ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Νέα παράταση για τα ληξιπρόθρεσμα

Δημοσίευση: 08 Απρ 2009 3:33 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:45
  Και νέα προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου για να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους στην Εφορία και το Τελωνείο έχουν πλέον οι Λαρισαίοι φορολογούμενοι. Για να αντιμετωπιστεί η κατάρρευση των εσόδων το Υπουργείο Οικονομικών στο φορολογικό πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε προχθές στη Βουλή, ενσωμάτωσε τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μια ρύθμιση που ξεκίνησε πέρυσι τον Οκτώβριο και με αλλεπάλληλες παρατάσεις ολοκληρώνεται φέτος τον Ιούνιο. Και όλα αυτά τη στιγμή που η ανταπόκριση των φορολογουμένων είναι ιδιαίτερα μικρή.
Ενδεικτικά στις Εφορίες της Λάρισας αυτοί που έσπευσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους ήταν σε ποσοστό 30% και μάλιστα μικροοφειλέτες μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ. Οι μεγάλοι οφειλέτες, αυτοί που χρωστούν χιλιάδες ευρώ δεν φάνηκαν να συγκινούνται… 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, με δεδομένη την πρόθεση του υπουργείου να ενεργοποιήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό για να εισπράξει όσο το δυνατό περισσότερα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη (οφείλουμε να πούμε ωστόσο πως η Ομοσπονδία Φοροτεχνικών και επιχειρηματικοί φορείς ζητούσαν επιμόνων την παράταση της ρύθμισης) έστειλε χθες στις Εφορίες και το Τελωνείο Λάρισας την εγκύκλιο (ΠΟΛ 1049) με οδηγίες και διευκρινήσεις γύρω από τη ρύθμιση.
 Το ευνοϊκό της ρύθμισης είναι ότι σε εφάπαξ εξόφληση διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και 50% των πρόσθετων φόρων, προσαυξήσεων φόρου και προστίμων. Αν εξοφληθεί σε 2 ή 3 δόσεις διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, από 4 έως 6 δόσεις το 90%, από 7 έως 12 το 80%, από 13 έως 18 το 70% και από 19 δόσεις έως 24 το 60%. Με την αίτηση καταβάλλεται η πρώτη δόση (φτάνουν από 2 έως 24, με ελάχιστο 150 ευρώ ανά δόση) ή ολόκληρο το ποσόν σε εφάπαξ εξόφληση.
Συγκεκριμένα η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται με υποβολή σχετικής αίτησης του οφειλέτη μέχρι τις 30 Ιουνίου στη Δ.Ο.Υ ή στο Τελωνείο που είναι βεβαιωμένες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και με καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης ή της εφάπαξ πληρωμής (κατ’ επιλογή του οφειλέτη) την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Το ποσό της πρώτης δόσης θα είναι αυξημένο κατά ποσοστό 5% του υπαγομένου στη ρύθμιση κεφαλαίου, πλέον των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν στο ποσοστό αυτό.
ΠΟΙΟΙ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν:
* Οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008, ενώ μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, εφόσον το επιθυμεί ο οφειλέτης και το δηλώσει στην αίτησή του:
* Οι οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης.
* Οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής με παλαιότερες ρυθμίσεις.
* Οι οφειλές προσώπων που ευθύνονται μαζί με τον πρωτοφειλέτη για την καταβολή τους, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ευθύνη για το συνολικό ποσό βεβαίωσης (συγκεκριμένης εγγραφής).
* Οι κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών, δεδομένου ότι δεν πρόκειται περί συνυπευθυνότητας με τον οφειλέτη αλλά επιμεριστικής ευθύνης καταβολής σύμφωνα με το ποσοστό της κληρονομικής μερίδας.
 Με την υπαγωγή των χρεών στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης προβλέπεται αναστολή πλειστηριασμών, ποινικών διώξεων και μείωση προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν βεβαιωθεί μέχρι την ημέρα υποβολής της αίτησης.
Ωστόσο, δεν αναστέλλονται οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ούτε στις περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης, τα ποσά όμως που θα αποδίδονται από αυτές θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές.
Επίσης να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι πως η καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δόσης αυτής με τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων αυτής επέρχεται με τη μη καταβολή 3 συνεχών μηνιαίων δόσεων και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας, αυτό χορηγείται με διάρκεια ισχύος ενός μηνός.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass