ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΘΑ ΕΞΟΡΜΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΛΑΠΤΟΠ

Ηλεκτρονικοί έλεγχοι εξπρές

* Πώς θα διενεργείται η διαδικασία και πώς θα φτάσουμε στην κατάρτιση λιστών με ύποπτους φοροφυγάδες

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2009 2:33 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:26
Πλήρως ενημερωμένοι για το φορολογικό προφίλ του ελεύθερου επαγγελματία ή της επιχείρησης και εξοπλισμένοι με λάπτοπ, από τα τέλη του χρόνου οι εφοριακοί εγκαινιάζουν τους ελέγχους των «24 ωρών». Σε μια προσπάθεια άμεσου εντοπισμού των φοροφυγάδων υπάλληλοι των ελεγκτικών υπηρεσιών του νομού Λάρισας (από ΔΟΥ, ΥΠΕΕ, ΠΕΚ, Τελωνείο και Οικονομική Επιθεώρηση) θα έχουν στην οθόνη των φορητών υπολογιστών τους κατά τους επιτόπιους ελέγχους το ηλεκτρονικό φάκελο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που θα ελέγχουν.
Πρόκειται για μια από τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα των ελεγκτικών υπηρεσιών (ELEXIS) και το οποίο πρόκειται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, όπως προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας σε ομιλία του σε ημερίδα της ΓΓΠΣ.
Σύμφωνα με το σύστημα αυτό κάποιοι πιστοποιημένοι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών εφοδιασμένοι με ειδικά laptop θα έχουν τη δυνατότητα κατά τη διενέργεια του ελέγχου στις επιχειρήσεις να εντοπίζουν αν έχουν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις και να κάνουν διασταύρωση σε πραγματικό χρόνο των στοιχείων που εμφανίζονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις και αυτών που εντοπίζουν κατά τη διάρκεια των ελέγχων στην επιχείρηση. Έτσι, θα εντοπίζονται ανύπαρκτες αγορές και δαπάνες καθώς και επιχειρήσεις που έχουν λάβει εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία.
ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ   
 Σύμφωνα με όσα απεκάλυψε στην «Ε» στέλεχος ελεγκτικής υπηρεσίας της Λάρισας, οι νέοι ηλεκτρονικοί έλεγχοι θα στραφούν σε εταιρίες οι οποίες συστηματικά αποκρύπτουν ΦΠΑ καθώς στόχος του συστήματος είναι να εντοπίζονται ευκολότερα όσοι χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πλαστά και εικονικά τιμολόγια ή εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.
 «Παράλληλα, όπως επισήμανε, για κάθε ελεγχόμενο θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, ενώ όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα συνδέονται ασύρματα με την κεντρική μονάδα του Taxis προκειμένου να αντλούνται πληροφορίες για το προφίλ της ελεγχόμενης εταιρίας. Όλα τα φορολογικά δεδομένα που θα καταχωρεί στον φορητό υπολογιστή ο ελεγκτής θα στέλνονται στο Taxis για περαιτέρω επεξεργασία και διασταυρώσεις. Αν διαπιστώνεται φορολογική παράβαση, θα εκτυπώνεται άμεσα σημείωμα με το πρόστιμο. Το νέο σύστημα θα επισπεύσει τις ελεγκτικές διαδικασίες και την επιβολή των προστίμων στους φοροπαραβάτες, αφού ο φορολογικός έλεγχος θα ολοκληρώνεται μέσα σε 24 ώρες.
Kατά τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου ο ελεγκτής θα μπορεί να διενεργεί πρόσθετες ελεγκτικές επαληθεύσεις, οι οποίες απαιτούνται να γίνουν, προκειμένου να διαμορφωθεί ακριβής εικόνα της οικονομικής διαχείρισης της ελεγχόμενης επιχείρησης και να εντοπιστούν ενδεχόμενες φορολογικές παραβάσεις και ειδικότερα για τυχόν περιπτώσεις κατά τις οποίες η επιχείρηση:
- Bρίσκεται στο ηλεκτρονικό αρχείο επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις φοροδιαφυγής ή είναι εκδότες ή χρήστες πλαστών και εικονικών τιμολογίων ή αφερέγγυοι.
- ΄Eχει διαπράξει στο παρελθόν φορολογικές παραβάσεις.
- ΄Eχει κατασχεμένα βιβλία και στοιχεία.
- Δεν έχει υποβάλλει συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών.
- Bρίσκεται στη λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δηλώσει απώλεια βιβλίων ή στοιχείων.
Να σημειώσουμε πως η υποστήριξη των ελεγκτικών υπηρεσιών από σύγχρονες τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών αποτελούσε το κρυφό χαρτί του Υπουργείου Οικονομικών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά η υπάρχουσα υποδομή δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες απαιτήσεις του φορολογικού ελέγχου. Πάντως είναι αντιληπτό ότι με την υλοποίηση του ELENXIS, θα καλύπτεται πλήρως ο ελεγκτικός κύκλος, δηλαδή:
* η σχεδίαση και η διενέργεια στοχευμένων ελέγχων,
* η αποτελεσματική διαχείριση των ελέγχων, και
* η αποτίμηση των αποτελεσμάτων τους.
ΜΑΥΡΕΣ ΛΙΣΤΕΣ
 Συνεπώς η δημιουργία μιας ενημερωμένης και αξιόπιστης «μαύρης λίστας» των «ύποπτων» κλάδων και προσώπων πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτη. Η κατηγοριοποίηση των «ύποπτων» κλάδων για φοροδιαφυγή και των «σεσημασμένων» φοροφυγάδων θα είναι θέμα χρόνου να γίνει  καθώς με βάση αυτά τα δεδομένα, θα σχεδιάζονται και θα διενεργούνται διαφορετικής συχνότητας και στοχοθέτησης φορολογικοί έλεγχοι...
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass