντικά για την επιχείρηση στοιχεία ή πληροφορίες.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass