ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕ

Στη «συντήρηση» έμποροι και καταναλωτές

* Ημερίδα για το ΤΕΜΠΜΕ στη Λάρισα με πρωτοβουλία του ΕΣΛ * Δύσκολοι καιροί για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ (ΤΑΕ) – Κινδυνεύει με κατάσχεση το κτίριο της πανελλήνιας Ομοσπονδίας στην Αθήνα

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2009 2:45 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:32
Στη «συντήρηση» παραμένουν έμποροι, αλλά και καταναλωτές, καθώς και οι δύο περιορίζουν τις αγορές τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με όσο το δυνατόν λιγότερες «απώλειες» τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, που στη χώρα μας εκδηλώθηκε με απότομη απώλεια του ρευστού από σχεδόν όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας. Οι έμποροι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον… καιρό, προκειμένου να ανακάμψει η ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού, μιας και, όπως, λένε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν φαίνεται καν αχτίδα φωτός. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΣΛ και γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ, Νίκος Τζίκας εμφανίζεται αισιόδοξος αναφορικά με την εξέλιξη του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ, για το οποίο μάλιστα, στα τέλη Μαρτίου θα γίνει και εκδήλωση στη Λάρισα.
Ο κ.Τζίκας επισήμανε πως το τρέχον διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το σύνολο του εμπορικού κόσμου, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει σε συγκρατημένες και επιλεγμένες παραγγελίες για τη νέα σεζόν, προσπαθώντας να περιορίσουν τα έξοδα, χωρίς να προβούν σε απολύσεις. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ίδιος, «από τις 15 Φεβρουαρίου ως τις 15 Μαρτίου δεν κουνήθηκε φύλλο στην αγορά», ενώ τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα μέχρι στιγμής.
Οι έμποροι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην ερχόμενη επέτειο της 25ης Μαρτίου και στις πασχαλινές γιορτές, προκειμένου να ανέβει το ηθικό των καταναλωτών και να κάνουν, έστω και μόνον τις απαραίτητες αγορές, σε διαφορετική περίπτωση, οι εκτιμήσεις είναι πως κάποιοι θα βγουν απ’ το παιχνίδι. Εξαιρετικά ασφυκτικές συνθήκες δημιουργεί και το θέμα των ακάλυπτων επιταγών στην αγορά, ζήτημα για το οποίο ο κ.Τζίκας εμφανίστηκε πολύ απαισιόδοξος και για τον Μάρτιο.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Στο μεταξύ, εκδήλωση για το ΤΕΜΠΜΕ και το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας την Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009, στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Divani, παρουσία του ειδικού γραμματέα του ΥΠΑΝ, Ελευθέριου Σταυρόπουλου, του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Εγγυοδοσίας, Νικόλαου Δομένικου και του προέδρου της ΕΣΕΕ, Δημήτρη Αρμενάκη.
Ο κ.Τζίκας επισήμανε ότι οι έμποροι πιέζουν την κυβέρνηση ώστε να εφαρμοστεί πανελλαδικά ο όρος για θετικό αποτέλεσμα συμψηφισμένης τριετίας, προκειμένου να μπορεί να ενταχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα (κι όχι τρεις κερδοφόρες χρήσεις που είναι μέχρι στιγμής, ενώ σημειώνεται ότι εξαιρέθηκαν οι πυρόπληκτες περιοχές, καθώς και οι περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν επεισόδια και καταστροφές), ενώ ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα εγκριθεί από την Κομισιόν το αίτημα για τα επιπλέον 100 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο.
ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ
Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ (ΤΑΕ), των οποίων οι συντάξεις, κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα 600-700 ευρώ το μήνα, ενώ υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που η σύνταξη από το εν λόγω ταμείο μόλις που φτάνει στα 450 ευρώ. Όπως ανέφερε στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ν.Λάρισας του φορέα, Ευάγγελος Βοζαλής, παρόλο που υποτίθεται ότι το ΤΑΕ έχει ενοποιηθεί με τα ΤΕΒΕ και ΤΣΑ, οι διαφορές στις συντάξεις εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών φτάνουν μέχρι και στο 20% -και δεν υπάρχει κάτι νεότερο για το θέμα της εξίσωσής τους.
Παράλληλα, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχει βρεθεί η πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΤΑΕ), καθώς εξυπηρετεί με πολύ μεγάλη καθυστέρηση το δάνειο που έχει λάβει για την απόκτηση κτιρίου και γραφείων της στην Αθήνα, με αποτέλεσμα αυτό να κινδυνεύει να κατασχεθεί. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, εφαρμοζόταν ένα σύστημα κράτησης 3 ευρώ και 1,5 ευρώ αντίστοιχα από τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα κάθε συνταξιούχου του φορέα, κάθε χρόνο. Από το ποσό που συγκεντρωνόταν, ένα ποσοστό 20% πήγαινε στην Ομοσπονδία, ενώ το υπόλοιπο μοιραζόταν στους ανά την Ελλάδα Συλλόγους, ώστε να πραγματοποιούνται κάποιες εκδηλώσεις και να δίνονται κάποιες παροχές. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή προσβλήθηκε κάποια στιγμή από διαφωνούντα μέλη, με αποτέλεσμα να διακοπεί. Αυτό είχε σαν συνέπεια να μην έχει πλέον πόρους από πουθενά η Ομοσπονδία, ούτε οι Σύλλογοι, ενώ ανοιχτό παραμένει και το θέμα της αποπληρωμής του δανείου για το κτίριο στην Αθήνα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass