ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ «ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ»

Εκδήλωση για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

* Συντονιστής ο πρόεδρος της ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος

Δημοσίευση: 08 Απρ 2009 3:30 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:45
Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον «Περιβαλλοντικό σχεδιασμό και την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων» διοργανώνεται αύριο στη Λάρισα από την εταιρία ακινήτων «Οικιστικές Αναπτύξεις». Πρόκειται για μια ειδική σε θεματολογία εκδήλωση, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων, στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης της Λάρισας – Μουσείο
Ι.Γ. Κατσίγρα, με στόχο να προβληματίσει και να συμβάλει στην πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.
Στην εκδήλωση, το συντονισμό της οποίας θα έχει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιάννης Αλαβάνος, θα μιλήσουν για το θέμα πρόσωπα με άριστη γνώση των παραμέτρων του, με απώτερο σκοπό:
* Την ανάδειξης του ενεργειακού και περιβαλλοντικού προβλήματος του δομημένου χώρου στην Ελλάδα και στην περιοχή του θεσσαλικού κάμπου ειδικότερα.
* Την πληροφόρηση γι αυτά που γίνονται και αυτά που δεν γίνονται προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και του περιορισμού εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό θα αναλυθεί η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ενεργειακές επιδόσεις των κτιρίων (2002/91/ΕΚ -EPBD 2003) και η αντίστοιχη ελληνική νομοθεσία, οι οποίες διαμορφώνουν τα νέα δεδομένα και τις προοπτικές στον κατασκευαστικό τομέα.
Συγκεκριμένα ομιλητές θα είναι οι κ.κ.:
* Μάνθος Σανταμούρης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Φυσικής
* Αντώνης Μαρίνος, σύμβουλος Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης
* Αγις Παπαδόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός, αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. και
* Κωστής Σκρουμπέλος, αρχιτέκτονας μηχανικός
 Για να γίνει κατανοητό το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η εκδήλωση αρκεί να αναφέρουμε πως ο κτιριακός τομέας στη χώρα μας ευθύνεται για το ένα τρίτο περίπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και για το 40% περίπου της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Οι εκπομπές ρύπων αυξάνονται με ρυθμό 4% ετησίως, την στιγμή που η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων διογκώνεται.  Ενδεικτικά την περίοδο 2000-2005 η αύξηση ανήλθε στο 24%, που θεωρείται από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, αφενός μεν την σπουδαιότητα του κτιριακού τομέα στο όλο ενεργειακό φάσμα, αφετέρου δε το τεράστιο περιθώριο περιορισμού της σπατάλης ενέργειας και βελτίωσης των ενεργειακών τους επιδόσεων που υπάρχει.
Εξάλλου είναι γνωστό ότι στη χώρα μας έχουν γίνει έως σήμερα ελάχιστες ολοκληρωμένες και επιστημονικά μελετημένες προσπάθειες εφαρμογής της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας και της αντίστοιχης ελληνικής νομοθεσίας για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, πολύ περισσότερο δε στην ελληνική Περιφέρεια.
   Η εταιρία «Οικιστικές Αναπτύξεις» θέλοντας να συμβάλλει με τις δικές της δυνάμεις στη συνολική προσπάθεια της πολιτείας και του τεχνικού κόσμου στην εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαϊκής οδηγίας και των προβλεπομένων στην ελληνική νομολογία διατάξεων, δημιουργεί τη γειτονιά ΑΝΕΜΗ, στην Τερψιθέα Λάρισας (με 30 κατοικίες και ένα μικρό συγκρότημα καταστημάτων καθημερινών αναγκών), αποκλειστικά σχεδιασμένα βιοκλιματικά και με πιστοποιημένη ενεργειακή απόδοση,
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία «ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ», Θεοφράστου 60, 41335 Λάρισα. Τηλ.: 2410 619090. E-mail: oikan@otenet.gr.
 Να σημειώσουμε τέλος πως μετά το πέρας των ομιλιών θα γίνουν ερωτήσεις, παρεμβάσεις και θα διατυπωθούν συμπεράσματα και η εκδήλωση θα κλείσει με κοκτέιλ. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η εφημερίδα «Ελευθερία» και χορηγοί «EXALCO» και «ΒΛΑΧΟΣ Monotiki». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass