ΠΑΝΩ ΑΠΟ 800 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΤΟ 2008 ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Βιομηχανία πλαστών τιμολογίων στη Θεσσαλία

* Επιβλήθηκαν πρόστιμα δεκάδων εκ. ενώ τα έσοδα που έχασε το Δημόσιο ανέρχονται σε 4,5 εκ. ευρώ! - Την προσοχή των επαγγελματιών εφιστά η ΥΠΕΕ Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2009 2:56 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:24
«Εκρηκτική» αύξηση σε ποσοστό άνω του 100% σημείωσε το 2008 σε σχέση με τα τελευταία χρόνια η  διακίνηση εικονικών και νοθευμένων τιμολογίων στη Θεσσαλία. Η «βιομηχανία» συναλλαγών μέσω πλαστών φορολογικών στοιχείων δείχνει να έχει πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις και στο Θεσσαλικό χώρο, ζημιώνοντας το Δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ.
 Οι παραβάσεις που καταγράφηκαν στο περσινή χρονιά στους τέσσερις νομούς από την Περιφερειακή Διεύθυνση της ΥΠΕΕ, ξεπερνούν τις 800, αναδεικνύοντας όχι μόνο την τεράστια φοροδιαφυγή που συντελείται αλλά και την ύπαρξη… κυκλωμάτων έκδοσης πλαστών τιμολογίων που έχουν κάνει επάγγελμα την κάλυψη των ανοιγμάτων ΦΠΑ και εισοδήματος του κάθε επιχειρηματία.
Βέβαια οι έλεγχοι της ΥΠΕΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής έχουν εντατικοποιηθεί, έχουν γίνει πιο ποιοτικοί και σαφέστατα πιο αποτελεσματικοί, αλλά η αποκάλυψη εκατοντάδων φορολογικών παραβάσεων δείχνει το πόσο τεράστιο, πολυσύνθετο και ανησυχητικό αποδεικνύεται το φαινόμενο αυτό. Πολυσύνθετο, διότι η κεντρική Υπηρεσία της ΥΠΕΕ έχει ομαδοποιήσει σε 11 διαφορετικές κατηγορίες τις σκοπιμότητες έκδοσης και λήψης χαλκευμένων φορολογικών στοιχείων (από ξέπλυμα χρήματος και από τήρηση διαφορετικής κατηγορίας βιβλίων μέχρι υπαγωγή σε επιδοτήσεις). Ανησυχητικό, διότι διακίνηση πλαστών και εικονικών τιμολογίων παρατηρείται σχεδόν σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων από κατασκευές (όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή), παραγωγή αγαθών, λιανικό εμπόριο, παροχή υπηρεσιών μέχρι τους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που είτε εν αγνοία τους είτε συνειδητά παρακρατούν σημαντικά ποσά ΦΠΑ, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα μιας πολύ δύσκολης χρονιάς για την οικονομία
Σύμφωνα λοιπόν με τα υπάρχοντα στοιχεία που αντλήθηκαν από την κεντρική Υπηρεσία της ΥΠΕΕ, το 2008 εντοπίστηκαν 850 φορολογικές παραβάσεις για κατοχή και διακίνηση πλαστών τιμολογίων ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για όλα συνολικά τα φορολογικά αδικήματα ξεπερνούν τα 50 εκ. ευρώ! Βάσει των εκθέσεων που συντάχθηκαν ο ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε στο Δημόσιο αγγίζει τα 4,5 εκ. ευρώ, ποσό που όχι μόνο έρχεται σε αναντιστοιχία με τα ποσά που δημοσιεύτηκαν προσφάτως στον Αθηναϊκό τύπο αλλά που ανεβάζει την ΥΠΕΕ Θεσσαλίας στην τρίτη θέση σε απόδοση μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και στην πρώτη μεταξύ των υπολοίπων Διευθύνσεων.
ΕΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΠΡΟΣΟΧΗ
Σχολιάζοντας στην «Ε» το θέμα των πλαστών τιμολογίων, ο προϊστάμενος της ΥΠΕΕ Θεσσαλίας κ. Περικλής Πολύζος, επισήμανε πως «δυστυχώς η αγορά έχει κατακλυσθεί από πλαστά τιμολόγια για αυτό οι επιτηδευματίες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις συναλλαγές τους. Στα τιμολόγια που λαμβάνουν, ο φερόμενος ως εκδότης να είναι αυτό που συναλλάσσεται και όχι τρίτο πρόσωπο. Επίσης να αποφεύγουν παντελώς να λαμβάνουν πλαστά και νοθευμένα τιμολόγια γιατί πρέπει να ξέρουν ότι όχι μόνο τα πρόστιμα είναι μεγάλα αλλά γιατί υπάρχουν και ποινικές ευθύνες».
ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΩΝ
Όσον αφορά στις κατηγορίες έκδοσης πλαστών τιμολογίων που έχει ομαδοποιήσει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΥΠΕΕ, ώστε να μεθοδευτεί καλύτερα η καταπολέμηση του φαινομένου και ανάλογα για το που προορίζονται αυτές είναι:
1. Έκδοση εικονικών τιμολογίων που φορολογούνται με ειδικό τρόπο, προς επιχειρήσεις που προσδιορίζουν λογιστικά το αποτέλεσμά τους οι οποίες είτε τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. είτε τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
2. Έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων με τη βοήθεια κατασκευασμένων κυκλωμάτων με εμπλεκόμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εθνικό ή κοινοτικό ή διεθνές πλαίσιο, οι οποίες, χρησιμοποιώντας διάφορα συστήματα και μηχανισμούς, αποβλέπουν στη μη καταβολή του οφειλόμενου Φ.Π.Α. ή στην αδικαιολόγητη επιστροφή Φ.Π.Α.
3. Έκδοση ή λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα ανέγερσης νέων ακίνητων, η μεταβίβαση των οποίων υπάγεται σε ΦΠΑ από 1.1.2006 και για τα οποία υφίσταται διαφορετικό καθεστώς αντιμετώπισης της μεταβίβασης αυτών σε σχέση με τα λοιπά ακίνητα.
4. Έκδοση εικονικών τιμολογίων - δελτίων αποστολής ή λοιπών στοιχείων, για εξυπηρέτηση κάποιου τρίτου ο οποίος αδυνατεί να εκδώσει φορολογικά στοιχεία, για διάφορους λόγους, όπως είναι η περίπτωση μη δήλωσης έναρξης εργασιών, ή η μη θεώρηση στοιχείων λόγω οφειλών προς το δημόσιο κ.λπ. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν συνήθως πραγματικές συναλλαγές οι οποίες όμως διενεργούνται από πρόσωπο διαφορετικό από αυτό που αναγράφεται στα στοιχεία (εικονικότητα ως προς το πρόσωπο).
5. Έκδοση τιμολογίων αγοράς αγροτικών προϊόντων με ιδιαίτερα μεγάλες αξίες, αφού δεν καταβάλλεται Φ.Π.Α. κατά την αγορά των προϊόντων αυτών, αλλά η ειδική εισφορά υπέρ ΕΛ.Γ.Α. Στην προκειμένη περίπτωση λειτουργεί το αμοιβαίο συμφέρον του αγοραστή των αγροτικών προϊόντων και του πωλητή - αγρότη.
6. Έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων για την κάλυψη παρανόμων ενεργειών, όπως είναι η τοκογλυφία, το ξέπλυμα χρήματος, η κάλυψη λαθραίων εισαγωγών κλπ.
7. Έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων, από επιχειρήσεις που τηρούν βιβλίο αποθήκης, προς ανύπαρκτους πελάτες για την κάλυψη άλλων συναλλαγών, για τις οποίες δεν εκδόθηκαν φορολογικά στοιχεία πώλησης.
8. Έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων κατά τους τελευταίους μήνες της χρήσης επειδή σε όλη τη διάρκεια της χρήσης εμφάνιζαν υψηλές αγορές και χαμηλές πωλήσεις, προκειμένου τα ανωτέρω μεγέθη να εμφανισθούν στο ίδιο περίπου ύψος ή και μεγαλύτερο ή και για λόγους που αφορούν και συσχετίζονται με ειδικές διαδικασίες.
9. Έκδοση εικονικών ή νόθευση φορολογικών στοιχείων για την εμφάνιση πωλήσεων ή υπηρεσιών σε τέτοιο ύψος που είναι καθορισμένο από διατάξεις άλλων νόμων (πολλές φορές μη φορολογικών) για τη χορήγηση ωφέλειας στην επιχείρηση, π.χ. άδεια πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου, επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, δανειοδοτήσεις κ.λπ.
10. Έκδοση εικονικών πιστωτικών τιμολογίων για την εμφάνιση εκ μέρους των επιχειρήσεων, μικρότερων ακαθαρίστων εσόδων ή αμοιβών και συνεπώς μικρότερων φορολογητέων εκροών για την απόδοση του Φ.Π.Α.
11. Έκδοση εικονικών πιστωτικών τιμολογίων, κυρίως στο τέλος διαχειριστικών χρήσεων, προκειμένου να αποφύγουν οι επιχειρήσεις τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ., όπως υποχρέωση τήρησης βιβλίων ανώτερης κατηγορίας ή υποχρέωση σύνταξης απογραφής βιβλίου αποθήκης ή επιδιώκοντας την υπαγωγή τους στα άρθρα 13 έως και 17 του ν.3296/2004 (αυτοέλεγχος).
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass