ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

«Διεκδικήστε χρήματα από τράπεζες…»

* Πολλοί Λαρισαίοι «ψάχνουν» τις συμβάσεις για να διαπιστώσουν αν πλήρωσαν μεγαλύτερες δόσεις

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2009 2:46 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:34
 Να διεκδικήσουν από τράπεζες, τα ποσά τόκων που παρανόμως καταχράστηκαν, συστήνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή σε όσους έλαβαν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο πριν από το 2003. Το θέμα για το οποίο αναφέρθηκε εκτενώς η «Ε» την περασμένη εβδομάδα, είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς μετά τη δικαίωση της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ σε βάρος τραπεζών που παρανόμως δεν απέδιδαν στους δανειολήπτες τη διαφορά που δικαιούνταν βάσει των μειώσεων των επιτοκίων της ΕKT έχει παρακινήσει πολλούς Λαρισαίους να «ψάξουν» τις δανειακές συμβάσεις για να διεκδικήσουν ό,τι τους αναλογεί…Ο κ. Ευάγγελος Ζερβέας παράλληλα καλεί την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να παρέμβει στα μέλη της για να επιστραφούν άμεσα στους δανειολήπτες τα εισπραχθέντα ποσά τόκων που εισέπραξαν από τη μη αναπροσαρμογή των κυμαινόμενων επιτοκίων συμβάσεων στεγαστικών δανείων από το 2003 κι έπειτα με βάση τη διακύμανση των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνηγόρου του καταναλωτή « η Ανεξάρτητη Αρχή έχει γίνει αποδέκτης αναφορών πολιτών-καταναλωτών κατά τραπεζών σχετικά με τη μη αναπροσαρμογή κυμαινομένων επιτοκίων συμβάσεων στεγαστικών δανείων από το 2003 κι έπειτα με βάση τη διακύμανση των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ, όπως ρητά ορίζεται στην ΠΔ/ΤΕ 2501/2002 (ΦΕΚ Α’ 277/18-11-2002).
Η εν λόγω τραπεζική πρακτική είχε ως συνέπεια να παραμένουν σταθερά και σε αρκετά υψηλά επίπεδα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων που είχαν συναφθεί πριν από το 2003 και έληγαν μεταγενέστερα, σε περιόδους κατά τις οποίες τα ευρωπαϊκά επιτόκια έπεφταν. Το μεγαλύτερο ζήτημα εντοπίζεται στις συμβάσεις στεγαστικών δανείων που επιδοτούνταν από το Ελληνικό Δημόσιο και από τον ΟΕΚ λόγω του ότι στις περιπτώσεις αυτές οποιαδήποτε τροποποίηση σύμβασης θα είχε ως αποτέλεσμα την έκπτωση από το ευεργέτημα της επιδότησης.
Ενόψει των παραπάνω, διαπιστώνεται ότι τα ποσά των τόκων που εισπράχθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες που ακολούθησαν την ανωτέρω πρακτική υπολογίστηκαν καταχρηστικά με επιτόκια ανώτερα των νομίμων κατά παράβαση του ν. 2251/1994 περί προστασίας των καταναλωτών και των αρχών της καλής πίστης και των χρηστών συναλλακτικών ηθών. Με την εν λόγω παράνομη συμπεριφορά τους, οι τράπεζες έγιναν αδικαιολόγητα πλουσιότερες εις βάρος της περιουσίας των καταναλωτών-δανειοληπτών, του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας κατά τα αντίστοιχα ποσά τόκων, όπως έχουν ήδη αποφανθεί και τα Ελληνικά Δικαστήρια.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ
Να θυμίσουμε πως οι τελευταίες δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν μετά από συλλογικές αγωγές της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ, δικαιώνει όλους εκείνους του δανειολήπτες που έβλεπαν τη δόση του δανείου τους να παραμένει υψηλή παρά τις αλλεπάλληλες μειώσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζες.
Τα ποσά μάλιστα που πρέπει να επιστρέψουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες μετά τις αγωγές σε ορισμένες υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ
Να εξηγήσουμε πως στις συμβάσεις των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο που είχαν χορηγηθεί μέχρι το 2003 οι τράπεζες δεν ανέφεραν κριτήρια ή δείκτες, με βάση τα οποία θα έπρεπε να διακυμαίνεται το επιτόκιο των δανείων. Το γεγονός αυτό το εκμεταλλεύτηκαν για να διαμορφώνουν κατά βούληση τα επιτόκια, τα οποία κρατούσαν αδικαιολόγητα σε υψηλότερα επίπεδα. Εν ολίγοις όσο η ΕΚΤ αύξανε τα επιτόκια, αύξαναν και οι τράπεζες τα επιτόκια αλλά όταν η ΕΚΤ τα μείωνε, αυτές κρατούσαν τα επιτόκια σταθερά!
Ο μονομερής αυτός προσδιορισμός του κυμαινόμενου επιτοκίου κρίθηκε, όμως με αποφάσεις ανώτερων δικαστηρίων αλλά και του Αρείου Πάγου καταχρηστικός. Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις, οι τράπεζες θα έπρεπε να αναφέρουν στις συμβάσεις τους συγκεκριμένα, εύλογα για τον καταναλωτή, κριτήρια με βάση τα οποία θα διακυμαίνεται το επιτόκιο του δανείου. Το ζήτημα αποκτά εξαιρετική σημασία τόσο για τους δανειολήπτες της περιόδου 2001-2003, οπότε υπήρξε ραγδαία πτώση των επιτοκίων όσο και για την τωρινή περίοδο που τα κυμαινόμενα επιτόκια συνεχώς πέφτουν.
Πλήθος καταναλωτών προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να τους επιστραφούν τα ποσά των τόκων που αδικαιολόγητα κατέβαλαν εξαιτίας της μη (επαρκούς) μείωσης των επιτοκίων. Ήδη έχουν εκδοθεί συνολικά 20 δικαστικές αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Αθηνών (ενδεικτικά 52/2009, 164/2009, 294/2009, 470/2009, 604/2009, 605/2009, 646/2009) και του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (απόφαση 346/2009) που όλες δικαιώνουν στο ακέραιο τους δανειολήπτες. Όλες δέχονται, ειδικότερα, ότι ακόμη και αν οι τράπεζες δεν αναφέρουν στις συμβάσεις στεγαστικών δανείων κριτήρια διακύμανσης του επιτοκίου, θα πρέπει το επιτόκιο να παρακολουθεί τις διακυμάνσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Να αναφέρουμε επίσης πως αποζημίωση δικαιούνται και όσοι έχουν ήδη τα τελευταία χρόνια μεταφέρει ή πέτυχαν να τροποποιήσουν τα δάνειά τους. Πέραν της επιστροφής ποσών οι δανειολήπτες δικαιούνται μάλιστα να έχουν σήμερα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που οι ίδιοι πληρώνουν ή ακόμη και από αυτό που προσφέρουν οι τράπεζες στις νέες τους χορηγήσεις.
Οσοι θέλουν να επικοινωνήσουν με την ΕΚΠΟΙΖΩ για περισσότερες πληροφορίες το τηλ. είναι 210 330.44.44, το e-mail: info@ekpizo.gr και η ιστοσελίδα www.ekpizo.gr.
Για επικοινωνία με το Συνήγορο του Καταναλωτή, τηλ.: 210 6460862, 210 6460814, 210 6460612, 210 6460734, 210 6460458, Fax.: 210 6460414, e-mail: grammateia@synigoroskatanaloti.gr.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass