ΣΕ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΜΑΪΟ ΚΑΙ ΙΟΥΝΙΟ, ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

Ξανά στους δρόμους οι επαγγελματοβιοτέχνες

* Σε κατάληψη του τοπικού παραρτήματος του ΟΑΕΕ προχωρά στις 28 Απριλίου η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ * Απώλειες μέχρι και 50% σε κατανάλωση-τζίρο «μετρούν» οι τοπικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Δημοσίευση: 08 Απρ 2009 3:34 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:45
Σε δεύτερο γύρο κινητοποιήσεων σε διάστημα λιγότερο από δέκα μήνες προσανατολίζονται οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι της Λάρισας, κίνηση που αναμένεται να λάβει πανθεσσαλικό χαρακτήρα. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινοβραδινή γενική συνέλευση της ΟΕΒΕ του νομού Λάρισας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν δύο κινητοποιήσεις, μία τον Μάιο και μία τον Ιούνιο –πριν από τις ευρωεκλογές. Στο μεταξύ, σε κατάληψη του τοπικού παραρτήματος του ΟΑΕΕ θα προχωρήσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, στις 28 Απριλίου.Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Κωνσταντίνο Καγκελάρη, οι απώλειες που καταγράφουν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εντάσσονται στον φορέα, εξαιτίας των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, φτάνουν μέχρι και 50% (σε τζίρο, κατανάλωση, εργασίες), ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχθεί ο κλάδος της οικοδομής.
Αιχμή του δόρατος των αιτημάτων των ΕΒΕ εξακολουθεί να παραμένει το θέμα του ασφαλιστικού τους φορέα ΟΑΕΕ, του οποίου τα ελλείμματα παραμένουν στο ύψος του μισού δισ. ευρώ σε ετήσια βάση –χωρίς να έχει λυθεί το θέμα της μόνιμης χρηματοδότησης από τα κρατικά κονδύλια, όπως ζητούν οι επαγγελματοβιοτέχνες.
ΜΕΙΩΣΗ
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων των ΕΒΕ, καθώς έχουν δει τους τζίρους και την κατανάλωση να υποχωρεί από 10% μέχρι και 50%, σε σχέση με το προ της κρίσης διάστημα. Οι λιγότεροι «χτυπημένοι» κλάδοι εμφανίζονται τα κομμωτήρια και τα αρτοποιεία, ενώ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής. Περίπου 30%-35% είναι οι απώλειες σε τζίρο και εργασίες για συνεργεία αυτοκινήτων και φανοποιεία, ενώ στο ίδιο περίπου ποσοστό κυμαίνονται οι απώλειες για τους βιοτέχνες επίπλων. Για μείωση της παραγωγής, έλλειψη ρευστότητας, κλείσιμο επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, έκανε λόγο ο κ.Καγκελάρης, επισημαίνοντας ότι η «καμπάνα» έχει χτυπήσει και στην πόλη της Λάρισας.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις και επαφές με τους φορείς σε πανθεσσαλικό επίπεδο, προκειμένου να καθοριστούν οι ημερομηνίες των κινητοποιήσεων, οι οποίες θα γίνουν μετά τις γιορτές και πριν από τις ευρωεκλογές –μία τον Μάιο και μία τον Ιούνιο. Στην κορυφή των αιτημάτων των ΕΒΕ παραμένουν ασφαλιστικό και φορολογικό, ενώ επιπλέον προστίθεται και το αίτημα για αλλαγή στην πολιτική, που θα επαναφέρει την κυκλοφορία του χρήματος στην αγορά. «Η κρίση είναι υπαρκτή, συνιστούμε μεγάλη προσοχή στον δανεισμό των επιχειρήσεων. Προτείνουμε την αποφυγή απολύσεων, γιατί ο εργαζόμενος είναι μέρος της παραγωγικής διαδικασίας και πρέπει να τον στηρίξουμε. Οι απολύσεις θα φέρουν μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, μείωση της κατανάλωσης και επέκταση της κρίσης σε όλους τους τομείς. Την κρίση αυτή δεν τη δημιούργησαν οι μικρομεσαίοι και οι εργαζόμενοι. Αυτοί που τη δημιούργησαν ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους», είπε ο κ.Καγκελάρης.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αιτήματα των ΕΒΕ συνοψίζονται στα εξής: μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ, βελτίωση των όρων διαδοχικής ασφάλισης, ώστε ο διαδοχικά ασφαλισμένος να λαμβάνει την ίδια σύνταξη με τον ασφαλισμένο σε έναν μόνο φορέα για τα ίδια χρόνια, αναγνώριση ως πέντε χρόνια για τους ΕΒΕ που αποδεδειγμένα είχαν επιχειρήσεις και δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, με ανάλογη καταβολή εισφορών, επαναφορά συνταξιούχων ΟΑΕΕ από το ΙΚΑ στον Οργανισμό για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άμεση κάλυψη των ελλειμμάτων του ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση του ΠΔ 258/2005 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ, απόσυρση των πρόσφατων φορολογικών μέτρων, κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και ανέλεγκτων χρήσεων, αναγνώριση βάσει λογιστικών βιβλίων του προσδιορισμού του εισοδήματος των ΕΒΕ, δυνατότητα δημιουργίας αφορολόγητου αποθεματικού για εκσυγχρονισμό και επένδυση της επιχείρησης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass