ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΛΙΜΝΑΖΟΝ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΣΦΑΙΡΑ, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΟΣ

Σε «παγίδα ρευστότητας» η παγκόσμια οικονομία

* Σε λάθος κατεύθυνση οι πολιτικές που υιοθετεί η ΕΕ – Δογματικά προσηλωμένοι στην ενίσχυση του κεφαλαίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες – Χρειάζεται ενίσχυση της κατανάλωσης, μέσω στήριξης των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2009 3:20 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:32
Για το φαινόμενο, που στην επίσημη οικονομική θεωρία ονομάζεται «παγίδα ρευστότητας», στην οποία το χρήμα παραμένει λιμνάζον στη χρηματοπιστωτική σφαίρα, έκανε λόγο ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του ΕΜΠ, Γιάννης Μηλιός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως οι πολιτικές που υιοθετούν σε κεντρικό επίπεδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες πόρρω απέχουν από το να αντιμετωπίσουν την κρίση –αντίθετα, όπως υποστήριξε, το να προσπαθείς να αντιμετωπίσεις την παγίδα ρευστότητας, που είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της εν λόγω κρίσης, με αντιπληθωριστικές πολιτικές, όπως η συγκράτηση των ελλειμμάτων και του χρέους, αποβαίνει καταστροφικό. Ο ίδιος σημείωσε πως το «αντίδοτο» είναι η πλήρης αναδιάρθρωση των δαπανών, με στόχο την ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ώστε να επανέλθει ο κύκλος της κατανάλωσης.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες το απόγευμα η Αυτόνομη Ριζοσπαστική Παρέμβαση (ΑΡΠΑ) Οικονομολόγων Θεσσαλίας, στην αίθουσα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, μιλώντας στους εκπροσώπους Τύπου, ο κ.Μηλιός σημείωσε μεταξύ άλλων πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται πολύ δογματικά προσηλωμένοι στην ευημερία του κεφαλαίου, σε σημείο που να εκδηλώνουν μέχρι και ταξικό μίσος προς οποιαδήποτε κοινωνική τάξη, που βρίσκεται στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια. «Είναι σαν να καίγεται το δάσος και να φέρνουν περισσότερο οξυγόνο», είπε χαρακτηριστικά.
Θα έπρεπε, αντιθέτως, να υιοθετηθεί μια διαφορετική πολιτική, που να επιτρέπει χαλάρωση των ελλειμμάτων και των χρεών, κυρίως μέσω μιας ριζικής αναδιάρθρωσης των δημοσίων δαπανών, με κύριο στόχο την ενίσχυση της κατανάλωσης στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
«Όταν ο πρώην πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, βγαίνει και παραδέχεται λανθασμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν, δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο δεν είναι έτοιμοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μπουν σε μια διαδικασία αυτοκριτικής», ανέφερε.
ΜΙΚΡΟ ΟΦΕΛΟΣ
Τα μέτρα που λαμβάνονται και σε εγχώριο επίπεδο θα έχουν πολύ μικρό αποτέλεσμα, καθώς επίσης δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την «παγίδα ρευστότητας» και στη χώρα μας, εκτίμησε ο κ.Μηλιός, ενώ τόνισε πως το γεγονός της ραγδαίας υποχώρησης του πληθωρισμού (αποπληθωρισμός) –βρισκόμαστε στα χαμηλότερα επίπεδα 40ετίας- καθώς και η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ, από τους ρυθμούς του 3,5% - 4% των προηγούμενων ετών έχουν άμεση επίπτωση στην απασχόληση.
ΛΑΘΟΣ
Σύμφωνα με τον καθηγητή, έχουν κλονιστεί κεντρικοί μύθοι, με κυρίαρχο εκείνον που αναφέρει ότι οι αγορές έχουν την ικανότητα αυτορύθμισης, ενώ αποδεικνύεται ότι οι κεντρικές κυβερνήσεις δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν αυτή την κρίση. Όσο για τον άλλο μύθο, που συνδέει την όποια οικονομική κρίση με εκδήλωση πολέμου παγκόσμιας κλίμακας, ο κ.Μηλιός σημείωσε χαρακτηριστικά πως είναι εύκολη απάντηση να γίνεται μια τέτοια σύνδεση, όπως έγινε με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που συνδέθηκε με το κραχ του 29 –λανθασμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή.
ΕΞΟΔΟΣ
Ο κ.Μηλιός επισήμανε ότι είναι άδηλο το πόσο θα διαρκέσει η τρέχουσα οικονομική κρίση, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Όσο για το τι συνθήκες –κοινωνικοπολιτικές- θα επικρατήσουν προς την πορεία εξόδου από την κρίση, σύμφωνα με τον καθηγητή, τα πιθανά σενάρια είναι δύο: είτε θα υπάρξει μια άνοδος των εθνικιστικών τάσεων, είτε θα υπάρξει μια συσπείρωση προς πιο προοδευτική κατεύθυνση. «Η κρίση παρέχει στις δυνάμεις της εργασίας για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες τη δυνατότητα να παρέμβουν για να αλλάξουν τους συσχετισμούς και να επιβάλλουν λύσεις που διασφαλίζουν τα δικά τους συμφέροντα, απέναντι στο κεφάλαιο», σημείωσε. Ο ίδιος επισήμανε πως δεν ήταν καθόλου τυχαία τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου –«ήταν μια κραυγή της νεολαίας, το “φτάνει πια”», κατέληξε.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass