ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΣΕΤΕ

«Mαύρο» καλοκαίρι στον τουρισμό

Δημοσίευση: 09 Απρ 2009 3:35 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:45
Επείγουσα για την εξασφάλιση της ρευστότητάς τους κρίνεται η χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων από τις τράπεζες με εγγύηση του δημοσίου μέσω ομολόγων, όπως δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Νίκος Αγγελόπουλος. Οπως τόνισαν τα μέλη του Συνδέσμου το μέτρο αυτό θα συμβάλλει και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, η οποία πλήττεται από τις ελκυστικότερες τιμές των εκτός ευρωζώνης προορισμών και από την καθυστέρηση στην προβολή του ελληνικού τουρισμού, τη στιγμή που οι ανταγωνίστριες χώρες ήδη έχουν δώσει ηχηρό παρών στα διεθνή ΜΜΕ.
Ως αναγκαία μέτρα για την τόνωση της τουριστικής κίνησης σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο ΣΕΤΕ ζητά τη μείωση του ΦΠΑ των τουριστικών υπηρεσιών κατά 3 μονάδες και η κατά 75% μείωση του σπατόσημου στα περιφερειακά αεροδρόμια προκειμένου να εξασφαλιστεί η τιμολογιακή ισορροπία, η οποία έχει διαταραχθεί από τις ευνοϊκές για τους ανταγωνιστικούς προορισμούς εξελίξεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ιδιαίτερα από την ανατίμηση του ευρώ έναντι της στερλίνας, του ρουβλίου και των νομισμάτων των πρώην ανατολικών χωρών.
Μάλιστα ο κ. Αγγελόπουλος αναφερόμενος στο πρόσφατο μέτρο της αναστολής των τελών προσγείωσης των αεροπλάνων στα περιφερειακά μέτρα τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα αφού η μείωση για κάθε επιβάτη εκτιμάται σε 0,60 λεπτά περίπου και όχι 10 ή 12 ευρώ που ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου τουρισμού. Αυτή η μείωση θα προκύψει μόνο στην περίπτωση που μειωθεί το σπατόσημο, ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελόπουλος.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε ότι αυτές κινούνται στα επίπεδα του 2004 με τις μειώσεις να ξεπερνούν και το 20% σε πολλές περιπτώσεις σε σχέση με πέρυσι. Ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι περαιτέρω εκπτώσεις θα οδηγήσουν τις επιχειρήσεις σε αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα, με συνέπεια να αναμένεται συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου. Η επιμονή σε αλόγιστες μειώσεις τιμών μεταφέρει σε λάθος επίπεδο τον ανταγωνισμό, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των υπηρεσιών, οδηγεί σε μείωση της απασχόλησης και θα επιβραδύνει την ανάκαμψη όταν κι όποτε αυτή έρθει.
Τέλος, τα μηνύματα για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης μόνο αισιόδοξα δεν είναι, όπως τόνισαν τα μέλη του ΣΕΤΕ. Συγκεκριμένα, μετά και τις μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις του Βερολίνου και της Μόσχας και μετά το τέλος και της περιόδου των προκρατήσεων, οι εκτιμήσεις για την τουριστική ζήτηση το 2009 δυστυχώς συγκλίνουν σε μείωση 20% (σε επίπεδο αφίξεων) σε σχέση με το 2008. Η μείωση αυτή εάν δεν περιοριστεί, κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφραστεί σε 3 εκατ. τουρίστες λιγότερους, σε περίπου 2,3 δισ. ευρώ λιγότερα άμεσα έσοδα. Συνολικά, μαζί με τις δευτερογενείς δαπάνες, οι απώλειες εσόδων θα ανέλθουν κατ’ ελάχιστον σε 5 δισ., αλλά βέβαια με δεκάδες χιλιάδες λιγότερες θέσεις απασχόλησης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΣΕΤΕ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass