ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΣΕΖΟΝ, Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΣΛ ΚΑΙ Γ.Γ. ΤΗΣ ΕΣΕΕ, ΝΙΚΟΥ ΤΖΙΚΑ

Από τον Ιούνιο τα «σκούρα» για το εμπόριο

* Κλειστά και φέτος τα Σάββατα του καλοκαιριού τα εμπορικά καταστήματα του ΕΣΛ * Δεν αλλάζουμε ωράριο, ποτέ την Κυριακή, διαμηνύει η συνέλευση των Λαρισαίων εμπόρων

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2009 2:55 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:27
Μπορεί τα ανοιχτά χρώματα να είναι το φόρτε των εαρινών βιτρινών στην αγορά, ωστόσο οι εμπορικές επιχειρήσεις μάλλον τα «σκούρα» θα «φορέσουν» από το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας και γενικού γραμματέα της ΕΣΕΕ, Νίκου Τζίκα, από τον Ιούνιο και μετά θα αρχίσει η κορύφωση των επιπτώσεων της κρίσης στο εμπόριο, ενώ ακόμη πιο δύσκολος από τον φετινό θα είναι ο επόμενος χειμώνας, δηλαδή του 2009 προς 2010. Η γενική συνέλευση του ΕΣΛ αποφάσισε να διατηρήσει και φέτος τη θερινή «παύση» λειτουργίας τα Σάββατα των Ιουλίου-Αυγούστου, ενώ για ακόμη μία φορά επισημάνθηκε ότι δεν τίθεται θέμα λειτουργίας για περισσότερες Κυριακές, πέραν των όσων προβλέπονται από τις σχετικές νομικές διατάξεις.
Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο Divani, ο κ.Τζίκας σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία δημιουργούν «ένα γκρίζο σύννεφο για το μέλλον, το οποίο προδιαγράφεται πολύ δύσκολο», ιδίως εάν δεν ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα διευκόλυνση για την ένταξη στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ. Ο ίδιος ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις για απολύσεις και λουκέτα στις τοπικές –μικρές- εμπορικές επιχειρήσεις, ωστόσο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών και το επόμενο διάστημα, μετά τα απανωτά ρεκόρ των δύο προηγούμενων μηνών.
Ο κ.Τζίκας εκτίμησε ότι τα πολύ δύσκολα για τις εμπορικές επιχειρήσεις θα αρχίσουν να κορυφώνονται από τον Ιούνιο και μετά, κάτι που οφείλεται στη συγκέντρωση των υποχρεώσεων πληρωμών εκείνο το διάστημα, ενώ είπε ότι η επόμενη χειμερινή σεζόν θα είναι ακόμη πιο δύσκολη από αυτή που σχεδόν τελείωσε.
ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ
Με την επισήμανση ότι η κρίση έχει χτυπήσει όλους ανεξαιρέτως, αλλά πλήττει περισσότερο τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, λόγω μεγαλύτερων λειτουργικών εξόδων –κάνοντας αναφορά στην άσχημη πορεία των δύο εμπορικών πολυχώρων στη Λάρισα, ο κ.Τζίκας ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής του ωραρίου που ακολουθεί ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας. Ο πρόεδρος του ΕΣΛ ανέφερε πως οι εκπρόσωποι των μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου (ένδυσης-υπόδησης) επιζητούν την εφαρμογή ενός συνεχόμενου ωραρίου 11 π.μ. – 7 μ.μ, με επιχείρημα τις ώρες αιχμής σε συνδυασμό με τη μείωση λειτουργικού κόστους. Ως προς το ζήτημα ο κ.Τζίκας δήλωσε πως «και σε τοπικό επίπεδο, διαφωνούμε με κάτι τέτοιο, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών της Λάρισας, αλλά και κυρίως επειδή οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις έχουμε μάθει τόσα χρόνια σε ένα συγκεκριμένο ρυθμό και δεν θα τον αλλάξουμε. Επιμένουμε σε ένα ανθρώπινο ωράριο, με τρία απογεύματα κλειστά –και φυσικά δεν συζητάμε καν λειτουργία για επιπλέον Κυριακές, πέρα από τα όσα ορίζονται στο νόμο».
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ ανέφερε πως η Συνομοσπονδία θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομίας, Εσωτερικών και Απασχόλησης, για σειρά θεμάτων, όπως το φορολογικό, τα παζάρια και το χωροταξικό εμπορικής δραστηριότητας, αλλά και το θέμα της διαδοχικής ασφάλισης –για το οποίο ο κ.Τζίκας εξέφρασε αισιοδοξία πως η κυβέρνηση δείχνει σημάδια ότι έχει αντιληφθεί τις τεράστιες αδικίες που εμφανίζονται σε ασφαλισμένους του ίδιου φορέα.
ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο κ.Τζίκας σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως οι τράπεζες, ανεξάρτητα από το ΤΕΜΠΜΕ, θα πρέπει να αυξήσουν τη ροή κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις για να αποφευχθούν φαινόμενα κεφαλαιακής ασφυξίας –ιδίως από τη στιγμή που στηρίχτηκαν από την πολιτεία με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν κεφάλαια, πράγμα που δυστυχώς δε γίνεται, όπως είπε. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΣΛ ανέφερε πως η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών είναι ένα μέτρο που θα βοηθούσε στη ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και θα θωράκιζε την απασχόληση. «Θα έλεγα ότι προκειμένου να εξέλθουμε από την παρούσα δύσκολη συγκυρία επιβάλλεται η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής με κύριο άξονα το συμφέρον του συνόλου της κοινωνίας εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματιών και εμπόρων.
Πέρα όμως από όλα αυτά κι εμείς οι ίδιοι ως επιχειρηματίες οφείλουμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, να παρέχουμε ακόμα καλύτερα προϊόντα σε ανταγωνιστικότερες τιμές, ώστε να διατηρήσουμε και να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη σχέση εμπιστοσύνης με τον καταναλωτή που χρόνια τώρα στηρίζει τις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις», είπε.
ΑΜΕΣΑ
Τη λήψη άμεσα μέτρων για την ενίσχυση των μικρών εμπόρων και των αυτοαπασχολουμένων ζήτησε με σχετικό υπόμνημα προτάσεων η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ Λάρισας. Στις προτάσεις τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κατάργηση του συντελεστή φορολόγησης 25% για τις προσωπικές εταιρίες, ατομικό αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ και στα 30.000 ευρώ το οικογενειακό, κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%, εξόφληση χρεών στον ΟΑΕΕ με μακρόχρονες δόσεις, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, αύξηση των συντάξεων κατά 10%, με κατώτερη σύνταξη στα 1.150 ευρώ, περιορισμός των εισαγωγών για προϊόντα που παράγονται και από την ντόπια βιοτεχνία, απαγόρευση της περαιτέρω επέκτασης των πολυκαταστημάτων, θέσπιση επιδόματος ανεργίας για τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους που οδηγούνται σε «λουκέτο», χορήγηση άτοκων κεφαλαίων κίνησης με εγγύηση του δημοσίου με μακρόχρονη εξόφληση και περίοδο χάριτος για όσο διαρκεί η κρίση, άμεση αύξηση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και μονοπωλίων κατά 45%. «Δεν χρωστάμε τίποτα, δεν φταίμε εμείς για τα δικά τους αδιέξοδα, να μην επιτρέψουμε στο μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια να φορτώσουν την κρίση τους στην πλάτη μας», ήταν το μήνυμα της Συντονιστικής Επιτροπής.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass