ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

Ενεργειακά σπίτια στην ΑΝΕΜΗ

* Σημαντική εκδήλωση από τις «Οικιστικές Αναπτύξεις» στις 9 Απριλίου

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2009 3:10 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:35
Η εταιρία «Οικιστικές Αναπτύξεις» προχώρησε στη δημιουργία της γειτονιάς ΑΝΕΜΗ ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες στεγαστικές ανάγκες, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, οι οποίες σε συνδυασμό με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη λειτουργίας ενεργειακά σχεδιασμένων κτιρίων στο μέλλον, τόσο από οικονομικής όσο και από κοινωνικής άποψης. Τα κάθε σπίτι στη γειτονιά ΑΝΕΜΗ έχουν σχεδιαστεί με βάση τις αρχές της περιβαλλοντικής και βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και ως εκ τούτου στοχεύει:
* Στην επίτευξη θερμικής άνεσης καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό συνεπάγεται την επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας, υγρασίας, ταχύτητας αέρα κλπ. εντός του κτιρίου με φυσικό τρόπο, χωρίς την σημαντική χρήση πρόσθετων ενεργειακών συστημάτων.
* Στην επίτευξη οπτικής άνεσης και βελτιστοποίησης του φυσικού φωτισμού στο κτίριο. Έτσι το κτίριο παρουσιάζει εξαιρετικό φυσικό φωτισμό σε όλη του την έκταση, αποφεύγονται τα προβλήματα θάμβωσης, βελτιώνεται η θέα και μειώνεται η χρήση του τεχνικού φωτισμού.
* Στην ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου τόσο κατά την χειμερινή όσο και κατά την θερινή περίοδο.
* Στην βελτιστοποίηση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα του κτιρίου, ώστε να μην απειλείται η υγεία και η ποιότητα ζωής των ενοίκων από την χρήση ακατάλληλων υλικών και συστημάτων η από την έλλειψη σωστού αερισμού του κτιρίου.
Η επίτευξη των παραπάνω στόχων γίνεται δυνατή μέσα από την λεπτομερή μελέτη και την βελτιστοποίηση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής ποιότητας του κτιρίου, όπως και στη χρήση οικολογικών υλικών χωρίς εκπομπές που απειλούν την υγεία. Οι προδιαγραφές του είναι κατά πολύ υψηλότερες εκείνων που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Συγκεκριμένα:
- Θερμοδιακοπτώμενα κουφώματα αλουμίνιου.
- Ειδικούς υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής Low-E. Διατηρούν καλύτερα την εσωτερική θερμοκρασία και περιορίζουν τις απώλειες στο μέγιστο δυνατό βαθμό σε σύγκριση με τους συνήθεις διπλούς υαλοπίνακες. 
- Αυξημένη θερμομόνωση σε τοίχους και οροφή.
- Τοποθέτηση σκίαστρων στα ανοίγματα, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη.
- Χρήση οικολογικών υλικών χωρίς εκπομπές που απειλούν την υγεία.
- Εγκατάσταση εναλλάκτη, ανάκτησης θερμότητας με αντίστοιχο σύστημα αγωγών, για την διατήρηση ευχάριστης θερμοκρασίας εντός της κατοικίας, όλες τις εποχές του χρόνου. 
Ουσιαστικά προσφέρεται η δυνατότητα συνεχούς εξαερισμού του εσωτερικού της κατοικίας με ταυτόχρονη προσαγωγή φρέσκου αέρα υψηλής θερμικής ενέργειας.
Ο εναλλάκτης σε συνδυασμό με την χρήση οικολογικών υλικών συμβάλλουν αποφασιστικά στην διαμόρφωση υγιεινού περιβάλλοντος με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
- Επιπλέον όλα τα κτίρια είναι στραμμένα στο Νότο, διαθέτουν μεγάλα ανοίγματα προς Νότο και μικρά προς Βορρά.
- Επίσης διαθέτουν κήπο εξαιρετικά διαμορφωμένο με γκαζόν, δέντρα, φυτά, πέργκολα, διαχωριστικό με φύτευση και αυτόματο σύστημα στάγδην άρδευσης για ελεγχόμενη ροή νερού. Τα στοιχεία αυτά συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωση του μικροκλίματος γύρω από την κατοικία.
- Τέλος οι ενεργειακές μελέτες βελτιστοποίησαν το κτιριακό κέλυφος, τον φυσικό φωτισμό και αερισμό καθώς και την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Παράλληλα, κατέληξαν στην υιοθέτηση ειδικών ενεργειακών λύσεων που εξασφαλίζουν την ιδιαίτερα αυξημένη ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, σε σχέση με μια συμβατική κατοικία, πέραν των άλλων, παρέχεται εξασφαλισμένη μείωση των αναγκών για θέρμανση και για κλιματισμό. Έτσι, ενώ η συνολική ενεργειακή κατανάλωση ενός συμβατικού κτιρίου κυμαίνεται στις 100 kWh/m2/έτος (κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά έτος), εκείνα της Ανέμης περιορίζονται στις 40 kWh/m2/έτος, δηλαδή μειωμένη κατά 60%!
   Ταυτόχρονα εξασφαλίζονται πολύ χαμηλότερες εσωτερικές θερμοκρασίες (κατά 4ο C έως 5ο C) στο εσωτερικό της κατοικίας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς να καθιστούν αναγκαία τη χρήση κλιματιστικών. Λόγω της εξαιρετικά χαμηλής ενεργειακής της κατανάλωσης η κατοικία στην Ανέμη κατατάσσεται στη βέλτιστη ενεργειακή στάθμη Α+, σύμφωνα με τη νέα ενεργειακή νομοθεσία, εξασφαλίζοντας εξαιρετικά μικρό ενεργειακό κόστος για τους οικιστές, παράλληλα με τη βέλτιστη ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος του σπιτιού τους.
 Η ενεργειακή και περιβαλλοντική απόδοση των κατοικιών στην ΑΝΕΜΗ πιστοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο αφού αξιολογήσει την κάθε κατοικία χωριστά, με τα πιο σύγχρονα επιστημονικά μέσα (κάμερα υπέρυθρων, συσκευές αέριων δεικτών κλπ.), της χορηγεί ενεργειακό πιστοποιητικό με την υψηλότερη βαθμονόμηση εξασφαλίζοντας όλα τα παραπάνω.
Έτσι η εταιρία «Οικιστικές Αναπτύξεις» συμβάλλει, με το δικό της τρόπο, στη συνολική προσπάθεια για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, την προώθηση της οικολογικής συνείδησης και της ποιότητας ζωής. Συμβαδίζει έγκαιρα με τα προβλεπόμενα στη νέα οδηγία της Ε.Ε. για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, έστω και εάν η οδηγία δεν έχει ακόμη υποχρεωτική εφαρμογή. Για την ανάδειξη των παραπάνω θεμάτων πραγματοποιείται ειδική εκδήλωση για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στη Λάρισα, την Πέμπτη 9 Απριλίου 2009, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, με πρωτοβουλία της εταιρίας «Οικιστικές Αναπτύξεις». Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η «Ελευθερία» και χορηγοί οι εταιρίες «EXALCO» και «ΒΛΑΧΟΣ Monotiki». Για περισσότερες πληροφορίες στο site www.oikistikes.gr 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass