ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΖΗΤΑ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΑΣ. ΡΟΝΤΟΥΛΗ

Χιονοστιβάδα αντιδράσεων για τις τιμές στο φυσικό αέριο»

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2009 2:25 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:26
Διαστάσεις λαμβάνει καθημερινά το μέγεθος των αντιδράσεων κομμάτων, οργανώσεων και φορέων για τις αυξημένες τιμές στους λογαριασμούς φυσικού αερίου σε καταναλωτές της ΕΠΑ Θεσσαλίας.
Καθημερινές είναι πλέον οι αγανακτισμένες διαμαρτυρίες χρηστών αερίου για τις αυξήσεις που καταγράφονται στους λογαριασμούς τους και για τα υπέρογκα ποσά που πρέπει να πληρώσουν. Το θέμα παίρνει εκ των πραγμάτων και πολιτικές διαστάσεις. Ο γραμματέας της Π.Ε. Θεσσαλίας του ΠΑΣΟΚ κ. Αντώνης Οικονόμου σε δήλωσή του κάνει λόγο για ληστρική επιδρομή από την ΕΠΑ Θεσσαλίας, χαρακτηρίζει ως «παράνομες τις αυξήσεις» και επιρρίπτει ευθύνες σε κυβέρνηση και εταιρία.
Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπάρξει άμεση μείωση των τιμών του Φ.Α. και επιστροφή χρημάτων με απόφαση της Διοίκησης διαφορετικά το λόγο πρέπει να έχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».
Από την άλλη, το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ φέρνουν το θέμα τη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης, ενώ με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αφού κάνει λόγο για «ληστεία» σε βάρος του λαού, υπογραμμίζει ότι «η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ε.Ε. και των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου όπου υπέγραψαν αυτές τις συμφωνίες».
Η ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο γραμματέας της Π.Ε. Θεσσαλίας του ΠΑΣΟΚ κ. Αντώνης Οικονόμου αναφέρει τα εξής:
«Μείζον κοινωνικό πρόβλημα έχει προκληθεί από την υπέρογκη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στη Λάρισα και το Βόλο με ευθύνη της ΕΠΑ Θεσσαλίας.
Πρόκειται για μια νέα επιδρομή στα πορτοφόλια των καταναλωτών ,οι οποίοι ήδη τα έχουν χαμένα από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας εξαιτίας των αλλοπρόσαλλων πολιτικών της αποχωρούσας κυβέρνησης του κ. Καραμανλή.
Η διορισμένη επταμελής διοικητική επιτροπή από τη σημερινή κυβέρνηση και τους Ιταλούς δεν έχει αντιληφθεί ότι υπάρχουν νοικοκυριά, τα οποία ξόδεψαν πολλά χρήματα για να αντικαταστήσουν τους καυστήρες του πετρελαίου, με την υπόσχεση ότι θα έχουν φθηνότερο καύσιμο;
Η διορισμένη επιτροπή της ΕΠΑ Θεσσαλίας δεν έχει αντιληφθεί ότι υπάρχουν άνεργοι και οικονομικά αδύναμες ομάδες πολιτών οι οποίες αδυνατούν να πληρώσουν τα 700, τα 800 και τα 1000 ευρώ του ενός διμήνου;
Αλήθεια δεν έχει αντιληφθεί η επιτροπή και ο πρόεδρός της ότι έχουν δημιουργήσει πραγματικά ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι αντικειμενικά δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν αυτά τα ποσά ή κρύβεται κάτι πίσω από την ανεξήγητη υπέρογκη αύξηση των τιμών σε Λάρισα και Βόλο;
Γιατί πώς μπορεί να εξηγήσει κανείς την τεράστια διαφορά που υπάρχει μεταξύ των τιμολογίων της ΕΠΑ Αττικής με την ΕΠΑ Θεσσαλίας η οποία ξεπερνά το 50%;
Πώς μπορεί να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι το φυσικό αέριο στη Θεσσαλία είναι 6 φορές πιο ακριβό από το πετρέλαιο;
Συγκεκριμένα σήμερα που μιλάμε αν καταναλώναμε 1000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Λάρισα και το Βόλο και καταναλώναμε ακριβώς την ίδια ποσότητα στην Αθήνα εμείς θα πληρώναμε 180 ευρώ περισσότερο.
Εδώ αναπόφευκτα γεννιέται το ερώτημα το οποίο αφορά στη διοίκηση της ΕΠΑ Θεσσαλίας και στρέφεται ευθέως και κατά της κυβέρνησης :
Γιατί η ΕΠΑ Θεσσαλίας δεν ακολουθεί την ίδια πολιτική της Αττικής, ενώ ταυτόχρονα και οι δύο τιμολογιακές πολιτικές έχουν εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αλλά και από την ελληνική Κυβέρνηση αφού το Δημόσιο ελέγχει τη ΔΕΠΑ έχοντας το 51% των μετοχών.
Η ΕΠΑ Θεσσαλίας που υποστηρίζει ότι αύξησε τα τιμολόγια επειδή αγόρασε κατά 50% ακριβότερο το Φ.Α από τη ΔΕΠΑ την τρέχουσα χρονιά και ότι απλώς έχει προσθέσει το περιθώριο κέρδους της, πρέπει να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα που ανακύπτει: Γιατί δεν έγινε το ίδιο στην Αττική; Άλλου είδους μέτρα και σταθμά αλλά και προτεραιότητες υπάρχουν εκεί; Δεν αγοράζουν και οι δυο από τη ΔΕΠΑ;
Κύριοι της διοίκησης έχετε απόλυτη την ευθύνη!!
Η διατήρηση των τιμών στα σημερινά επίπεδα είναι πλήρως αδικαιολόγητη και αποτελεί αισχροκέρδεια. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να συναινέσει σε αυτή τη ληστρική επιδρομή στο πορτοφόλι των πολιτών.
Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση μείωση των τιμών του Φ.Α. και επιστροφή χρημάτων με απόφαση της Διοίκησης, διαφορετικά το λόγο πρέπει να έχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ώστε να ανακληθούν οι παράνομες αυξήσεις και να πιστωθούν στους καταναλωτές τα χρήματα που παρανόμως κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των Ιταλών μέσω της ΕΠΑ Θεσσαλίας».
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Από την πλευρά του, οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι οι καταναλωτές καλούνται να ακριβοπληρώσουν το αέριο, τους χειμερινούς μήνες και με χαμηλές τιμές τους υπόλοιπους μήνες.
Ειδικότερα, στην ερώτησή τους οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος κ. Αντ., Σκυλλάκος, Νικ. Γκατζής και Αχιλ. Κανταρτζής σημειώνουν τα εξής:
«Eντονη είναι η διαμαρτυρία των καταναλωτών φυσικού αερίου Λάρισας και Βόλου διότι πληρώνουν πολύ ακριβά το φυσικό αέριο, την ίδια ώρα που η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί σημαντικά, σε αντίθεση μάλιστα με τις πολύ χαμηλές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές της Αττικής.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Εταιρίας Παροχής Αερίου Θεσσαλίας (ΕΠΑ Θεσσαλίας), αυτό οφείλεται στη σύμβαση που υπογράφηκε το έτος 2000 μεταξύ ΕΠΑ Θεσσαλίας και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), σύμφωνα με την οποία το κόστος αγοράς αερίου διαμορφώνεται κάθε τρίμηνο και ακολουθεί με χρονική υστέρηση την τιμή του πετρελαίου. Το αποτέλεσμα είναι για τους Θεσσαλούς καταναλωτές να προσφερθεί χαμηλή τιμή φυσικού αερίου θέρμανσης από το Μάη και μετά, δηλαδή για το χρονικό διάστημα που δεν το καταναλώνουν, ενώ θα το έχουν άδικα «χρυσοπληρώσει» όλους τους προηγούμενους μήνες.
Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και μεγάλης ακρίβειας, τέτοιες πρακτικές αποτελούν πρόκληση, γιατί επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο χιλιάδες λαϊκές οικογένειες της περιοχής.
Είναι το αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων και της λειτουργίας ακόμη και των κρατικών επιχειρήσεων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ρίχνοντας όλα τα βάρη στα λαϊκά στρώματα.
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
Tι μέτρα θα πάρει για να αρθεί αναδρομικά αυτή η αδικία , σημειώνοντας ότι οι διοικήσεις των εμπλεκόμενων εταιριών ελέγχονται ουσιαστικά από το Δημόσιο, στο οποίο ανήκει η πλειοψηφία των μετοχών».
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΑΣΤ. ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ
Στο θέμα των διαφορών στα τιμολόγια των καταναλωτών αερίου σε Λάρισα και Αττική, επικεντρώνει την ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλης.
Στις 16/10/2008 ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Παπαγεωργίου σε δηλώσεις του στις εφημερίδες έλεγε: «Το φυσικό αέριο θα είναι πάντα φθηνότερο κατά 20% σε σχέση με το πετρέλαιο για τον καταναλωτή». Στηριγμένοι σε αυτές τις δηλώσεις, που αποτελούσαν το δόλωμα για τους καταναλωτές, χιλιάδες πολίτες προχώρησαν στην κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο.
Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι ενώ η τιμή του πετρελαίου κατρακυλά διεθνώς, η αντίστοιχη τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το χειρότερο όμως είναι ότι η τιμή διάθεσης του φυσικού αερίου στο Νομό Λάρισας στους οικιακούς καταναλωτές είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη που ισχύει για τους οικιακούς καταναλωτές των Αθηνών.
Επειδή δεν πρέπει η Λάρισα και γενικότερα η περιφέρεια να είναι το ενεργειακό αποπαίδι του αθηνοκεντρικού κράτους, ερωτάται ο κ. υπουργός:
Με ποια αιτιολογική βάση η ΕΠΑ Θεσσαλίας εφαρμόζει τιμολόγια κατανάλωσης πολύ ακριβότερα από εκείνα της αντίστοιχης επιχείρησης των Αθηνών;
Με ποια μέτρα προτίθεται το υπουργείο να επιβάλει την εναρμόνιση της τιμολογιακής πολιτικής της ΕΠΑ Θεσσαλίας με εκείνη της ΕΠΑ Αττικής;».
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Τέλος στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας υπογραμμίζονται τα εξής:
«Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας καταγγέλλει τη ληστεία που γίνεται σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων όσον αφορά στην τιμή του φυσικού αερίου αλλά και των άλλων μορφών ενέργειας.
Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ε.Ε. και των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου όπου υπέγραψαν αυτές τις συμφωνίες. Πέρυσι τον Ιούλιο υπέγραψαν και την «τρίτη ενεργειακή δέσμη» όπως την ονόμασαν για την εσωτερική αγορά αερίου ολοκληρώνοντας έτσι την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών παροχής φυσικού αερίου. Διαχώρισαν τις δραστηριότητες εφοδιασμού, με τις δραστηριότητες μεταφοράς και αποθήκευσης αερίου, ώστε το κεφάλαιο να μπορεί να χρησιμοποιεί στην ουσία όσες δημόσιες υποδομές παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς αερίου έχουν απομείνει στα κράτη – μέλη. Οι δήθεν ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές στήθηκαν με στόχο να αφαιρέσουν οποιαδήποτε δυνατότητα εθνικών ρυθμίσεων ή κρατικών παρεμβάσεων στα κράτη - μέλη, εξασφαλίζοντας έτσι την πλήρη ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων ώστε να λυμαίνονται τον τομέα του αερίου.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι σήμερα να πληρώνουμε τεράστια ποσά και ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική της κάθε εταιρίας (όπως συμβαίνει με τη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη να πληρώνουν διπλάσια από την Αττική).
Για τον Ιανουάριο (0,067682860 ευρώ/kWh) και Φεβρουάριο (0,059385992ευρώ/kWh) καθορίστηκαν οι ίδιες αυξημένες τιμές από την ΕΠΑ Θεσσαλίας σε σχέση με την Αττική Ιανουάριο 0,04121 ευρώ/kWh και Φεβρουάριο 0,03454 ευρώ/kWh.
Η σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου για τη λιανική κατανάλωση με την τιμή του πετρελαίου είναι ξεκάθαρα πλασματική και υψηλή, καταστροφική δε για τα λαϊκά νοικοκυριά και προδικάζει το μέλλον. Για τους πελάτες υποτίθεται ότι λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας από αυθαίρετη υπερτιμολόγηση, ενώ εξασφαλίζεται σταθερά ανταγωνιστική τιμή σε σχέση με το πετρέλαιο. Όταν, όμως, η χρήση φυσικού αερίου θα έχει γίνει μονόδρομος, τα περιθώρια αντιδράσεων θα είναι ελάχιστα.
Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούμε για μια άλλη πολιτική, φιλολαϊκή, όπου η Ενέργεια θα αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Με τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ενέργειας ο οποίος με ένα μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό θα εξασφαλίσει μείωση της εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα, φτηνή λαϊκή κατανάλωση, προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass