«ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ» Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 16 ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ, ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΤΕΕ Κ. & Δ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Σε αναζήτηση διεξόδου από την κρίση οι φορείς της Λάρισας

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2009 2:33 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:27
Αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της Λάρισας, οι οποίοι κάθισαν χθες το μεσημέρι γύρω από το τραπέζι του διαλόγου, προς αναζήτηση διεξόδου από την κρίση. Αν και η πρώτη αυτή συνάντηση είχε διερευνητικό χαρακτήρα, το πρώτο σημείο «επαφής» εντοπίζεται στο ότι δεν θα πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος –κάτι που ορθά-κοφτά το Εργατικό Κέντρο Λάρισας ξεκαθάρισε από την αρχή ότι κάτι διαφορετικό δεν θα γίνει αποδεκτό. Τράπεζες, το πακέτο των 28 δισ. ευρώ και ΤΕΜΠΜΕ βρέθηκαν στο στόχαστρο των επικρίσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των τοποθετήσεων, ενώ ακόμη ένα κοινό σημείο εντοπίστηκε στο γεγονός ότι η δέσμευση για κατεύθυνση της πλειοψηφίας των κοινοτικών πόρων προς την ελληνική περιφέρεια θα πρέπει, επιτέλους, να αποκτήσει και πραγματική υπόσταση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πρόσκληση του ΤΕΕ ανταποκρίθηκε το σύνολο των φορέων που είχαν κληθεί στο τραπέζι του διαλόγου, γεγονός που καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης που επικρατεί, στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνταχθεί ένα κοινό ψήφισμα, που θα περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις που έγιναν χθες. Το εγχείρημα –πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά, καθώς μάλιστα ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του ήταν η απουσία οποιουδήποτε εκπροσώπου της πολιτείας ή της τοπικής αυτοδιοίκησης- μάλλον θα είναι αρκετά δύσκολο για την ηγεσία του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, καθώς από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων φάνηκαν οι διαφορές τόσο στην αντίληψη της «υφής» της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, όσο και στην ένταση με την οποία βιώνεται στην καθημερινότητα κάθε κλάδου –αρκετές από τις τοποθετήσεις εμπεριείχαν και χροιά «συντεχνιακής» λογικής, ενώ άλλες αφορούσαν και σε προτάσεις οι οποίες θα έπρεπε να είχαν γίνει πράξη ανεξάρτητα από οποιαδήποτε οικονομική κρίση.
ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ
Το πρώτο κοινό σημείο των φορέων φάνηκε στο ότι την κρίση δεν θα πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι –μένει να αποδειχθεί αυτό και στην πράξη. Η πλειοψηφία των εκπροσώπων των φορέων στάθηκε στην «αδυναμία» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος να αφήσει από τα χέρια του το πακέτο των 28 δισ. ευρώ (ήδη έχουν «απορροφηθεί» 12,6 δισ. ευρώ) να περάσει στην πραγματική οικονομία και να κάνει τον απαιτούμενο κύκλο για τον οποίο δημιουργήθηκε, άλλωστε, επισημάνθηκαν οι «δυσλειτουργίες» στην εξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ –μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Ντίνος Διαμάντος, στα γραφεία του Επιμελητηρίου έφτασε καταγγελία μέλους, σύμφωνα με την οποία σε τράπεζα κυκλοφόρησε «εσωτερική εγκύκλιος», η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι πλέον δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ μη πελατών της. Παράλληλα, επισημάνθηκαν και οι τακτικές της χρησιμοποίησης των αιτήσεων προς το Ταμείο για «αναχρηματοδότηση» ήδη δανειακών υποχρεώσεων, με στόχο τη μείωση των επισφαλειών, την ίδια στιγμή που έχει κλείσει η «στρόφιγγα» για δάνεια, πλαφόν, επιταγές, αλλά και τα περίφημα προγράμματα μεταφοράς δανείων. Επίσης, κοινό σημείο μεταξύ των φορέων ήταν και η επισήμανση ότι επιτέλους, το 80% του ΕΣΠΑ θα πρέπει να φτάσει πραγματικά στην ελληνική περιφέρεια.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Για πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Τέγος, υποστηρίζοντας πως το τελευταίο «σενάριο» λέει ότι μπορεί αυτή η κρίση να διαρκέσει τρία ή και τέσσερα χρόνια ακόμη. Ο ίδιος σημείωσε πως η κρίση είναι εδώ –και στη Θεσσαλία- και πως τις επιπτώσεις τις βλέπουμε κάθε μέρα. Συνέστησε σύνεση, ρευστότητα, αλλά και περιορισμό των δανειακών υποχρεώσεων στους ιδιώτες, ώστε να κερδηθεί περισσότερος χρόνος. Παράλληλα τόνισε πως το πακέτο των 28 δισ. ευρώ θα πρέπει να περάσει στην πραγματική οικονομία, τονίζοντας πως το χειρότερο σημείο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στις αγορές, η οποία θα πρέπει να επανέλθει, προκειμένου να ειδωθούν σημάδια ανάκαμψης.
ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Μόνον ως εθνική υπόθεση μπορεί να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση και γι’ αυτό απαιτείται συναίνεση, υποστήριξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Ντίνος Γιαννακόπουλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το σφάλμα της κυβέρνησης είναι πως δεν μπορείς να ζητάς συναίνεση, χωρίς πρώτα να συζητήσεις με αυτούς των οποίων τη συναίνεση ζητάς. Στην ουσιαστική τοποθέτησή του, ο ίδιος περιέγραψε τρεις άξονες προς τους οποίους θα πρέπει να κινηθούν όλοι για την αντιμετώπιση της κρίσης, δηλαδή στην εξυγίανση και εκλογίκευση των δημοσίων δαπανών, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και στο ότι όποια μέτρα κι αν ληφθούν δεν θα πρέπει να είναι σε βάρος των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων. Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα εκτροχιασμού των ελλειμμάτων –και δη στο σύστημα υγείας, ο κ. Γιαννακόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως «είναι σαν να νοσηλεύονται καθημερινά 10 εκατ. Έλληνες σε νοσοκομείο της Αμερικής».
ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ
Το αδιαπραγμάτευτο των εργασιακών δικαιωμάτων ξεκαθάρισε στην ομήγυρη ο γενικός γραμματέας του ΕΚΛ, Πάρις Λιόλιος, επισημαίνοντας πως οι εργαζόμενοι δεν θα συναινέσουν ούτε σε μαζικές απολύσεις, ούτε σε τυχόν επιδόματα ανεργίας σε εργοδότες. «Η κρίση οφείλεται αποκλειστικά στην υπερσυγκέντρωση κεφαλαίου σε λίγα χέρια σε τέτοιο βαθμό, που είναι αδύνατη πλέον η περαιτέρω αναπαραγωγή του –κι αυτό είναι το πρόβλημα. Αν η υπερσυγκέντρωση γινόταν με πιο αργούς ρυθμούς, τότε η κρίση θα είχε πάει δέκα ή είκοσι χρόνια πίσω. Ο μόνος τρόπος διεξόδου είναι ο πλούτος που μαζεύτηκε στους λίγους να πάει στα χέρια των πολλών, ώστε να μπορέσει να ξανακάνει κύκλο το χρήμα. Θέλουμε να ξεπεραστεί η κρίση, αλλά όχι εις βάρος των εργαζομένων –να μειωθούν τα κέρδη αυτών που φταίνε», είπε ο κ. Λιόλιος τονίζοντας με νόημα πως συναίνεση για αύξηση της κερδοφορίας δεν θα υπάρξει από την πλευρά των εργαζομένων.
ΕΠΟΝΤΑΙ
Η πλειοψηφία των εκπροσώπων των φορέων εξέφρασε έντονη ανησυχία όχι για την τρέχουσα χρονιά, αλλά για τη χρονιά που έρχεται, σημειώνοντας πως το 2010 θα είναι ίσως ο πιο δύσκολος χρόνος όλων των εποχών. Τις επιπτώσεις της κρίσης και της συμπεριφοράς του εγχώριου τραπεζικού συστήματος πρώτοι τις ζουν οι εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Βασίλη Μητσόπουλο, τα πράγματα αρχίζουν να «παγώνουν», μιας και οι εταιρίες του κλάδου δεν ρισκάρουν πλέον νέα ανοίγματα και θα ολοκληρώσουν το 2009 με όσα έργα έχουν ήδη σε εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι ο «παγετώνας» θα έρθει το 2010. «Σκαμπανεβάσματα στις ιδιωτικές κατασκευές είχαμε κι άλλοτε, ωστόσο αυτό το κενό αναπληρωνόταν από το δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονη κρίση στη δημόσια και στην ιδιωτική οικοδομική-κατασκευαστική δραστηριότητα δεν είχαμε ποτέ ξανά», είπε. Στο ζήτημα της αύξησης των δημοσίων επενδύσεων στην περιφέρεια, ως βασική και άμεση διέξοδο για το επόμενο διάστημα επισήμαναν τόσο ο κ.Διαμάντος, όσο και ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Νίκος Ρώμνιος.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ
«Βροχή» έπεσαν οι προτάσεις για στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, σε όλους τους κλάδους, καθώς και των αγροτών, με κύριο άξονα την παροχή ρευστότητας άμεσα στην πραγματική οικονομία, από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ που διατίθεται μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτό που δεν αναφέρθηκε –τουλάχιστον επί του παρόντος- είναι το πού θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα.
Τα αιτήματα και οι προτάσεις των φορέων αναμένεται να συγκεντρωθούν και να συγκεραστούν σε ένα κοινό υπόμνημα-ψήφισμα, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass