ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ «ΒΛΕΠΟΥΝ» ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Στις «συμπληγάδες» ο λαρισαϊκός τουρισμός

* Προσωρινή «ανάσα» οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στο νομό

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2009 2:28 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:23
 Σημαντική υποχώρηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής «βλέπουν» και φοβούνται οι εκπρόσωποι των τουριστικών μονάδων των παραλίων του νομού Λάρισας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι τα «μηνύματα» από τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό (τουριστικά γραφεία και tour operators) δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, ωστόσο οι τουριστικές επιχειρήσεις του νομού Λάρισας, εξαιτίας του μικρού μεγέθους τους δεν απειλούνται από την πτώση της τουριστικής κίνησης σε τόσο μεγάλο βαθμό, όπως οι συνάδελφοί τους σε Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα –όπου φημολογείται ότι ορισμένες μεγάλες μονάδες δεν θα λειτουργήσουν τη φετινή σεζόν.
Στο περιθώριο των εκλογών για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Λάρισας, οι εκπρόσωποι του κλάδου επισήμαναν στην «Ε» ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στο τουριστικό κοινό. «Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση στις διανυκτερεύσεις φέτος, της τάξης περίπου του 20%. Ούτως ή άλλως, σαν κλάδος (σ.σ. ξενοδοχεία πόλης) διανύουμε κρίση τα τελευταία τέσσερα χρόνια και οι πληρότητές μας κινούνται ήδη σε επίπεδα κάτω του 40%», σημείωσε ο Δημήτριος Κακάτσιος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρίση στον κλάδο θα διαρκέσει για την επόμενη διετία, ενώ στα αίτια κυριαρχούν η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση των μετακινήσεων –ακόμη και των εμπορικών αντιπροσώπων, αλλά και η έλλειψη σωστής προβολής. «Η Λάρισα εξακολουθεί να μην είναι τόπος αναφοράς –και δη τουρισμού», είπε.
«ΑΝΑΣΑ»
Ευεργετική επίδραση έχουν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στο νομό, που ήδη φαίνεται να δίνουν μια «ανάσα» στις διανυκτερεύσεις στην πόλη, σύμφωνα με την Ειρήνη Παπαϊωάννου και τον κ. Κακάτσιο. «Περιμένουμε μια αύξηση της κίνησης την περίοδο των Απόκρεων, κατά τις καρνιβαλικές εκδηλώσεις, αλλά οι μέρες είναι λίγες», είπαν.
ΠΑΡΑΛΙΑ
Δεν υπάρχουν πολλές κρατήσεις, σημείωσε η κ. Βάσω Αλεξανδρίδου, τονίζοντας ότι ακόμη και τα προβλήματα των αεροπορικών εταιριών επηρεάζουν σημαντικά τη φετινή τουριστική κίνηση. Η ίδια εκτίμησε ότι αρκετές μονάδες των παραλίων θα δουλέψουν φέτος με Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού, ενώ σε επίπεδο ιδιωτών επισκεπτών θα υπάρξουν ολιγοήμερες «διακοπές», 3-4 ημερών και κάποια σαββατοκύριακα. Η κ.Αλεξανδρίδου υποστήριξε πως δεν θα υπάρξουν ξενοδοχεία στα παράλια που δεν θα λειτουργήσουν φέτος, υπογραμμίζοντας πως «οι δικές μας μονάδες είναι μικρές και μπορούν να είναι πιο ευέλικτες, σε σύγκριση με τις μεγάλες μονάδες σε νησιωτικές περιοχές της χώρας».
Για υποχώρηση της τουριστικής κίνησης, πάνω από 10% σε σχέση με πέρυσι, ιδίως εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης –που είναι και οι κύριοι πελάτες των μονάδων των λαρισαϊκών παραλίων κάνει λόγο ο Γιώργος Πολύζος. Ήδη, τα «μηνύματα» από τα τουριστικά γραφεία χωρών όπως η Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία είναι αρνητικά, καθώς δεν στέλνονται προκαταβολές, ενώ ασκείται πολύ μεγάλη πίεση για μείωση των τιμών, εξαιτίας και της νομισματικής διαφοράς που διευρύνεται, καθώς το ευρώ γίνεται πιο «ακριβό» για τους πολίτες αυτών των χωρών. Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο για ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, δηλαδή κατά τον Μάιο μήνα, οπότε και τα περιθώρια «αντίδρασης» των επιχειρηματιών του κλάδου θα είναι πολύ περιορισμένα.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, οι ξενοδόχοι της πόλης και των παραλίων ένωσαν τις δυνάμεις τους υπό την «ομπρέλα» της Ένωσης Ξενοδόχων του Νομού Λάρισας, η οποία αριθμεί 46 μέλη (20 στην πόλη και 26 στα παράλια). Στη χθεσινή εκλογική διαδικασία προσήλθαν 30 μέλη, κάτι που θεωρείται επιτυχία για τα δεδομένα του φορέα. Στη νέα διοίκηση της Ένωσης εκλέχτηκαν οι Μαρία Αποστολίδου (ξενοδοχείο «Βλάσης»), Δημήτρης Κακάτσιος (ξενοδοχείο Astoria), Μάρω Κασαπούδη (ξενοδοχείο «Έλενα»), Σωτήρης Κούριας (ξενοδοχείο «Κούριας»), Ειρήνη Παπαϊωάννου (ξενοδοχείο Metropol), Γιώργος Πολύζος (ξενοδοχείο «Χρυσαφένιος Ήλιος») και Διονύσιος Ράπτης (ξενοδοχείο «Διόνυσος»), ενώ ως αναπληρωματικά μέλη εκλέχτηκαν οι Γεώργιος Ανδρέου (ξενοδοχείο «Αχίλλειον») και Νικήτας Μάρκας (ξενοδοχείο Grand). Η θητεία του νέου διοικητικού συμβουλίου είναι τριετής και λήγει τον Φεβρουάριο του 2012. Αύριο, Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνει και η συγκρότηση της νέας διοίκησης σε σώμα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass