ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Χαμένοι στα χαρτιά οι νέοι επιχειρηματίες

* Το Internet θα μπορούσε να διευκολύνει τη διαδικασία σύστασης επιχειρήσεων

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2009 2:57 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:24
H γραφειοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί ένα δυσβάστακτο κόστος για τις επιχειρήσεις, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του ΕΒΕΑ. Όπως αναφέρεται στην μελέτη, στην έρευνα με τίτλο «Doing Business 2009», η οποία χρησιμοποιεί στοιχεία μέχρι και τον Ιούνιο του 2008, αναφέρεται ότι το κόστος μειώθηκε στο 10,2% του κατά κεφαλήν ΑΚαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος, τοποθετώντας την Ελλάδα στην 133η θέση ανάμεσα σε 181 χώρες, από την 152η θέση το 2007 ανάμεσα σε 178 χώρες.
Αν και τα τελευταία χρόνια έχει εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο, δεν έχει ακόμη κατορθώσει να συμβαδίσει με τις αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής πραγματικότητας και οι εκτεταμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες τόσο για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων όσο και για τον τερματισμό της λειτουργίας εν ενεργεία επιχειρήσεων, επιφέρουν ένα σημαντικά μεγάλο κόστος τόσο στις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.
Αποσκοπώντας στην αποτύπωση των διαδικασιών σύστασης νέων επιχειρήσεων και στην προσέγγιση των οικονομικών επιπτώσεων που απορρέουν από αυτές, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, ανέθεσε στο Κέντρο Μελετών και Έρευνας του Επιμελητηρίου την πραγματοποίηση έρευνας με τίτλο «Σύσταση Επιχειρήσεων και Γραφειοκρατία».
Όπως προκύπτει από τη μελέτη που επιμελήθηκε ο Θ. Μπεντής, έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες με σκοπό τη βελτίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται κατά ένα ποσοστό με την μείωση του κόστους κατά 50% κατά προσέγγιση.
Παρ' όλα αυτά, το συνολικό κόστος το οποίο επιφέρουν οι μακροσκελείς γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ίδρυση επιχειρήσεων παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εφάρμοζε το πρότυπο της ιρλανδικής κυβέρνησης (οι μόλις τέσσερις διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων ολοκληρώνονται σε 13 ημέρες), το εν λόγω κόστος θα ήταν πιθανό να μειωθεί περαιτέρω -για την Ιρλανδία κυμαίνεται στο 0.3% του κατά κεφαλήν Α.Ε.Ε.-, σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Επιπλέον, οι προσπάθειες για βελτίωση και απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, καθώς και οι προτάσεις για πιθανές μεταρρυθμίσεις, ήρθαν σε σύγκρουση με τις ίδιες τις δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία, καταλήγοντας σε αδιέξοδο.
Στην πρώτη θέση με το μικρότερο κόστος κατατάσσεται η Γαλλία με μόλις 40 ευρώ ανά ημέρα, με την Ισπανία και την Γερμανία να ακολουθούν με 70 και 89 ευρώ αντίστοιχα.
 Η Ελλάδα κατέχει το τέταρτο μικρότερο κόστος ανάμεσα στις πέντε αυτές χώρες με 150 ευρώ ανά ημέρα, ενώ το Βέλγιο βρίσκεται στην τελευταία θέση με 388 ευρώ. Το χρονικό διάστημα για το οποίο γίνεται λόγος μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να είναι πλασματικό, με την πραγματική διάρκεια των διαδικασιών αυτών να διαφέρει αρκετά.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Μεταξύ των προτάσεων που κατατίθενται είναι:
* Με την κατάθεση του αρχικού κεφαλαίου της εταιρίας στην τράπεζα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καταβάλλει και το φόρο του ενός τοις εκατό (1%) επ’ αυτού για την εφορία, ποσοστό το οποίο θα παρακρατείται αυτόματα με την κατάθεση του αρχικού κεφαλαίου.
* Επιπλέον, είναι πιθανό την ίδια χρονική στιγμή να καταβάλλει και την εισφορά στα εκάστοτε δημόσια ταμεία (Ταμείο Νομικών, Ταμείο Προνοίας Νομικών, οικείο Επιμελητήριο, Τυπογραφείο), ενώ η τράπεζα με την σειρά της θα προωθεί βεβαίωση της καταβολής των εισφορών στους αντίστοιχους δημόσιους φορείς, και θα παρέχει στον συναλλασσόμενο αποδεικτικό της κατάθεσης.
*Επίσης η συνδρομή της τεχνολογίας και του Διαδικτύου θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλυτική στην συνολική διαδικασία σύστασης των επιχειρήσεων, μειώνοντας σημαντικά, τόσο τον χρόνο όσο και τον κόπο που απαιτείται σήμερα. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να υιοθετηθεί το παράδειγμα του Βελγίου, όπου, με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων, απαιτούνται συνολικά 4 ημέρες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass