ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΘΕΤΙΚΑ

Στα σκαριά νέα παράταση για περαίωση

* Όσοι Λαρισαίοι επαγγελματίες δεν έχουν πάρει ακόμη τα σημειώματα να μεταβούν στις Εφορίες να τα παραλάβουν

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2009 2:42 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:28
Το ενδεχόμενο να δοθεί και τρίτη παράταση στην περαίωση εκκρεμών υποθέσεων φέρεται να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Παπαθανασίου με το προεδρείο της ΕΣΕΕ, οι έμποροι έθεσαν ως αίτημα να δοθεί νέα παράταση και να αυξηθεί το όριο της αυτοπεραίωσης (ο τζίρος δηλ.) από τις 400.000 στις 600.000 ευρώ.
Όπως προέκυψε από τη συνάντηση σύμφωνα με τους εξετάζονται θετικά από το υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο αναδρομικής ισχύος για την αύξηση του ορίου αυτοπεραίωσης.
Να θυμίσουμε πως η προθεσμία περαίωσης έληξε την περασμένη Παρασκευή και ουσιαστικά
επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν μόνο ένα δεκαήμερο μπροστά τους καθώς η τροπολογία που έδινε τη δεύτερη παράταση άργησε να ψηφιστεί από τη Βουλή και να πάρει αριθμό ΦΕΚ.
Όταν πλέον οι Εφορίες πήραν τις εντολές και το «πράσινο φώς» να στείλουν τα σημειώματα περαίωσης, ο χρόνος που απέμεινε για τους επαγγελματίες ήταν ελάχιστος τη στιγμή μάλιστα που οι λογιστές δεν μπορούσαν λόγω φόρους εργασίας να τους εξυπηρετήσουν. Για αυτό άλλωστε και η Ομοσπονδία των Φοροτεχνικών, πρότεινε από τη πρώτη στιγμή μετάθεση της λήξης της περαίωσης στις 30 Ιουνίου… 
 Πάντως όσοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν ακόμη παραλάβει τα σημειώματα περαίωσης (είτε για λόγους αλλαγής διεύθυνσης, είτε γιατί βρίσκονται σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές του νομού) μπορούν να μεταβούν στις αρμόδιες Εφορίες Λάρισας και να τα παραλάβουν ώστε να αρχίσει να τρέχει και ο χρόνος της αποδοχής ή όχι της ρύθμισης. Να θυμίσουμε πως αν παρέλθει άκαρπη η προθεσμία των δέκα ημερών από της κοινοποιήσεως του σημειώματος η υπόθεση θεωρείται μη περαιωθείσα. Συνεπώς για να αποφευχθεί ο έλεγχος η περαίωση πρέπει να γίνει το αργότερο εντός 10 ημερών από της επίδοσης σχετικής πρόσκλησης από τη Δ.Ο.Υ. ή από της υποβολής στη Δ.Ο.Υ. σχετικής αίτησης του ίδιου του επιτηδευματία. Σε κάθε περίπτωση είναι στη διακριτική ευχέρεια των φορολογουμένων η πρόθεση να κλείσουν τις εκκρεμείς φορολογικές τους υποθέσεις. Πάντως σύμφωνα με την ΠΟΛ 1017 που εστάλη στις Εφορίες και δια της οποίας δίνονται οδηγίες για την ορθή περαίωση των χρήσεων 2000 - 2006, να επισημανθεί ότι δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις τους όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2008 εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις.
Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί κάποια από αυτές τις δηλώσεις σε ενδιάμεση χρήση, η συγκεκριμένη χρήση και οι επόμενες αυτής εξαιρούνται της ρύθμισης. Όμως μπορούν να υπαχθούν οι προηγούμενες εκκρεμείς περίοδοι αυτής της χρήσης.
ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΑΥΤΟΠΕΡΑΙΩΣΗ
Στο μεταξύ να σημειώσουμε πως και φέτος όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα
να κλείσουν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με τη συνοπτική διαδικασία της «αυτοπεραίωσης». Αυτό μπορεί να γίνει όταν υποβάλλουν το νέο έντυπο Ε3 μαζί με το Ε1 της φορολογικής δήλωσης από την 1η Απριλίου, πλέον αφού δόθηκε παράταση ενός περίπου μήνα. 
 Η διαδικασία της «περαίωσης χωρίς έλεγχο» θα εφαρμοστεί για όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιες ακαθάριστες αμοιβές μέχρι 150.000 ευρώ. Το νέο έντυπο Ε3, που έχει ταχυδρομηθεί ήδη στις Εφορίες της Λάρισας, περιλαμβάνει στην τρίτη σελίδα του τον πίνακα Ι’, τον οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν όσοι δικαιούνται και επιθυμούν την «αυτοπεραίωση». (Πάντως η μόνη αλλαγή που έχει το φετινό έντυπο σε σχέση με το περσινό είναι η αναφορά στα πληροφοριακά στοιχεία που αναγράφουν οι εκμεταλλευτές αυτοκινήτων Δ.Χ. και ειδικών περιπτώσεων, στους πίνακες ΙΕ και ΙΣΤ της τέταρτης σελίδας).
Σχετικά με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, οι υπαγόμενοι επιτηδευματίες απαλλάσσονται από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους, αρκεί να προσδιορίσουν οι ίδιοι τα καθαρά κέρδη του 2008 όχι μόνο λογιστικά (με αφαίρεση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδά τους) αλλά και εξωλογιστικά, δηλαδή με πολλαπλασιασμό των ακαθάριστων εσόδων επί το μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους της ασκούμενης δραστηριότητας.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass