ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩ - ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ 1,5%

Κατά 50 € μειώνονται οι δόσεις των στεγαστικών

* Κερδισμένοι όσοι έχουν πάρει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο - Χαμένοι οι καταθέτες

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2009 2:41 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:28
 Χαμηλότερες δόσεις κατά 50 ευρώ περίπου το μήνα φέρνει σε χιλιάδες Λαρισαίους που αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει στο 1,5%, από 2%, το επιτόκιο του ευρώ. Η μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,50%, στα χαμηλότερα επίπεδα από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος το 1999, μαζί με τη σταδιακή αποκλιμάκωση του euribor (έφτασε στο 1,75%), δίνει «ανάσα» σε χιλιάδες νοικοκυριά, δημιουργώντας ελπίδες αναθέρμανσης και στο δοκιμαζόμενο κλάδο της οικοδομής.Από την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου (να θυμίσουμε πως από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και σήμερα το επιτόκιο του ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 2,75%, από το 4,25% στο 1,5%) υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι έχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο και μεγάλοι χαμένοι όσοι έχουν τραπεζικές καταθέσεις… Επίσης στους κερδισμένους είναι όσοι έχουν επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια αφού οι τράπεζες άρχισαν ήδη να ενσωματώνουν στα προϊόντα τους τη νέα μείωση της ΕΚΤ, όπως η Eθνική και η Αττικής και να διαφημίζουν νέα στεγαστικά προγράμματα όπως η ΑΤΕ.
Όσον αφορά στα κέρδη, οι πιο ευνοημένοι δανειολήπτες είναι όσοι αποπληρώνουν πρόγραμμα στέγης με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Πρόκειται για πελάτες στους οποίους οι τράπεζες «είδαν» το τελευταίο πεντάμηνο τις μηνιαίες δόσεις τους να μειώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που πλήρωναν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. 
Η υποχώρηση των δύο επιτοκίων, βασικού και διατρεπεζικού, άνω του 50% μέσα σε έξι μήνες, μεταφράζεται σε μέση μείωση των τόκων ενός στεγαστικού δανείου που είναι συνδεδεμένοι με αυτά της τάξεως του 40% και της συνολικής δόσης του 30%. Πρόκειται για αξιοσημείωτη ελάφρυνση στον μηνιαίο προϋπολογισμό ενός ζευγαριού μισθωτών, οι οποίοι εφόσον δεν χάσουν τη δουλειά τους θα βγούν αλώβητοι από την κρίση.
ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ
Για να γίνει αντιληπτή η ωφέλεια που έχει ένα νοικοκυριό, αρκεί ένα παράδειγμα.
Έστω ένα δάνειο της τάξεως των 150.000 ευρώ, 25ετούς διάρκειας, που ελήφθη στις αρχές του 2008 με επιτόκιο Εuribor τριών μηνών πλέον περιθωρίου 1,5%. Το τελικό επιτόκιο στην αρχή της σύμβασης ανερχόταν σε 5,9% και η μηνιαία δόση σε 960 ευρώ. Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν τα επιτόκια είχαν φθάσει στα ύψη, η δόση αυξήθηκε ως και στα 1.050 ευρώ και τώρα με τη νέα μείωση θα υποχωρήσει στα 710 ευρώ. Δηλαδή οι μηνιαίες καταβολές στην τράπεζα θα έχουν μειωθεί κατά 250 ευρώ σε σχέση με την αρχική περίοδο λήψης του δανείου και κατά 340 ευρώ έναντι του υψηλού που κατεγράφη το τελευταίο τρίμηνο του 2008.
 Ας πάρουμε άλλο παράδειγμα. Από την Τετάρτη 11 Μαρτίου που θα τεθεί σε ισχύ το νέο επιτόκιο της ΕΚΤ, η δόση στεγαστικού δανείου ύψους 200.000 ευρώ, 20ετούς διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο 3% σήμερα (ΕΚΤ 1,5%+ 1,5 μονάδες περιθώριο) η δόση του μειώνεται στα 1.110 ευρώ, από τα 1.160 ευρώ που ήταν με επιτόκιο 3,5%.
Αν το επιτόκιο του δανείου είναι 2,5% (ΕΚΤ 1,5% +περιθώριο 1 μονάδα), τότε η δόση θα διαμορφωθεί στα 1.060. Και αν η ΕΚΤ, προχωρήσει σε νέα μείωση κατά 0,5% όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο Τρισέ τότε η δόση θα μειωθεί στα 1.010 ευρώ. Ανάλογη υποχώρηση θα εμφανίσουν και οι δόσεις στα στεγαστικά δάνεια που έχουν εκταμιευθεί με επιτόκιο αναφοράς το euribor τριμήνου. Στεγαστικό δάνειο ύψους 200.000 ευρώ, 20ετούς διάρκειας που είχε δόση 1.550 ευρώ στις αρχές Οκτωβρίου (επιτόκιο 7% = euribor τριμήνου +2 μονάδες περιθώριο), τώρα που το επιτόκιο υποχώρησε στο 3,75% (euribor τριμήνου 1,75%+2 μονάδες περιθώριο) η δόση έχει μειωθεί στα 1.186 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι μείωση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα, «μεταφράζεται» σε μείωση της μηνιαίας δόσης κατά 50 ευρώ για ένα στεγαστικό 200.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια και κυμαινόμενο επιτόκιο. Αντίθετα με τους δανειολήπτες που κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων οι καταθέτες χάνουν και πάλι. Τα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας έχουν υποχωρήσει κάτω από το 4%, ενώ τα επιτόκια Ταμιευτηρίου δεν ξεπερνούν το 1%, με κάποιες εξαιρέσεις. 
Αντίθετα με τους δανειολήπτες που κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων οι καταθέτες χάνουν και πάλι. Τα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας έχουν υποχωρήσει κάτω από το 4%, ενώ τα επιτόκια Ταμιευτηρίου δεν ξεπερνούν το 1%.  
Σε κάθε περίπτωση η πτώση του επιτοκίου δίνει το έναυσμα για νέες προσφορές στα στεγαστικά. Ηδη η ΑΤΕBank, πριν ακόμη ανακοινωθεί η μείωση του επιτοκίου, έδωσε το στίγμα της στη στεγαστική πίστη καθώς λανσάρει τη νέα έκδοση του προγράμματος «Στέγη-Τρίποντο», με προνομιακό σταθερό επιτόκιο για τον πρώτο χρόνο 3,95%, και για τα επόμενα 4 χρόνια το επιτόκιο είναι επίσης σταθερό προκαθορισμένο στο 5,70%. Μετά τη λήξη της σταθερής περιόδου το επιτόκιο μετατρέπεται σε κυμαινόμενο και συνδέεται με το euribor μήνα πλέον περιθωρίου. Η διάρκεια του δανείου φτάνει τα 40 χρόνια, ενώ παρέχεται και περίοδος χάριτος μέχρι 2 χρόνια. Επίσης η ΑΤΕ με το πρόγραμμα «Στέγη Ευρωπαϊκό 2009» προσφέρει τα εξής σταθερά επιτόκια: 3ετίας από 5,20%, 5ετίας από 5,45%, 10ετίας από 5,65%, 15ετίας από 5,90% και 20ετίας από 6%.
Χθες η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι μειώνει κατά 0,5 της μονάδας τα επιτόκια στα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, όπως και τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών. Παράλληλα προχώρησε σε μεσοσταθμική μείωση κατά 0,20 της μονάδας τα επιτόκια στις καταθέσεις ταμιευτηρίου.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass