ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΜΒΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή η αυριανή

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2009 2:45 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:31
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, στις 15 Μαρτίου, ο Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου έδωσε στη δημοσιότητα σειρά από χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές, οι οποίες έχουν ως εξής:
* Οι γνωστές και εδραιωμένες εταιρίες είναι πιθανότατα το ίδιο αξιόπιστες στο Διαδίκτυο, όσο και στην πραγματική ζωή. Σε μια αξιόπιστη εμπορική ιστοσελίδα υπάρχει πάντα ξεκάθαρος προσδιορισμός της εταιρίας με το όνομά της, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, στοιχεία επικοινωνίας κλπ.
* Σε μια αξιόπιστη ιστοσελίδα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος ή των υπηρεσιών που παρέχονται, είναι σαφή και εύκολα προσβάσιμα.
* Πριν προβούμε σε μια εμπορική συναλλαγή, αναζητούμε τους όρους χρήσης, οι οποίοι στις αξιόπιστες ιστοσελίδες είναι εύκολα προσβάσιμοι και διαφανείς. Τους διαβάζουμε προσεκτικά!
* Εξετάζουμε αν στην τιμή του προϊόντος που αγοράζουμε, περιλαμβάνονται όλες οι τυχόν χρεώσεις (φόροι, μεταφορικά έξοδα κλπ.).
* Στις αξιόπιστες εμπορικές σελίδες οι παραγγελίες μας επιβεβαιώνονται με e-mail και διατηρούμε το δικαίωμα ανάκλησής τους.
* Όταν βρισκόμαστε σε κάποια φόρμα παραγγελίας και πριν καταχωρήσουμε οποιοδήποτε στοιχείο μας, βεβαιωνόμαστε ότι είμαστε όντως στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας, ότι στο κάτω μέρος του προγράμματος πλοήγησης (browser) υπάρχει ένα λουκετάκι και ότι η διεύθυνση αρχίζει με https://.
* Δεν «κλικάρουμε» με το ποντίκι μας σε διευθύνσεις ιστοχώρων, που μας δίνονται σε ύποπτα e-mails ή e-mails, τα οποία λαμβάνουμε από άγνωστες πηγές, γιατί ενδέχεται να μας κατευθύνουν σε εικονικές ιστοσελίδες, που μοιάζουν με την πρωτότυπη της εταιρίας από όπου απατεώνες θα προσπαθήσουν να μας αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα. Για αυτό, γράφουμε πάντα από μόνοι μας στο πρόγραμμα πλοήγησης (browser) την διαδικτυακή διεύθυνση (URL) της εταιρίας που θέλουμε να επισκεφθούμε.
* Αποφεύγουμε να κάνουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους (π.χ. από Ίντερνετ καφέ). Επίσης, αν περισσότεροι από ένας χρήστης έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή που χρησιμοποιούμε, καλό θα ήταν να απενεργοποιήσουμε τη δυνατότητα απομνημόνευσης κωδικών του browser μας και πριν φύγουμε από τον υπολογιστή, να σβήσουμε το ιστορικό πλοήγησης (history) και τα cookies.
* Φυλάσσουμε τους κωδικούς μας σε ασφαλές μέρος. Δεν χρησιμοποιούμε για κωδικό ονόματα οικείων μας, ημερομηνίες γέννησης, επετείων κλπ., που εύκολα μπορεί να μαντέψει κανείς.
* Αν έχουμε επιφυλάξεις για τη χρήση πιστωτικής κάρτας για τις ηλεκτρονικές μας συναλλαγές, μπορούμε να προμηθευτούμε μια από τις προπληρωμένες κάρτες, που κυκλοφορούν στην αγορά και στις οποίες ελέγχουμε οι ίδιοι το ανώτατο χρηματικό όριο συναλλαγών.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass