ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΤΟ Χ.Α. - ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Νομοσχέδιο «σκούπα» για τουρισμό και κεφαλαιαγορά

* Με ομόλογα θα πληρώσει το Δημόσιο τις οφειλές του προς τους ΟΤΑ

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2009 2:19 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:24
Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου "Σύστημα Άυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις". Στο σχέδιο αυτό έχουν περιληφθεί διατάξεις για τη στήριξη του τουριστικού τομέα της χώρας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού κλάδου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος στη διεθνή οικονομική κρίση, προβλέπονται:
- Μειώνεται από 2% σε 0,5% το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων και το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων του ν. 339/1976.
- Μειώνεται για τα έτη 2009 και 2010 ο συντελεστής του ΕΤΑΚ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής στο 0,33 τοις χιλίοις από 1 τοις χιλίοις (επί της αξίας του κτίσματος) και 6 τοις χιλίοις (επί της αξίας του οικοπέδου). Επίσης, για την περίπτωση αυτή δεν έχει εφαρμογή το ελάχιστο όριο του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο των κτισμάτων.
- Δεν θα επιβαρύνονται για το 2009 με την εισφορά του ν. 128/1975 (που ανέρχεται σε 0,6%) τα υπόλοιπα δανείων και τα χορηγούμενα δάνεια ή πιστώσεις από τις τράπεζες προς τα τουριστικά καταλύματα της χώρας.
ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
 Με άλλες διατάξεις του Σχεδίου Νόμου προβλέπεται ότι:
    - Οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ, ύψους 1,711 δισ. ευρώ που αφορούν στη χρονική περίοδο από την καθιέρωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων έως και το 2008, μπορούν να εξοφληθούν με την έκδοση ομολόγων σε 8 ετήσιες ισόποσες δόσεις. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών θα καθοριστεί ο τύπος των ομολόγων, η διάρκεια και οι λοιποί όροι έκδοσής τους
- Προβλέπεται, για λόγους κοινωνικούς και ίσης μεταχείρισης των οφειλετών του Δημοσίου, η άρση ή ο περιορισμός των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί σε απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα, που κατέστησαν ακατάσχετες βάσει των οριζομένων στις διατάξεις του άρθρου 4 του ν.3714/2008 (αύξηση του ορίου από 600 σε 1.000 ευρώ), ύστερα από υποβολή σχετικής αίτησης.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ
- Συμπληρώνονται και κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι ρυθμίσεις για το Σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ) με βάση και τις προβλέψεις της οδηγίας MIFID. Στόχος είναι η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η προσέλκυση αλλοδαπών τίτλων (μετοχών της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας καθώς και μετοχών από αξιόλογες εταιρίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης).
- Προβλέπεται η δυνατότητα εισαγωγής μετοχών αλλοδαπών εταιριών με τρόπο συμβατό με τα προβλεπόμενα σε άλλες αναπτυγμένες αγορές και προβλέπεται δημιουργία νέου Κανονισμού λειτουργίας του ΣΑΤ (ακινητοποίηση/ αποϋλοποίηση/ πιστοποιητικά κατάθεσης).
- Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη σύνδεση (διαλειτουργικότητα) του ΣΑΤ με κοινοτικά συστήματα εκκαθάρισης και διακανονισμού ή μητρώα καταχώρισης.
- Ρυθμίζονται θέματα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεως Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ) με σκοπό να γίνουν ελκυστικότερες.
- Επεκτείνεται και στις εναλλακτικές αγορές η απαγόρευση κατάχρησης της αγοράς (πρόκειται για «μικρά χρηματιστήρια» που δημιουργούνται μεταξύ τραπεζών ή ΕΠΕΥ).
- Εκσυγχρονίζεται η λειτουργία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου, με αντίστοιχη πρόβλεψη που έχει γίνει πρόσφατα για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών πιστωτικών ιδρυμάτων προς το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.
- Τροποποιείται η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των ελεγχόντων και ελεγχομένων. Η ρύθμιση είναι ανάλογη με αυτή που έγινε για τη σύνθεση του Δ.Σ. της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ).
- Ευθυγραμμίζεται ο τρόπος υπολογισμού των στοιχείων του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, τα οποία εφαρμόζονται ήδη από τις εισηγμένες εταιρίες.
Οι διατάξεις σχετικά με τη μη καταβολή του μερίσματος για το 2008 από τις τράπεζες σε μετρητά αλλά μόνο σε μετοχές καθώς και την απαγόρευση επαναγοράς των ιδίων μετοχών τους θα κατατεθούν στο παρόν σχέδιο νόμου την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass