Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΠΑ ΠΙΕΖΕΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Πονοκέφαλος η εκτεταμένη φοροδιαφυγή

* Σε διασταυρώσεις για έσοδα από δεύτερη δουλειά προχωρούν οι εφορίες

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2009 1:59 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:23
Απογοητευτική είναι η εικοινα στο μέτωπο των κρατικών εσόδων στο πρώτο δίμηνο του 2009, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο που η Κομισιόν πιέζει την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα για τα έσοδα ή να μειώσει δραστικά τις δαπάνες.
Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο απόφασης για το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας 2008-2010, «δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα σε αυτό για την μόνιμη περιστολή των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά την περίοδο προσαρμογής της οικονομίας κατά το 2010 και το 2011».
Σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας κινούνται με αρνητικό πρόσημο το πρώτο δίμηνο του 2009. Κατά το 2008, μόνο σε τρεις μήνες ξεπέρασαν τον στόχο που είχε τεθεί στον περυσινό προϋπολογισμό, ενώ τους υπόλοιπους ο ρυθμός ήταν αρνητικός ή πολύ κάτω από τον στόχο του 13,6%.
Επίσης, πενιχρά είναι τα αποτελέσματα από το μέτρο της περαίωσης των επιχειρήσεων, την ενοποίηση των φόρων στα πετρελαιοειδή, το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, κινούνται και αυτές σε αρνητικό πρόσημο, λόγω της πτώσης των τιμών (20%) και της κατανάλωσης (10%).
Εξ άλλου διασταυρώσεις στοιχείων για να εντοπίσει τους μισθωτούς που δεν δηλώνουν αποδοχές από δεύτερη εργασία ή πρόσθετες αμοιβές, καθώς και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν δηλώνουν δαπάνες αγοράς ή ανέγερσης οικοδομών, για να αποφύγουν το πόθεν έσχες, θα πραγματοποιήσει η εφορία. Τα στοιχεία θα ληφθούν:
- Από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν φέτος το Μάιο περίπου 1.800.000 ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.
- Από τις οριστικές δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και τα β’ αντίτυπα των βεβαιώσεων αποδοχών που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 31-3-2009 όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν 20 ή περισσότερους υπαλλήλους.
- Από τα β’ αντίτυπα των βεβαιώσεων αποδοχών που θα υποβάλουν, έως τις 31-3-2009, όλες οι υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου. Στις οριστικές δηλώσεις ΦΜΥ και τις βεβαιώσεις αποδοχών αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα, οι διευθύνσεις, οι ΑΦΜ και τα συνολικά ποσά αποδοχών που καταβλήθηκαν πέρυσι σε 1.800.000 μισθωτούς. Οι διασταυρώσεις με τις φορολογικές δηλώσεις θα δείξουν εάν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με δύο ή περισσότερες μισθωτές εργασίες δηλώνουν όλους τους μισθούς στην εφορία. Θα αποκαλύψουν επίσης τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν δηλώνουν επιδόματα ή πρόσθετες αμοιβές.
- Από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και από τα έντυπα Ε9 που θα υποβάλουν φέτος όσοι φορολογούμενοι, το 2008, αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητα ή ανήγειραν οικοδομές. Φέτος, οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται να δηλώσουν σε ειδικό χώρο του Ε9 τον αριθμό συμβολαίου αγοράς ή πώλησης, καθώς και το όνομα του συμβολαιογράφου. Ειδικά δε όσοι ανήγειραν οικοδομές καλούνται να δηλώσουν τον αριθμό και την ημερομηνία της άδειας οικοδομής.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass